Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
17.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jani Brajkovič Andre Greipel Daryl Impey

Četrtek, 4. 7. 2013, 17.56

8 let

Brajkoviču upe na dobro uvrstitev odnesel padec, Impey novi vodilni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenec Jani Brajkovič je padel 11 kilometrov do cilja 6. etape dirke po Franciji. Etapne zmage se je veselil Andre Greipel. Daryl Impey novi vodilni v skupnem seštevku.

Šesta etapa je bila v bistvu ravna in namenjena šprinterjem. Dolga je bila 176 kilometrov in je imela na sporedu leteči cilj in en kategoriziran vzpon 4. kategorije. Na dirki nastopajo kolesarji iz 34. držav. Med njimi sta tudi dva Slovenca, medtem ko po en predstavnik prihajajo iz Kostarike, Brazilije, Estonije, Japonske, Latvije, Litve, Uzbekistana, Češke, Švedske in Južne Afrike. Prav Daryl Impey, ki prihaja iz Južne Afrike, je imel priložnost, da obleče rumeno majico vodilnega. Etapo bi moral končati sedem mest višje kot Avstralec Simon Gerrans. To mu je tudi uspelo. V bistvu mu je vse do zadnjega kilometra pomagal Gerrans, kar pomeni, da je šlo za dogovor v ekipi. Prvih šestnajst kolesarjev je dobilo čas zmagovalca, medtem ko so naslednji kolesarji že zaostajali 5 sekund. Impey je etapo končal kot 13. S tem Montpellier ostaja najlepše kolesarsko mesto za kolesarje iz Južne Afrike. Robert Hunter je namreč leta 2008 kot prvi kolesar iz Južne Afrike osvojil etapno zmago na Touru.

Že na začetku etape je glavnini pobegnil Luis Mate (Cofidis), ki je bil v begu prvih 40 kilometrov etape. Glavnina ga je ulovila še pred letečim ciljem na katerem je zmagal Andre Greipel (Lotto-Belisol). Takoj je sledil vzpon 4. kategorije katerega je prvi prečkal Belorus Konstantin Siutsou (Sky). V nadaljevanju etape je glavnina narekovala tako močan ritem, da noben kolesar ni poskušal s pobegom. Prvo kolo je moral menjati Peter Sagan, medtem ko je bil približno 30 kilometrov do cilja v padec vpleten Mark Cavendish. Tako on kot Sagan sta s pomočjo moštvenih kolegov hitro ulovila glavnino. A le 11 kilometrov do cilja etape je grd padec doživel Jani Brajkovič. Kolesar Astane se je poškodoval na levem kolenu, rami in bradi. Potem ko je nekaj časa sedel na cestišču se je pobral in počasi odkolesaril do cilja etape.

V zaključku etape so se v ospredju ekipe borile za čim boljši položaj pred ciljnim šprintom. Zadnji kolesar, ki je na Touru slavil etapno zmago v Montpellierju, je bil leta 2011 Mark Cavendish. Tokrat mu ni uspelo, saj se je zmage veselil Nemec Andre Greipel, za katerim so ciljno črto prečkali Peter Sagan, Marcel Kittel in Mark Cavendish. Jani Brajkovič je v cilj prikolesaril z zaostankom desetih minut in sedeminštiridesetih sekund. Zanj sedaj sledi slikanje rame in čakanje na to, kaj bo zanj prinesla današnja noč. Impey je postal prvi kolesar iz Južne Afrike, ki je oblekel rumeno majico vodilnega na dirki po Franciji.

Ne spreglejte