Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 5. 2023,
16.46

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Eugenia Bujak Urška Žigart Annemiek Van Vleuten Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Feminina

Nedelja, 7. 5. 2023, 16.46

11 mesecev, 2 tedna

Annemiek van Vleuten zmagovalka Vuelte, Žigart 40.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Annemiek Van Vleuten, Vuelta Feminina | Neuničljiva nizozemska veteranka Annemiek Van Vleuten je skupna zmagovalka letošnje ženske Vuelte. | Foto Luca Bettini/SprintCyclingAgency

Neuničljiva nizozemska veteranka Annemiek Van Vleuten je skupna zmagovalka letošnje ženske Vuelte.

Foto: Luca Bettini/SprintCyclingAgency

Nizozemska kolesarka Annemiek van Vleuten (Movistar) je zmagovalka dirke po Španiji. V zadnji, kraljevski etapi od Pola de Siere do Lagos de Covadonge je zasedla tretje mesto in ohranila devet sekund prednosti v skupnem seštevku pred rojakinjo Demi Vollering (SD Worx). Najboljša Slovenka Urška Žigart (Jayco-AlUla) je bila po 25. mestu skupno 40.

Štiridesetletna Annemiek van Vleuten je zadnjo etapo, ki je bila dolga 93,7 km, začela z 1:11 minute naskoka pred 14 let mlajšo Demi Vollering.

Mlajša Nizozemka je v šesti etapi izgubila priključek z glavnino po mali potrebi, kasneje pa zaradi močnega ritma ekipe Movistar v bočnem vetru ni več prišla v ospredje.

Danes pa je vnovič dokazala, da je najboljša hribolazka sezone. Nekaj več kot pet kilometrov pred ciljem zadnje etape se je skupaj z 21-letno Italijanko Gaio Realini odlepila od van Vleuten in začela nabirati prednost. Ciljno črto je prečkala 11 sekund pred Italijanko ter 56 pred rojakinjo.

To je vključno z bonifikacijskimi sekundami pomenilo, da je van Vleuten, sicer svetovna prvakinja in lanska zmagovalka vseh treh največjih dirk (Italija, Francija, Španija), ohranila devet sekund naskoka pred Vollering. Realini je na tretjem mestu skupnega seštevka zaostala 2:41 minute.

Od Slovenk sta na prvi od velikih treh dirk nastopili Urška Žigart in Eugenia Bujak (Team UAE ADQ). Najboljšo posamično uvrstitev na etapah je dosegla Žigartova, ki je bila prav danes 25. z zaostankom 11:31 minute za zmagovalko. Skupno je 26-letnica zasedla 40. mesto (+34:10).

Bujakova je najvišje posegla po 40. mestu v tretji etapi, skupno pa končala na 76. mestu (+1:03:00). Danes je bila 94. (+26:36). Njena ekipa UAE Team ADQ je slavila v ekipni razvrstitvi.

Vuelta je bila prva v vrsti največjih večdnevnih preizkušenj za ženske. Dirka po Italiji bo na vrsti med 30. junijem in 9. julijem, po Franciji pa med 23. in 30. julijem.

Preberite še:

Laura Šimenc
Sportal Doktorica veterinarske medicine, ki zmaguje tudi na svetovnih prvenstvih
Jumbo-Visma ženske, Vuelta Feminina 2023
Sportal Jumbo-Visma zmagovito odprla žensko Vuelto, kaj pa Urška Žigart in Eugenija Bujak?
Ne spreglejte