Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 9. 2015,
10.15

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vuelta Vuelta varnost

Sobota, 5. 9. 2015, 10.15

4 leta, 3 mesece

Bo zaradi bližnjih motorističnih srečanj na Vuelti za varnost zdaj bolje poskrbljeno?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po dveh odmevnih kolesarskih odstopih zaradi bližnjega srečanja z motoristi na Vuelti se je nanje vsul val obtožb. Kdo lahko vozi motor na dirkah najvišje ravni in kaj bo po novem drugače?

Prejšnji teden se je zaradi posledic trčenja s servisnim motorjem od španske Vuelte poslovil slovaški državni prvak v cestnem kolesarstvu Peter Sagan. Kolesar ruske ekipe Tinkoff-Saxo je prek družabnih omrežij zlival gnev na motoriste, pri kritiki pa se mu je kmalu pridružil tudi lastnik ekipe, ruski bankir Oleg Tinkov, znan po svojih kontroverznih izjavah.

Ko je nekaj dni po Saganovem odstopu zaradi posledic trčenja z motorjem odstopil še en njihov kolesar – Sergio Paulinho je zaradi trčenja pridobil kar 17 šivov –, je Tinkovu prekipelo.

Na naslov Mednarodne kolesarske zveze je poslal protestno pismo. V njem je zapisal, da zahteva, da se eni od humanitarnih organizacij izplača znesek, ki bi ga Tinkoff-Saxo prejela, če bi Sagan – Tinkov je o tem prepričan – na koncu dirke osvojil zeleno majico najboljšega kolesarja v točkovanju.

Pozval je tudi k bojkotu vseh dirk, ki jih organizira agencija ASO, saj po njegovem mnenju nezadostno skrbi za varnost kolesarjev. Prav tako je zagrozil, da se bo njegova ekipa v primeru še enega podobnega incidenta z dirke nemudoma umaknila.

Da vse le ne bi bilo tako črno, ima zgodba tudi pozitivno plat, in sicer v obliki sklepa, ki pravi, da bo Mednarodna kolesarska zveza leta 2016 spremenila pravila na kolesarskih dirkah in okrepila varnost.

Kakšna pravila veljajo za motoriste?

Pravila, ki na kolesarskih dirkah določajo vožnjo motoristov, do potankosti pozna Nevenka Sreš, komisarka Mednarodne kolesarske zveze, ki že 19 let sodeluje tudi na največji profesionalni kolesarski dirki pri nas, dirki Po Sloveniji.

"Vožnja motoristov in vseh drugih v kolesarski karavani mora biti takšna, da ne ovira kolesarje," pojasnjuje. "To pomeni, da se ne smejo voziti neposredno pred kolesarji, zato da ti nimajo zavetrja oziroma da jih ne spravljajo v nevarnost."

Vožnja je odvisna od funkcije

Na kolesarskih dirkah sodeluje več vrst motoristov, in sicer redarji, regulatorji, motoristi, ki vozijo snemalce, sodniki na motorjih … Odvisno od funkcije, ki jo na dirki opravljajo, je tudi njihovo gibanje znotraj karavane.

Kdo na kolesarskih dirkah lahko vozi spremljevalni motor?

Na kolesarskih dirkah lahko sodelujejo le izurjeni motoristi, ki se nenehno izobražujejo (v Sloveniji imamo trenutno tri skupine motoristov) in so prisotni na večini domačih kolesarskih dirk.

"Imeti morajo veljavno licenco Kolesarske zveze Slovenije, s čimer potrjujejo, da so seznanjeni s pravili Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Ta za dirke najvišjega ranga zahteva, da so vozniki (tako v avtomobilu kot na motorjih) licencirani pri UCI-ju in samo ti lahko spremljajo dirke. Pomembno je, da poleg tega, da obvladajo vožnjo z motorjem, zelo dobro poznajo tudi kolesarstvo. Včasih so v vlogi redarjev na motorju tudi policisti, ki v prostem času vozijo motor in imajo izkušnje z gibanjem v prometu, pojasnjuje sodnica UCI-ja," poudarja sodnica.

Kako se lahko gibljejo motoristi?

"Snemalci se lahko vozijo vzporedno s kolesarji, kadar gre za manjšo skupino, za kratek čas pa tudi pred njimi. Poskrbeti morajo za to, da med spusti ne vozijo med kolesarji, temveč se navzdol odpeljejo pred kolesarji ali za njimi. Nihče od motoristov v zadnjih kilometrih ne sme biti pred kolesarji. Ob skoku posameznika, ki se odlepi od skupine, se včasih dogaja, da motoristi prehitro pridejo med ubežnike in preostale kolesarje ter ob prebijanju skupini zaradi zavetrja dajo možnost, da ubežnika hitro ujame," pojasnjuje.

Motoristi pri prehitevanju kolesarjev ne smejo spreminjati smeri (levo, desno), prehitevanje mora biti hitro in učinkovito. Vožnja dveh motoristov vzporedno je prepovedana.

Ker motoristi kolesarje motijo z nenehnim prehitevanjem (predvsem redarji), ponekod organizator ob trasi proge poskrbi za vzporedno cesto (tak primer so dirke v Belgiji ali na Nizozemskem), kjer lahko motoristi na položaj nemoteno pridejo pred kolesarji.

Kako lahko motoristi prehitevajo?

Prehitevanje kolesarjev poteka tako, da med približevanjem kolesarju, skupini kolesarjev ali vozilu v koloni, ki ga nameravajo prehiteti, zmanjšajo hitrost skoraj na hitrost prehitevanega kolesarja ali vozila.

