Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
15. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Po Sloveniji Mark Cavendish

Četrtek, 15. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Zvezdnik Mark Cavendish si ni mogel misliti, da mu lahko bolezen vzame toliko moči

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Mark Cavendish | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ko si enkrat na vrhuncu moči, je za športnike velik šok, če telo ustavi bolezen, po kateri je čas vrnitve velika neznanka. Eno od osrednjih imen kolesarstva Mark Cavendish, ki ga bomo videli na dirki Po Sloveniji, je letos preživljal izjemno težke čase.

Mark Cavendish je osrednji zvezdnik dirke Po Sloveniji. Če bi bil v svoji najboljši formi, bi se v prvi, drugi in četrti etapi slovenske kolesarske pentlje, ki so pisane na kožo šprinterjem, potegoval za zmago. A ker je aprila zbolel za infekcijsko mononukleozo, ki mu je vzela ogromno moči, je njegova forma negotova.

Etape na dirki Po Sloveniji

"Nisem pričakoval, da bom imel kdaj tako malo energije"

Spregovoril je o bolezni, ki mu je vzela ogromno energije. | Foto: Vid Ponikvar Spregovoril je o bolezni, ki mu je vzela ogromno energije. Foto: Vid Ponikvar Trenira šele štiri tedne, zato bi rad videl, kako se bo njegovo telo sploh odzvalo, ko bo vozil na pravi dirki. Za vrnitev si je izbral prav našo državo, ki ga je že lani navdušila. Takrat je moral dirko Po Sloveniji drugi dan tekmovanja zaradi zdravstvenih težav zapustiti, nato pa je vnovič zablestel na znamenitem Touru, na katerem je prišel že do 30. etapne zmage.

A so bili zadnji meseci zanj zelo težki. Vsaka stvar mu je vzela ogromno energije: "Lepo je bilo videti družino, saj sem sicer veliko odsoten. Vendar na drugi strani nisem mogel delati nič. Nisem se mogel igrati z otroki. Nisem pričakoval, da bom imel kdaj tako malo energije. Če sem šel po stopnicah, sem se moral uleči. Nisem si mislil, da je to mogoče. Povrhu vsega je bilo težko, ker pri takšni bolezni ni nobenega zagotovila, kdaj se boš sploh vrnil. Bila so obdobja, ko sem se počutil kot, da sem na vrhu sveta, in imel dober občutek, a že naslednji dan nisem mogel vstati iz postelje."

"Ni preprosto trenirati, ko imaš enkrat takšno bolezen"

Kako so njegove noge po težki bolezni pripravljene, bo videl že v današnji prvi etapi. | Foto: Vid Ponikvar Kako so njegove noge po težki bolezni pripravljene, bo videl že v današnji prvi etapi. Foto: Vid Ponikvar Zeleno luč za vrnitev je dobil nekoliko prej, kot pa je začel trenirati, vendar je vrnitev po takšni bolezni zelo težka, saj je veliko neznank: "Ni preprosto trenirati, ko imaš enkrat takšno bolezen. Ni lahko. Tudi zdaj, ko bom na dirki Po Sloveniji, bom moral vse nadzorovati. Pri takšni bolezni ni časovnega okvirja, kdaj se boš vrnil, ampak moraš hoditi korak za korakom."

Kaj lahko od njega pričakujemo v šprinterskih etapah, bo jasno že v četrtek, ko pričakujemo zaključni šprint v Kočevju. "Moji cilj je, da sem fit. Upam, da po nekaj kilometrih ne bom šel domov. Ne morem si postavljati ciljev," pravi član ekipe Team Dimension Data, za katerega je prav tako negotov nastop na slovitem Touru.

Telekom Po Sloveniji | Foto:

Ne spreglejte