Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 6. 2012,
6.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lance Armstrong

Četrtek, 14. 6. 2012, 6.58

8 let

Armstrong brez sedmih lovorik francoske pentlje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriška protidopinška agencija je zoper sedemkratnega zmagovalca slovite kolesarske dirke po Franciji Lancea Armstronga vložila obtožnico zaradi domnevne uporabe nedovoljenih poživil v preteklosti.

Čeprav eden najuspešnejših kolesarjev v zgodovini ves čas zanika uporabo (beri: zlorabo) nedovoljenih poživil v obdobju, ko je bil praktično nepremagljiv, mu je Ameriška protidopinška agencija sporočila, da je njegov primer predala naprej. "Uradno pismo je prvi korak proti pravnemu procesu zaradi kršenja protidopinških pravil," so zapisali pri omenjeni agenciji.

Ob Armstrongu je še pet njegovih sodelavcev (trije zdravniki in dva člana spremljevalne ekipe) iz časa osvajanja naslovov na največjih kolesarskih dirkah na svetu, vključno s francosko pentljo, prejelo obvestilo o začetku postopka. Gre za 15 strani dolgo pismo, ki kolesarja in sodelavce sumi nepoštenega osvajanja lovorik med letoma 1998 in 2011. Primer Armstrong bi lahko bil največji in najodmevnejši dopinški primer v zgodovini športa.

Nikoli padel na dopinškem testu

Ameriški kolesar, ki nikoli ni padel na dopinškem testu, zavrača vse očitke iz obtožnice. "Nikoli nisem uporabljal dopinga v nasprotju s tistimi, ki me obtožujejo. Že petindvajset let sem predan športnik brez nihanj, opravil sem več kot petsto dopinških testov in na nobenem nisem padel," je ob novici povedal Lance Armstrong. Obtožnica med drugim navaja uporabo eritropoetina (EPO), krvnih transfuzij, testosterona in tako dalje.

Danes 40-letnik je eden najbolj kontroverznih v tem športu – potem ko je premagal raka, se je vrnil v karavano ter osvojil Tour de France kar sedemkrat zapored med letoma 1999 in 2005.

Ne spreglejte