Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 8. 2023,
17.40

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

doping kolesarstvo Robert Stannard

Sreda, 2. 8. 2023, 17.40

9 mesecev, 1 teden

Robert Stannard

Avstralec zaradi dopinškega prekrška brez SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Robert Stannard | Robert Stannard na letošnji dirki po Dofineji. | Foto Guliverimage

Robert Stannard na letošnji dirki po Dofineji.

Foto: Guliverimage

V zadnjih dneh je Mednarodna kolesarska zveza (Uci) suspendirala kar nekaj tekmovalcev. Naslednji med njimi je avstralski kolesar Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) in sicer zaradi dopinškega prekrška pred štirimi leti. Štiriindvajsetletnik iz Sydneyja je tako ostal brez mesta v avstralski izbrani vrsti za prihajajoče svetovno prvenstvo v Glasgowu.

Luc Zalokar
Sportal Nad nobenim dopinškim primerom ni bil presenečen, je pa bil razočaran

Roberta Stannarda je Uci suspendiral zaradi "bodisi rabe nedovoljenih poživil bodisi prepovedanih metod", podrobnosti pa niso razkrili. Vzorec so mu vzeli med letoma 2018 in 2019, ko je dirkal za Mitchelton-Scott. Zdaj se ta ekipa imenuje Jayco-AlUla. Štiriindvajsetletnik je bil eden od osmerice, ki bi morala zastopati Avstralijo na cestni dirki. Prestižna preizkušnja na SP bo na sporedu v nedeljo.

Uci še ni podal izjave za javnost o kaznovanem Avstralcu, se je pa ta znašel na seznamu kaznovanih kolesarjev. "Uci me je obvestil, da sem domnevno kršil dopinška pravila pred štirimi leti. Nikoli nisem namerno ali zavestno jemal prepovedanih substanc, zato bom zahteval, da moj primer preda razsodišču Ucija za dopinške zadeve," je v izjavi dejal 24-letnik.

"V ekipi Alpecin-Deceuninck smo se pravkar seznanili z dejstvom, da je po informacijah Ucija Robert Stannard kršil protidopinška pravila v letih 2018 in 2019. Stannard se je ekipi pridružil 1. januarja 2022, tako da gre za zadevo, ki se je zgodila tri leta pred prihodom v naše moštvo. Spoštujemo odločitev Ucija, o tem pa se bomo pozanimali tako s kolesarjem, njegovim vodstvom in krovno zvezo," so sporočili iz Avstralčevega moštva.

Stannard je v karieri dobil eno poklicno preizkušnjo, in sicer skupni seštevek dirke po Valoniji. Trikrat je nastopil na španski pentlji, nazadnje pa je nastopil prav na nedavno končani dirki po Valoniji ter jo sklenil na 19. mestu.

Suspenz tudi za ameriški atletinjo
Ameriška metalka kladiva Gwen Berry pa je bila zaradi dopinga suspendirana za 16 mesecev. Kazen ji je odnesla tudi nastop na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024, je sporočila ameriška protidopinška agencija Usada. Štiriintridesetletna Berry, znana po svojih pogostih političnih izjavah in boju za enakost, je bila marca pozitivna na kanrenon, snov, ki sodi med tako imenovane maskirne izdelke. Snov je v telo vnesla z zdravilom, za katerega ni imela izjemnega dovoljenja za uporabo v terapevtske namene.
Peter Bol
Sportal Avstralski tekač oproščen vseh dopinških sumov
Thiago Braz
Sportal Brazilski atlet suspendiran zaradi dopinške kršitve
Miguel Angel Lopez
Sportal Lopez zaradi dopinške preiskave suspendiran
Ne spreglejte