Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2017,
14.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Po Sloveniji Luka Mezgec Mark Cavendish Sonny Colbrelli

Petek, 16. 6. 2017, 14.57

6 let, 6 mesecev

2. etapa: Ljubljana - Ljubljana (169,9 km)

Luka Mezgec z bravuro v slovenski prestolnici do zelene majice! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Luka Mezgec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski kolesar Luka Mezgec je bil najhitrejši na drugem dejanju 24. dirke Po Sloveniji, ki se je začelo v Ljubljani pri Hali Tivoli in se po prevoženih skoraj 170 kilometrih končala s ciljnim šprintom na Slovenski cesti. Drugi je bil Italijan Roberto Ferrari (UAE Team Emirates), tretji pa Mark Renshaw (Team Dimension Data). Mezgec je z bonifikacijami prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.


 

Konec: Drugo etapo bi moral odločiti šprint glavnine, a je splozko cestišče poskrbelo, da so številni padli, Mezgec pa je s samostojnim napadom v zadnjem kilometru prišel do etapne zmage. Poleg Mezgeca se je med deseterico znova zavihtel tudi Rok Korošec (Amplatz-BMC).

V soboto bo na sporedu dločilna tretja etapa med Celjem in Roglo, ki bo dala odgovor na vprašanje, kdo bo letošnji junak slovenske pentlje.

Cilj - Ljubljana (neuradni rezultati):

1. Luka Mezgec (Slo/Orica - Scott) 3:50:51
2. Roberto Ferrari (Ita/UAE Team Emirates)
3. Mark Renshaw (Avs/Team Dimension Data)
4. Alois Kankovsky (Češ/Elekov-Author Cycling Team)
5. Jiri Polnicky (Češ/Elekov-Author Cycling Team)
6. Andrea Palini (Ita/Androni-Sidermec-Bottecchia)
7. Sonny Colbrelli (Ita/Bahrain - Merida)
8. Marco Canola (Ita/Nippo-Vini Fantini)
9. Rok Korošec (Slo/Amplatz-BMC)
10. Ryan Gibbons (JAR/Team Dimension Data)
11. Tadej Pogačar (Slo/Rog-Ljubljana)
...
14. Jure Golčer (Slo/Adria Mobil)
17. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)
21. Domen Novak (Slo//Bahrain - Merida)
23. Izidor Penko (Slo/Rog-Ljubljana)

25. Radoslav Rogina (Hrv/Adria Mobil)
31. Luka Čotar (Slo/Slovenija) vsi isti čas
...
Uradni rezultati/Official results

Frutabela 2. etapa | Foto:

 

14.50: Do cilja je le še pet kilometrov.

14.48, 8 km do cilja: Ekipe, ki računajo na etapno zmago, so že zavzele svoje položaje. Na samem čelu je ekipa Orica- Scott, ki bo naredila vse, da do zmage popeljajo Luko Mezgeca. 

14.40, 15 km do cilja: Konec pobega. Četverica, ki je v begu vztrajala skoraj celotno etapo, je ujeta. Vse je nared za ciljni šprint v središču Ljubljane.

14.35: V Ljubljani na Slovenski cesti, kjer je cilj druge etape, bo počasi nehalo deževati, a asfalt bo zelo moker in spolzek. Obeta se resnično razburljiv ciljni šprint.

14.30, 20 km do cilja: Glavnina je v močnem dežju stopila na plin in začela loviti ubežnike, ki imajo zdaj le še dobro minuto prednosti.

14.25: Kolesarji že vozijo po mokrem, padci se že vrstijo. Na tleh se je znašel tudi Borut Božič (Bahrain-Merida).

14.20, 26 km do cilja: Vodilna četverica vztraja v vodstvu. Še vedno drži dve okoli dve minuti prednosti. Vseeno prednost ni taka, da bi ubežniki prvi prišli v Ljubljano in bo zagotovo tudi danes o etapnem zmagovalcu odločal ciljni šprint glavnine.

Na cilju bo spolzko in nevarno:

Leteči cilj - Grosuplje (137,2 km):

1. Gorazd Per (Slo/Adria Mobil)
2. Tomaš Buchaček (Češ/Elekov-Author Cycling Team)
3. Ivan Santaromita (Ita/Nippo-Vini Fantini)

14.10: S terena poročajo, da so kolesarje pozdravile prve kaplje dežja. Vodilna četverica ima pred glavnino 2 minuti 20 sekund prednosti. 

14.00, 40 km do cilja: V ospredju je le še četverica, odpadel je še Vorobyev. V ospredju so le še Ivan Santaromita (Ita/Nippo-Vini Fantini), Gorazd Per (Slo/Adria Mobil), Enrico Salvador (Ita/Tirol Cycling Team) in Tomaš Buchaček (Češ/Elekov-Author Cycling Team), ki imajo pred glavnino spet več kot dve minuti prednosti.

