SiolNET. Sportal ZOI
1,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kateri slovenski športniki so se znašli na seznamu dopinških prekrškarjev

Žiga Jeglič drugi slovenski hokejist, pozitiven na dopingu

1,81

termometer

Žiga Jeglič
Foto: Sportida

Še pred bolečim porazom slovenske hokejske reprezentance v boju za četrtfinale z Norvežani je iz Južne Koreje prišla informacija, da je bil Žiga Jeglič pozitiven na dopinškem testu. Gorenjski napadalec, ki je v izjavi za javnost dejal, da je zdravilo pozabil prijaviti med terapevtske izjeme, ni edini slovenski hokejist, čigar ime je, pa čeprav zaradi malomarnosti, zdaj povezano z dopingom, žal pa tudi še zdaleč ne eden redkih Slovencev.

Kaj je o primeru Jeglič povedal direktor Slovenske protidopinške agencije Jani Dvoršak in kaj o spornem zdravilu zdravnik?

Slovensko hokejsko reprezentanco sta po sanjskem skupinskem delu olimpijskih iger v torek doletela dva močna udarca. Pozno dopoldan so Slovenci na tekmi za četrtfinale, potem ko so vodili z 1:0 in bili večji del tekme boljše moštvo, v podaljšku izgubili z Norvežani in ostali brez želenega četrtfinala.

A še preden so naši hokejisti stopili na led, je Slovenijo pretresla informacija o dopingu Žige Jegliča. Ta je bil zaradi pozitivnega testa dopinga – v urinu so našli fenoterol – izključen z olimpijskih iger in mora v 24 urah zapustiti olimpijsko vas. Gorenjec je v izjavi priznal, da je pozabil prijaviti zdravilo berudual, ki ga uživa zaradi astme. Če bi ga ob ustreznem zdravniškem potrdilu prijavil, težav ne bi bilo, saj bi bilo navedeno med t. i. terapevtskimi izjemami. 

Nič kaj prijetni dnevi za Slovenca, ki je moral na zagovor že na zadnji večji reprezentančni akciji, ko si je maja lani na svetovnem prvenstvu na tekmi proti Švici zaradi nevarne brce z drsalko proti predelu vratu nasprotnika prislužil dve tekmi prepovedi in jo še dobro odnesel. Na to, kako jo bo tokrat, bomo morali še počakati, saj naj bi bila kazen znana po olimpijskih igrah, omenjalo se je tudi dvoletno prepoved igranja, a ker je prekršek takoj priznal, bi ta lahko bila občutno blažja. Jure Kocjan si je lani prislužil štiriletno prepoved. Jure Kocjan si je lani prislužil štiriletno prepoved. Foto: Vid Ponikvar

Peterica s skoraj štiriletnimi prepovedmi

Jeglič ni edini slovenski hokejist, pozitiven na dopingu. Leta 2003 so zaradi uporabe efedrina s štirimi meseci prepovedi igranja kaznovali Davorja Durakoviča, ki je v tisti sezoni tudi končal kariero.

Najdaljša kazen našim športnikom je bila štiriletna prepoved tekmovanja. Prvega je leta 1999 doletela nekdanjega plavalca Igorja Majcna, trenutno jo prestajajo kar štirje Slovenci: plavalki Tanja Šmid in Špela Bohinc ter kolesarja Igor Kopše in Jure Kocjan. Kaznovan je še en kolesar, in sicer Kristjan Fajt (tri leta in devet mesecev prepovedi).

Teja Gregorin še čaka na svojo kazen. Teja Gregorin še čaka na svojo kazen. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Gregorinova še čaka na kazen

Na konec postopka oziroma odločitev protidopinškega odbora IBU o končnih sankcijah pa čaka biatlonka Teja Gregorin, ki je bila pozitivna na dopinškem testu na olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin