Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 7. 2024,
20.04

Osveženo pred

1 ura, 29 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,73
Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Natisni članek

Nedelja, 21. 7. 2024, 20.04

1 ura, 29 minut

Tadej Pogačar po tretji zmagi na Dirki po Franciji

Brezhibni Pogačar osvojil epski dvojček: Ne morem opisati, kako srečen sem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,73
Tadej Pogačar, TDF 2024 | Tadej Pogačar je veliki zmagovalec 111. Dirke po Franciji. | Foto Reuters

Tadej Pogačar je veliki zmagovalec 111. Dirke po Franciji.

Foto: Reuters

Tadej Pogačar je še tretjič v karieri osvojil francoski Tour, letos pa postal prvi po Marcu Pantaniju leta 1998, ki mu je uspelo v isti sezoni zmagati tudi na italijanskem Giru. Za 25-letnim slovenskim asom je že zdaj naravnost epska sezona, a te še ni konec, že čez slaba dva tedna ga čaka nastop na olimpijskih igrah v Parizu, v mislih pa ima tudi že septembrsko svetovno prvenstvu v Zürichu.  

Tadej Pogačar, TDF 2024
Sportal Tadej Pogačar s še eno izjemno predstavo potrdil zmago na Touru!

"Ne morem opisati, kako srečen sem po dveh težkih letih na Touru," si je danes v cilju zadnje, 21. etape 111. Dirke po Franciji oddahnil slovenski kolesarki superzvezdnik Tadej Pogačar. V zadnjih dveh letih ga je na največji dirki sezone premagal danski as Jonas Vingegaard, letos pa se mu je oddolžil s suvereno zmago. To je potrdil danes na posamični vožnji na čas od Monaka do Nice s še šesto etapno zmago.

Slavje v cilju zadnje etape (foto: Reuters, Guliverimages)

Fotogalerija
1
 / 10

Letos je bilo vse popolno

"Vedno sem delal napake, letos pa je bilo vse popolno. Brez besed, zelo sem vesel. Mislim, da je to prva tritedenska dirka, na kateri sem bil vsak dan povsem prepričan vase, celo na Giru sem imel en slab dan, vendar ne bom povedal, katerega," je še razlagal najboljši kolesar sveta, ki je skupno zmago na Dirki po Franciji slavil še v letih 2020 in 2021.

"Današnji dan se je res lepo začel, na stezi formule ena. Ves čas sem imel v mislih Urškine besede, ki je večkrat povedala, da sovraži, ker sem toliko treniral na tej cesti," se je še ozrl na zaključno etapo spektakularne letošnje dirke in dodal: "Bilo je odlično, užival sem od prvega do zadnjega dne."

Podelitev za junake Toura (foto: Guliverimages, Reuters)

Fotogalerija
1
 / 9

In res, videti je bilo, da je Pogačar letos s konkurenco opravil naravnost igraje. "Ves čas sem imel odlično podporo in nikogar nisem želel razočarati," pravi, veliko pa je bilo takšnih, ki jih je skrbelo, da se je spomladi na Dirki po Italiji, ki jo je prav tako dobil na izjemno suveren način s petimi etapnimi zmagami, preveč iztrošil. "Morda je kdo mislil, da je moj nastop na Giru zame neke vrste rezervni scenarij, a že brez tega bi bila moja sezona odlična, zmaga na Touru pa je samo še nadgradnja," je povedal slovenski šampion.

Zelena majica prvič Afričanu

Tadej Pogačar je še tretjič v karieri osvojil legendarno rumeno majico, pikčasto za najboljšega hribolazca na dirki je osvojil Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education – Easy Post), zeleno najboljšega po točkah prvič v zgodovini Afričan, Eritrejec Biniam Girmay (Intermarche – Wanty), belo za najboljšega mladega kolesarja na dirki pa je oblekel Belgijec Remco Evenepoel (Soudal – QuickStep).

Kako naprej?

In kaj zdaj? Kako naprej? Kaj ima še v načrtu? "Mathieu van der Poel je res videti dobro v majici svetovnega prvaka, ampak mu jo želim letos vzeti. Bomo videli, enkrat si želim osvojiti mavrično majico. Imam pa še čas," je izpostavil eno od želja. Septembrsko svetovno prvenstvo v Zürichu v Švici je kot enega svojih glavnih ciljev leta izpostavil že pred sezono.

Na letošnjem Touru je premagal izjemno močno konkurenco. Jonas Vingegaard se je po grdem aprilskem padcu na Dirki po Baskiji vrnil v odlični formi, pa ga je v zadnjem tednu malce pobralo, odlično pa se je odrezal tudi debitant na Tourih, belgijski zvezdnik Remco Evenepoel, ki bo v prihodnje zagotovo grožnja za skupno zmago. "V zadnjih dveh letih poslušamo, da je to najboljša doba v kolesarstvu, najboljša konkurenca in tudi meni se zdi tako. Tekmovati z Jonasom, Remcom, Primožem je nekaj neverjetnega, pa tudi so še mladi, ki prihajajo. Mislim, da lahko res uživamo v tej dobi kolesarstva," o tem pravi Pogačar.

Results powered by FirstCycling.com.

Preberite še:

Patrick Lefevere
Sportal Patrick Lefevere o opazki Visme o Pogačarjevih zmagah: Tako govorijo slabi poraženci
Tadej Pogačar
Sportal Pri Tadeju Pogačarju ne mislijo riniti z glavo skozi zid
Primož Roglič
Sportal O zdravju Primoža Rogliča ne more govoriti
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar zaprl usta kritikom: To ni zabava, to je Tour de France
Matej Mohorič
Sportal Matej Mohorič si je želel drugačnega scenarija na Dirki po Franciji
Ne spreglejte