14.00, 45 km do cilja: Ubežniki so se, kot vse kaže predali, vodilna peterica ima pred glavnino le še minuto prednosti.  

13.55: Glavnina, ki se je na spustu prepolovila na pol, je zdaj spet združena.

13.55: Ljubljani se tako kot kolesarji hitro približujejo tudi nevihtni oblaki. Kaj lahko se zgodi, da bo ciljni šprint potekal v dežju, kar bi močno povečalo možnost novih padcev in poškodb.

13.50: Ekipa Luke Mezgeca Orica- Scott je na spustu iz Bogenšperka stopila na plin in v trenutku stopila pred ubežnikov pod štiri minute.

Borut Božič  in Bahrain-Merida imajo svojega aduta:

 

Kdo še beži? Anton Vorobyev (Rus/Gazprom–RusVelo), Ivan Santaromita (Ita/Nippo-Vini Fantini), Gorazd Per (Slo/Adria Mobil), Enrico Salvador (Ita/Tirol Cycling Team) in Tomaš Buchaček (Češ/Elekov-Author Cycling Team).

13.40, 60 km do cilja: Pri boju za gorske točke se je na tleh znašel tudi Italijan Andrea Vendrame, ki na spustu z Bogenšperka še ni uspel priključiti vodilni peterici. Ti imajo pred glavnino štiri minute prednosti.

Gorski cilj III. kat. - Bogenšperk (107,2 km):

1. Enrico Salvador (Ita/Tirol Cycling Team)
2. Tomaš Buchaček (Češ/Elekov-Author Cycling Team)
3. Gorazd Per (Slo/Adria Mobil)

13.30: Ekipa s terena poroča, da je odstopil še en kolesar. To je ravno Maltar, ki je odpadel na klancu na Slivno. Hrvat se že vozi z ''metlo''. Šesterica ubežnikov že pleza proti Begenšperku in ima pred glavnino prednost dobre štiri minute. 

13.20: Udarec za ekipo Bahrain-Merida. Belorus Konstantsin Siutsou, ki je veljal za enega od močnih adutov Meride na sobotni, odločilni etapi, je padel in odstopil.

13.10: Vodilni kolesarji so prečkali Slivno, Hrvat, ki ni mogel slediti najhitrejšim, si je do vrha nabral minuto in pol zaostanka. Glavnina, na čelu katere je Bahrain-Merida, zoastaja še vedno več kot štiri minute. 

Gorski cilj III. kat. - Slivna (86,3 km):

1. Andrea Vendrame (Ita/Androni-Sidermec-Bottecchia)
2. Tomaš Buchaček (Češ/Elekov-Author Cycling Team)
3. Enrico Salvador (Ita/Tirol Cycling Team)

13.00: Pri vzponu na Slivno je odpadel Hrvat Bruno Maltar (Meridiana Kamen), kar pomeni, da je v ospredju le še šesterica ubežnikov.

12.55, 75 km: Kolesarji se bližajo najvišji točki na današanji etapi (Silva), ki se razlega na 633 metrih nadmorske višine. Ubežniki imajo še vedno lepo prednost - 4 minute in 33 sekund.

Kaj je pred današnjo etapo povedal 20-letni Jon Božič (Adria Mobil):

12.45, 70 km: Prednost ubežne sedmice je še malce padla (4:20). Kot kaže, vodilni malce varčujejo z močmi pred prvim današnjim vzponom na Slivno. 

12.40: Povprečna hitrost kolesarjev sodeč po časovnici je 45 km/h.

Zanimivost: Na letošnji dirki Po Sloveniji najboljše kolesarje poljubljata povsem novi imeni ---> KLIK! 

12.30, 60 km: Kolesarji brez pretresov nadaljujejo svojo pot. Prednost se bistveno ni spremenila, ta zdaj znaša 4 minute in 45 sekund. 

12.20, 55 km: Dogajanje se je povsem umirilo. Prednost ubežnikov pred glavnino ostaja pet minut, karavana pa se počasi bliža prvemu gorskemu cilju III kategorije - Silva, ki bo na 86 kilometru.

 

Po Sloveniji | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Kdo beži? Andrea Vendrame (Ita/Androni-Sidermec-Bottecchia), Anton Vorobyev (Rus/Gazprom–RusVelo), Ivan Santaromita (Ita/Nippo-Vini Fantini), Gorazd Per (Slo/Adria Mobil), Enrico Salvador (Ita/Tirol Cycling Team), Tomaš Buchaček (Češ/Elekov-Author Cycling Team) in Bruno Maltar (Hrv/Meridiana Kamen).

12.10, 46 km: Sedmerica vodilnih kolesarjev si je prikolesarila že pet minut prednosti.

12:00, 35 km: Vodilna sedmerica je še povišala prednost pred zasledovalci. Ta zdaj znašna 4 minute in 20 sekund. 

Kaj od današnje etape pričakuje Rok Korošec (Amplatz-Bmc), ki je bil včeraj odličen šesti:

11.45, 28 km: Vodilna sedmerica pritiska pedala na vso moč in iz metra v meter povečuje prednost. Pred glavnino z zeleno majico ima že 3 minute in pol naskoka.

11.40, 23 km: Prednost sedmerice ubežnikov, med katerimi je tudi Slovenec Gorazd Per (Adria Mobil), le narašča in se bliža trem minutam.

11.35 18 km: Glavnina je povsem spustila tempo, prednost vodilne sedmerice pa se naglo povečuje. Ta je zdaj narasla že na minuto in pol. Etapa poteka v malce bolj znosnejših razmerah kot včeraj. Termometer pri rahlo oblačnem vremenu kaže 27 stopinj Celzija.

V bolečinah je za nekaj trenutkov na pločniku obsedel Slovak Erik Baska (Bora - Hansgrohe). | Foto: Vid Ponikvar V bolečinah je za nekaj trenutkov na pločniku obsedel Slovak Erik Baska (Bora - Hansgrohe). Foto: Vid Ponikvar

11.25, 14 km: V glavnini se je zgodil tudi padec, ki ni pustil hujših posledic. Ubežniki imajo pred glavnino še vedno majhno prednost.

11.20: Kot kaže imamo prvi pobeg. V ospredju je sedmerica, ki si je pred glavnino nabrala nekaj deset sekund prednosti. V ospredju so Andrea Vendrame (Ita/Androni-Sidermec-Bottecchia), Anton Vorobyev (Rus/Gazprom–RusVelo), Ivan Santaromita (Ita/Nippo-Vini Fantini), Gorazd Per (Slo/Adria Mobil), Enrico Salvador (Ita/Tirol Cycling Team), Tomaš Buchaček (Češ/Elekov-Author Cycling Team) in Bruno Maltar (Hrv/Meridiana Kamen).

11.15: Številni skoki se nadaljujejo, a za zdaj še ni tiste prave kombinacije, ki bi ji glavnina dovolila pobeg.

11.10: Že od samega začetka se vrstijo številni pobegi, zato je ritem kolesarjev izjemno hiter. Drvijo s hitrostjo 60 km/h in vsaj za zdaj ostajajo skupaj. 

11.05: Druga etapa se je po nekaj umirjenih kilometrih zdaj tudi uradno odprla. Lov na etapno zmago se je začel!

11.00: Že na samem začetku je imel težave s kolesom Italijan Oliviero Troia (UAE Team Emirates), a ni nič resnega. Hitro je ujel skupino.

11.00: Drugo etapo je začelo 145 kolesarjev. Osmoljenca prve etape Reinardt Janse van Rensburg (JAR/Team Dimension Data) in Davide Orrico (Ita/Sangemini), ki sta ob samem zaključku grdo padla in se poškodovala, nista štartala.

10.55: Kolesarska karavana na dirki Po Sloveniji je zavrtela pedala in začela z drugim dejanjem. Tako kot je že običaj, se je začelo z zaprto, umirjeno vožnjo. 

Štart - Ljubljana

Kaj bo na drugi etapi pokazal Mark Cavendish?

Mark Cavendish | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Nekaj minut si je za navijače vzel tudi Jan Polanc:

 

Največji domači zvezdnik dirke Po Sloveniji: Jan Polanc. #posloveniji

A post shared by Siol.net (@siolnet) on

10.40: Do začetka etape nas loči le še 15 minut!

Žiga Jerman (Rog-Ljubljana) je napovedal obrambo bele majice:

Vse je nared za začetek:

Danes bodo kolesarji obkrožili lep del Slovenije. Kolesarje čakata dva gorska cilja (Slivna in Bogenšperk) in dva leteča cilja (Grosuplje in Ig), strokovnjaki pa pričakujejo, da bodo tudi na drugem dejanju slovenske pentlje imeli glavno besedo najboljši šprinterji.

Kateri? Če bi bil britanski zvezdnik Mark Cavendish (v prvi etapi je osvojil deseto mesto) v pravi pripravljenosti, bi bil osrednji favorit, tako pa bo zelo zanimivo opazovati, kdo bo ob koncu najbolje opravil s tehničnim vrtiljakom, kot strokovnjaki imenujejo zadnje kilometre druge etape.

V četrtek sta bila v prvi etapi, ki se je prav tako končala s šprintom, najmočnejša Sam Bennett in Sonny Colbrelli, ki sta ob koncu etape zaprla pot Luki Mezgecu.

V zeleni majici vodilnega bo zmagovalec četrtkove etape Bennett.

Frutabela | Foto:

Telekom Po Sloveniji | Foto:

Ne spreglejte