Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 6. 2018,
7.09

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

Natisni članek

Po Sloveniji maturantska parada

Nedelja, 17. 6. 2018, 7.09

5 let, 10 mesecev

Športni maturanti

Ah, ta matura! Je za športnika zanjo sploh kdaj pravi čas?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66
kolaž

Dijaki četrtih letnikov se te dni potijo na ustnih zagovorih maturitetnih predmetov. Med njimi so tudi nekateri vrhunski športniki, ki so zaradi šole svoje športne obveznosti morali postavili na stranski tir. No, ali pa tudi ne. Slovenski kolesar Nik Čemažar, na primer, te dni kolesari na dirki Po Sloveniji, vsak prosti trenutek pa izkoristi za priklic znanja iz knjig in zvezkov.

Pravi, da maturitetne obveznosti ne motijo njegovega tekmovalnega ritma. "Na prvo mesto sem postavil kolesarstvo, zato s šolo nisem preveč obremenjen. Nimam namena postati zlati maturant," je tik pred štartom 3. etape dirke Po Sloveniji, ki se danes končuje s kronometrom v Novem mestu, sproščeno razlagal 18-letni Nik Čemažar iz kolesarskega kluba Kranj, ki na slovenski pentlji zastopa barve nacionalne ekipe.

Primož Roglič
Sportal Rogliču se klanjajo, Mohorič navduševal z drznimi spusti, mladi Pogačar spet opozoril nase

Mladi kolesar Nik Čemažar se učnim obveznostim posveča tudi med dirko Po Sloveniji. "V šoli so zelo prilagodljivi, za teden dni so mi prestavili ustne teste," je strokovni kader Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju pohvalil mladi kolesar. | Foto: Vid Ponikvar Mladi kolesar Nik Čemažar se učnim obveznostim posveča tudi med dirko Po Sloveniji. "V šoli so zelo prilagodljivi, za teden dni so mi prestavili ustne teste," je strokovni kader Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju pohvalil mladi kolesar. Foto: Vid Ponikvar

"Končujem Gimnazijo Franceta Prešerna, kjer so zelo prilagodljivi pri usklajevanju šolskih in športnih obveznosti. Meni so na primer za teden dni prestavili ustni del mature, tako da lahko kolesarim na dirki," je pohvalil kader na šoli, ki so jo in jo še obiskujejo številni vrhunski športniki, tudi Peter in Domen Prevc, Jurij Tepeš, Vesna Fabjan, Žan Košir in drugi.

Maturo je pred leti v času dirke Po Sloveniji opravljal tudi Matej Mohorič, član Bahrain-Meride, ki je izobraževanje na Gimnaziji Kranj končal kot zlati maturant.
Jože Valenčič
Sportal Neverjeten življenjski preobrat: nekoč vrhunski kolesar, danes pastir

"V načrtu imam študij wellnessa na Bledu, zanima me človeško telo na splošno in tam je kar precej predmetov povezanih s tem, a še ne vem, kako bo, verjetno se bom posvetil predvsem kolesarstvu," je povedal mladi kolesar, ki ne dvomi o tem, da bo na maturi uspešen. "Če sem končal šolo, bom pa tudi maturo," se je namuznil mladenič, ki se želi čim prej naučiti tudi italijanskega jezika, ki je v svetu kolesarstva skoraj tako pomemben kot angleški.

Alpska smučarka Meta Hrovat: Zdaj je najboljši čas za maturo. | Foto: Sportida Alpska smučarka Meta Hrovat: Zdaj je najboljši čas za maturo. Foto: Sportida

Tudi mladinskega svetovna prvakinja v salomu pomlad preživlja za knjigami

Z maturitetnimi obveznostmi se te dni ukvarja tudi Meta Hrovat, mladinska svetovna prvakinja v slalomu in kombinacijska podprvakinja ter tretja na veleslalomski preizkušnji v Lenzerheideju. Dvajsetletna Kranjskogorčanka, ki ima za seboj najuspešnejšo sezono, med drugim je okusila tudi slast olimpijskih iger, priznava, da je zadnji mesec kar naporno.

Primož Roglič
Sportal Neverjetni Roglič ustvaril evforijo: ob šampionski vožnji dobil kurjo polt

"Kondicijske treninge izvajam dvakrat na dan, to pa vzame kar nekaj časa in energije. Svoj čas moram zato zelo dobro razporediti, da se ne zgodi, da je dan prekratek in da mi za učenje ostane premalo časa. Ostala sta mi še dva ustna izpita, in sicer izpit iz matematike in angleščine."

Športna plezalka Janja Garnbret je zaradi maturitetnih obveznosti izpustila del sezone v balvanskem plezanju, se je pa udeležila domače tekme The Rock Ljubljana sredi maja in z zmago ponovila lanski dosežek.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Športna plezalka Janja Garnbret je zaradi maturitetnih obveznosti izpustila del sezone v balvanskem plezanju, se je pa udeležila domače tekme The Rock Ljubljana sredi maja in z zmago ponovila lanski dosežek. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Janja zaradi mature izpušča večji del balvanske sezone

In potem, ko Hrovatova pravi, da je za zimske športnike maj in junij najboljši termin za opravljanje mature, saj je to edini čas v letu, ko preživijo več časa doma, pa se s tem verjetno ne more strinjati 19-letna Janja Garnbret, najboljša športna plezalka zadnjih let.

Zaradi maturitetnih obveznosti je namreč morala izpustiti dobršen del sezone v balvanskem plezanju, kar pomeni, da je ponovitev lanske sezone v balvanih - ko je bila v skupnem seštevku druga - nemogoča.

Avstralija Kazan
Sportal Messi proti novincem, novinarji razjezili najboljšega Hrvata

Vrhunska športnica iz Šmartnega ob Slovenj Gradcu je v posebnem balvanskem seštevku trenutno na solidnem šestem mestu, pa je nastopila zgolj na dveh balvanskih preizkušnjah. Na prvi v Meiringenu v Švici je bila druga, v Moskvi pa se je povzpela na najvišjo stopničko. Zmagala je tudi na domači tekmi The Rock Ljubljana, ki pa ne šteje za svetovni pokal.

Že pred začetkom sezone je napovedala, da bo naslednja balvanska tekma, ki se je namerava udeležiti, sredi avgusta v Münchnu.

Ne spreglejte