Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 10. 2018,
12.40

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

Žiga Jeglič doping kazen prepoved olimpijske igre Pjongčang 2018

Nedelja, 21. 10. 2018, 12.40

5 let, 6 mesecev

osem mesecev od šokantnega 20. februarja in pozitivnega testa slovenskega hokejista

Žigi Jegliču se izteka kazen zaradi dopinškega prekrška z OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Žiga Jeglič | Žigi Jegliču se izteka kazen, ki si jo je nakopal na olimpijskih igrah v Pjongčangu. | Foto Sportida

Žigi Jegliču se izteka kazen, ki si jo je nakopal na olimpijskih igrah v Pjongčangu.

Foto: Sportida

Mineva osem mesecev od šokantne novice o pozitivnem dopinškem testu slovenskega hokejista Žige Jegliča, ki je 20. februarja prišla iz oddaljenega Pjongčanga. Slovenski napadalec je moral hitro zapustiti olimpijsko vas, pretili sta mu dve leti prepovedi igranja, a jo je na koncu odnesel s kaznijo osmih mesecev, kar pomeni, da bi ga kmalu spet lahko videli na tekmovališčih.

Sportal Šok iz Pjongčanga: Žiga Jeglič pozitiven na testu dopinga

Vrat hokejskega središča Gangneung, v katerem sta se Slovenija in Norveška udarili za četrtfinale olimpijskih iger, sploh še niso odprli, ko se je v slovenski hokejski tabor že naselil nemir. Vsega 52 minut pred začetkom repasaža je vodstvo Olimpijskega komiteja Slovenije medijem že poslalo sporočilo, ki je pojasnilo, zakaj na seznamu igralcev ni Žige Jegliča.

"Mednarodni olimpijski komite nas je obvestil o kršenju protidopinških pravil hokejista Žige Jegliča, člana olimpijske reprezentance Slovenije, ki je bil testiran 16. 2. 2018. Rezultat testiranja A-vzorca je bil pozitiven. Mednarodni olimpijski komite je sprožil nadaljnje postopke," so v skopem sporočilu za javnost zapisali pri krovni slovenski športni organizaciji.

Žiga Jeglič
Sportal Glavni slovenski lovec na doping kritičen do Jegliča: To je višek malomarnosti

Malomarnost in obžalovanje

Pozneje se je izkazalo, da je rezultat pozitivnega dopinškega testa pokazal prisotnost prepovedanega fenoterola v urinu, ki se skriva v berodualu, zdravilu za določene bolezni spodnjih dihal, ki ga uporablja 30-letnik. Zdravilo sicer v določenih primerih, ob dovoljenju zanj, spada med terapevtske izjeme. Če bi Jeglič dovoljenje imel in ga oddal, zapleta, ki je na njegovo kariero vrgel črno senco, ne bi bilo.

Zaradi malomarnosti je na njegovo kariero padel črn madež. | Foto: Stanko Gruden, STA Zaradi malomarnosti je na njegovo kariero padel črn madež. Foto: Stanko Gruden, STA

"Bil sem testiran 16. februarja 2018. Rezultat testiranja je pokazal prisotnost fenoterola v urinu, ki se skriva v berodualu, zdravilu za določene bolezni spodnjih dihal. Omenjeno zdravilo jemljem zaradi astme po nasvetu zdravnika. Zdravilo mi je bilo predpisano po testiranjih med težavami z dihanjem na Slovaškem leta 2017. Žal sem ga pozabil prijaviti kot terapevtsko izjemo. Spregledal sem razliko med primerljivimi zdravili, ki so dovoljena, kar bi mi dovoljevalo njegovo uporabo ob pojavu težav z dihanjem tudi v času olimpijskih iger. Zaradi svoje malomarnosti se vsem prizadetim opravičujem in sprejemam nadaljnje protidopinške postopke. Dokler ne bodo končani vsi protidopinški postopki, ne dajem dodatnih izjav," je 20. februarja v izjavi za javnost v svoj zagovor dejal standardni član slovenske reprezentance.

Žiga Jeglič
Sportal Znano je, kakšna kazen je za olimpijski lapsus doletela Jegliča

Od dveh let na osem mesecev

Jegliču sta zaradi dopinškega prekrška grozili dve leti prepovedi igranja hokeja, a so mu 9. avgusta zaradi zgolj lahke krivde dodelili kazen osmih mesecev prepovedi igranja, ki je začela teči 20. februarja, kar pomeni, da bi se kmalu lahko vrnil na ledene ploskve.

Žiga Jeglič | Foto: Sportida Foto: Sportida

"Dne 9. 8. 2018 sem prejel odločbo CAS, s katero mi je bila izrečena kazen prepovedi igranja v trajanju osmih mesecev, šteto od dne 20. 2. 2018, ko sem izvedel za pozitivni test in takoj prenehal igrati. V postopku mi je bila izrečena precej nižja kazen od prvotno zahtevane (tj. dve leti), saj nam je uspelo dokazati, da pri meni v zvezi z dogodkom in kršitvijo protidopinških pravil ni obstajala večja krivda ali malomarnost (t. i. no significant fault or negligence), saj so mi diagnosticirali astmo in sem zaupal navedbam zdravnikov, da brodual v predpisanih dozah ni prepovedan. Kot dodatna olajševalna okoliščina je bilo upoštevano tudi moje popolno sodelovanje v postopku. Zaradi vsega navedenega je bilo ugotovljeno, da je moja stopnja krivde zgolj lahka, temu primerna pa je bila tudi izrečena kazen. Obžalujem, da se je ta dogodek sploh zgodil in da tudi sam nisem bil bolj ozaveščen.

Zdaj, ko je postopek končno končan, se veselim nadaljevanja pogajanj s klubi močnejših evropskih lig, ki so v tem času izrazili zanimanje zame za prihodnjo sezono," s temi besedami je napadalec 10. avgusta obvestil javnost o izrečeni kazni. Ta se je ravno iztekla.

Z Jegličem, ki se je na treningih pridružil tudi Jesenicam, smo v zadnjih tednih večkrat poskušali stopiti v stik, tudi prek Hokejske zveze Slovenije, a (še) ni bil pripravljen govoriti. Morda v prihodnje ...

Preberite še:

Žiga Jeglič
Sportal Žiga Jeglič drugi slovenski hokejist, pozitiven na dopingu

 

Žiga Jeglič
Sportal Nov udarec za Žigo Jegliča

 

 

Ne spreglejte