"Na nameravano prehitevanje opozorijo s hupo!" izpostavlja Srešova.

"Šele ko so prepričani, da je kolesar zaznal njihov namen, začnejo previdno prehitevati. Ko kolesarja prehitijo, se morajo hitro oddaljiti, da ne motijo napredovanja kolesarjev z vožnjo v zavetrju, da jih, po domače, ne vlečejo."

Kako vozijo motoristi s snemalci?

Za snemalce na motorju velja pravilo, da lahko snemajo s profila ali s 3/4 pogleda od zadaj. "Med prehitevanjem skupine kolesarjev je prepovedano snemanje, razen kadar je cesta dovolj široka. V gorskih etapah in vzponih je snemanje dovoljeno samo od zadaj. Motorji s TV-snemalci so v bližini kolesarjev samo med snemanjem, ki pa je v zadnjem kilometru dirke na motorju prepovedano."

Šresova ugotavlja, da največjo nevarnost na trasi pravzaprav predstavljajo snemalci, ki imajo svoje zahteve glede snemanja in se včasih želijo povsem približati skupini kolesarjev.

"Takrat lahko zelo hitro pride do bližnjega srečanja. Motor je manj okreten in zato za kolesarje prestavlja nevarnost. Na naših dirkah sodelujejo večinoma zelo izkušeni motoristi, ki poznajo gibanje dirke – drugače je, ko se dirka umiri in so kolesarji manj nervozni ter takrat, ko gre za ubežnike, ki jih skuša skupina ujeti. V takšnem trenutku motorist težje prehiti skupino."

Padale so tudi krepke besede

Nevenka Sreš je že vse od leta 1996 sodnica na dirki Po Slovenij, a se hujše nesreče, v kateri bi bili udeleženi motoristi in kolesarji, ne spomni. "Se je pa dogajalo, da so motoristi kolesarje ovirali in da je na njihov račun padlo kar nekaj krepkih besed."

Bi se pa nesreča skoraj pripetila ob koncu letošnje dirke za veliko nagrado Adrie Mobil, ko je skupina kolesarjev tik pred prihodom na Kandijski most v Novem mestu ujela snemalca, ki se ni pravočasno umaknil.

Izpoved motorista, ki se počuti kot izobčenec

Potem ko je večina javnosti, ki spremlja zadnjo tritedensko dirko v sezoni, kolesarjem stopila v bran, se je pred dnevi javno oglasil športni novinar in motorist Luke Evans, ki na Vuelti prevaža športnega fotografa spletnega portala Cycling Weekly Grahama Watsona, in predstavil svojo plat medalje.

"Sem voznik motorja na Vuelti," je zapisal v uvodu. "Tako, pa sem izustil. Trenutno se počutim kot izobčenec," je dodal. Trenutno se izogiba družabnim omrežjem in ne uživa v minutah "slave", ki mu je bila kot motoristu v teh dneh nehote namenjena.

"Včasih sem mislil, da je voznik motorja na kolesarskih dirkah lahko nekdo, ki premore določen značaj in veščine, in da so le redki izbranci, ki imajo čast in privilegij opravljati to delo. No, zdaj pa se zdi, da lahko kdorkoli skoči na motor in zbije kolesarja. Stvari v resnici še zdaleč niso tako preproste," je zapisal.

Kdo lahko na kolesarskih dirkah vozi motor?

Na kolesarskih dirkah pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze lahko motor vozi vsak, ki ima opravljeno licenco in je pred tem obiskoval posebna predavanja. "Licenco je treba vsako leto obnoviti in jo pri prošnji za akreditacijo predložiti organizatorju," v pismu pojasnjuje Evans.

Posebnega vozniškega preizkusa ni, dodaja, saj bi bilo to praktično neizvedljivo. "Nemogoče je predvideti vse mogoče scenarije, ki se motoristom lahko zgodijo na profesionalni kolesarski dirki. Še težje bi bilo doživeti enako stopnjo stresa, kot ga motoristi doživljajo na dirkah. Poleg vsega živžava, ki se dogaja okrog njih, je tu še pritisk, da korektno opravijo svoje delo," je zapisal Evans. Dodal je še, da imajo motoristi na dirkah različne vloge - nekateri vozijo fotografe, drugi snemalce, potem so tu servisna vozila, predstavniki dirke in policisti – a vsi začnejo dan z enako mislijo: Nikar ne trči v kolesarja!

Kot je še zapisal, brez motoristov, ki vozijo snemalce, ni profesionalnega kolesarstva, brez njih pa ne bi bilo prave medijske pokritosti dogodka.

Nesreče pa se dogajajo, prave razlage zanje pa ni.

"So kolesarji prehitri ali prehitro režejo ovinke? So motoristi manj sposobni kot nekoč?" se sprašuje Evans in dodaja: "V nekaterih primerih to drži, tistih voznikov na dirkah ne boste več videli."

"Kako bo Mednarodna kolesarska zveza v prihodnje testirala voznike, je zapleteno vprašanje. Morda bodo to lahko le nekdanji profesionalni kolesarji. Morda bodo ekipe celo najele skupino profesionalnih voznikov, ki bodo vozili motorje enake znamke in zmogljivosti ter sodelovali na vseh kolesarskih dirkah. To bi bil velik finančni zalogaj," ugotavlja Evans in pismo sklene z mislijo: "Kakorkoli, to bo prav gotovo končalo mojo 25-letno obsedenost z eno najvznemirljivejših služb na svetu."

Ne spreglejte