Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 8. 2024,
11.51

Osveženo pred

1 ura, 58 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
evropsko prvenstvo spust Ažbe Kalinšek

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 8. 2024, 11.51

1 ura, 58 minut

CHAMBERY, EVROPSKO PRVENSTVO V SPUSTU, MLAJŠI ČLANI

Izjemno: Ažbe Kalinšek je postal evropski prvak v spustu med mlajšimi mladinci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
Ažbe Kalinšek | Ažbe Kalinšek je postal evropski prvak v spustu v kategoriji do 17 let.  | Foto UEC

Ažbe Kalinšek je postal evropski prvak v spustu v kategoriji do 17 let.

Foto: UEC

Na evropskem prvenstvu v spustu v Chamberyju v Franciji je Ažbe Kalinšek še enkrat dokazal, da sodi med največje talente v gorskokolesarskem spustu, so sporočili s Kolesarske zveze Slovenije. Po drugem mestu v razvrstitveni vožnji je v finalu svoj čas izboljšal za dobrih šest desetink in se s stotinko prednosti veselil naslova evropskega prvaka.

Po pričakovanjih je bila med najboljšimi tudi Monika Hrastnik, že trikratna evropska prvakinja in lani srebrna, ki pa se ji vožnje niso izšle najbolje. Končala je na devetem mestu. Ostali naši so imeli nekaj težav s padci, a slovenska reprezentanca se vrača s prvenstva z novo medaljo.

Ažbe nagradil trdo delo z medaljo

Švicarski Champery je gostil dirko na eni najbolj strmih prog, česar se Ažbe Kalinšek ni ustrašil. Že v sobotni razvrstitveni vožnji je dokazal, da je prišel na prvenstvo po medaljo. Za dobri dve sekundi je zaostal le za Fincem Kasperjem Hickmanom. Temu se je finalni nastop povsem ponesrečil, Ažbe pa je ostal zbran, svoj čas je še izboljšal in uspel zmagati s stotinko prednosti.

Med najboljšimi je bil v konkurenci mlajših mladincev že na lanskem evropskem prvenstvu, ko je zasedel sedmo mesto. Eden največjih garačev v tem športu že v mlajših kategorijah se tako naslednje leto v kategorijo mladincev U19 seli kot eden najbolj vročih mladih kolesarjev.

Ažbe Kalinšek | Foto: UEC Foto: UEC

Drugi mlajši mladinec iz slovenske reprezentance Max Žvegla je v razvrstitvenem nastopu padel in ni dirkal v finalu.

Slovenija je imela predstavnika tudi v kategoriji U15. Jakob Praček, ki že dolgo dirka v enduru, je letos zmagal tudi na državnem prvenstvu v spustu in si tako prislužil reprezentančni nastop. V razvrstitveni vožnji je bil odličen šesti, vrhunsko pa je dirkal tudi na nedeljskem finalu, kjer je po drugem merjenju vmesnega časa še držal šesto mesto, potem pa padel in končal na 32. mestu.

Med mladinci je nastopal državni prvak Matej Osolin, ki se je uvrstil na 52. mesto, Maj Babačič pa se je moral odhodu v Švico zaradi poškodbe odpovedati.

Monika se s progo ni spoprijateljila

Najboljša Slovenka vseh časov v spustu Monika Hrastnik tokrat ni bila v vrhu. Razvrstitveno vožnjo je končala na šestem mestu. V finalni vožnji je svoj čas nekoliko izboljšala, pa vendar je bila na koncu deveta. Proga ji je bila sicer všeč, a je pogrešala kakšen obisk Champeryja že prej.

Med člani Slovenija tokrat ni imela predstavnika, saj je Luka Berginc zaradi poškodbe ramena nastop odpovedal. Med prijavljenimi za svojo ekipo je bil Miran Vauh, ki pa navsezadnje ni dirkal.

Ažbe Kalinšek | Foto: UEC Foto: UEC

Naslednja postaja: Andora

Zadnja velika akcija slovenske gorskokolesarske reprezentance bo konec avgusta svetovno prvenstvo v Andori. Prvo ime v spustaški diviziji slovenske ekipe bo spet Monika Hrastnik. Ažbe Kalinšek ne more nastopiti, ker pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze tekmujejo le najmanj sedemnajst let stari tekmovalci. Imena članov reprezentance bo selektor Sebastjan Zmrzljak potrdil v naslednjih dneh.

Ne spreglejte