Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
19.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

2

Natisni članek

terapevtske izjeme SLOADO Jani Dvoršak

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 19.50

6 let, 7 mesecev

Sportalov zakaj: terapevtske izjeme

Zakaj nekateri športniki lahko jemljejo zdravila s seznama prepovedanih sredstev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

2

Športniki, ki za terapije ali pomoč pri zdravljenju potrebujejo substance s seznama prepovedanih snovi, ki veljajo za doping, in za to pridobijo soglasje mednarodne športne zveze ali protidopinške agencije, so upravičeni do t. i. terapevtske izjeme. V Sloveniji je takih izjem med osem in deset, njihova imena javnosti niso znana.

Prvi mož slovenske protidopinške agencije SLOADO Jani Dvoršak je prepričan, da prostora za kršitve v teh primerih ni. "Raven koncentracije teh snovi v zdravilih ali terapijah je za kaj takega prenizka," pravi.

Med izjemami tudi sestri Williams in Lochte

Debata o t. i. terapevtskih izjemah, primerih, ko športniki lahko uživajo snovi, ki sicer veljajo za doping, se je razplamtela že poleti, ko so člani ruske hekerske skupine Fancy Bear vdrli v sistem krovne protidopinške agencije Wada, kjer hranijo seznam imen športnikov, ki za zdravljenje uporabljajo prepovedane snovi.

Med športniki, ki jim je dovoljena terapevska izjema, je tudi zlata deklica orodne gimnastike Simone Biles, ki uživa zdravila za hiperaktivnost in motnjo pozornosti. | Foto: Reuters Med športniki, ki jim je dovoljena terapevska izjema, je tudi zlata deklica orodne gimnastike Simone Biles, ki uživa zdravila za hiperaktivnost in motnjo pozornosti. Foto: Reuters

Ker so se med njimi znašla tudi velika športna imena, kot so ameriška telovadka Simone Biles, ena največjih zvezdnic olimpijskih iger v Riu de Janeiru (zdravi se zaradi hiperaktivnosti in motnje pozornosti), sestri Serena in Venus Williams (zadnji so predpisali zdravila za zdravljenje avtoimune bolezni), britanski kolesar Chris Froome (astma), atlet Mo Farah in drugi, je novica dvignila ogromno prahu.

Razlog za ruski hekerski vdor?

Skupina ruskih hekerjev Fancy Bear je z vdorom v računalniški sistem Wade in objavo imen želela predstaviti dvojna merila, ki jih menda uporablja Wada, ko športnikom iz zahodnih držav izdaja dovoljenje za terapevtske izjeme oz. licence za dopingiranje, po drugi strani pa ruskim športnikom prepoveduje udeležbo na največjih tekmovanjih.

Pred dnevi se je zgodba ponovila. V manjši meri, pa vendar. Spletni portal LifeNews je poročal, da je med športniki, ki so upravičeni do terapevtske izjeme, tudi kontroverzni ameriški plavalec Ryan Lochte, znan po zavajajoči laži v zvezi s pretepom na eni od bencinskih črpalk olimpijskega Ria.

Kdo lahko zaprosi za dovoljenje za t. i. terapevtsko izjemo?

Kaj je torej pri terapevtskih izjemah spornega, če sploh? Prvi mož slovenske protidopinške agencije Jani Dvoršak pravi, da nič.

Za t. i. terapevtsko izjemo namreč lahko zaprosijo vsi športniki, ki bi za učinkovito zdravljenje morali uporabljati postopke ali učinkovine oziroma snovi, ki so na seznamu prepovedanih snovi in se jih razume kot doping.

Pred uporabo takih zdravil morajo športniki za dovoljenje zaprositi pristojni odbor za podeljevanje terapevtskih izjem, bodisi je to na nacionalni ravni bodisi pri mednarodni športni federaciji, pojasnjuje Dvoršak.

Postopek se iz leta v leto nadgrajuje in izboljšuje, ugotavlja. "V Sloveniji se danes vsi športniki, ne glede na to, ali so v mednarodnem ali nacionalnem razredu, za pridobivanje soglasja najprej obrnejo na SLOADO, ki ima poseben odbor za podeljevanje terapevtskih izjem."

Ta vsako vlogo, napisano na za to predpisanem obrazcu, pregleda. "Če ugotovi, da za športnikovo diagnozo ni alternativne terapije, ki bi učinkovala brez prepovedanih snovi, ali če je terapija za določeno diagnozo takšna, da bi imela zdravstvene posledice, če športnik te terapije ne bi prejemal, potem odbor oz. komisija športniku prizna in podeli pravico do uporabe te zdravstvene terapije oz. zdravil," pojasnjuje sogovornik.

Jani Dvoršak: Med slovenskimi športniki jih ima me dosme in deset pravico do terapevtske izjeme. Zaradi varovanja osebnih podatkov njihova imena niso javno znana. | Foto: Ana Kovač Jani Dvoršak: Med slovenskimi športniki jih ima me dosme in deset pravico do terapevtske izjeme. Zaradi varovanja osebnih podatkov njihova imena niso javno znana. Foto: Ana Kovač

Med osem in deset Slovencev, upravičenih do terapevtskih izjem

Med slovenskimi športniki je letno med osem in deset takih, ki so upravičeni do t. i. terapevtskih izjem, oddanih vlog pa je med 20 in 30 na leto.

Zaradi varovanja osebnih podatkov imena teh športnikov ostajajo skrivnost, čeprav je Dvoršak prepričan, da tudi če bi bila imena javno objavljena, to ne bi škodovalo ugledu dotičnih športnikov.

Prostora za kršitve ni

Prepričan je, da učinkovine, čeprav so na seznamu prepovedanih snovi, športniku ne morejo pomagati do boljše predstave.

Zakaj? Zato, ker je koncentracija tako nizka, da to ni mogoče. "Koncentracija je bistveno drugačna od tiste, ki jo športniki uporabljajo v dopinške namene," pojasnjuje Dvoršak. "Prostora za kršitve ni. Vsaj mislim, da ne."

Pri izvajanju določenih terapij, ki zahtevajo uporabo hormonov, testosterona in podobno, so ti postopki še bolj občutljivi in zahtevajo še več zdravstvene dokumentacije, poudarja.

Koncentracija učinkovin v primeru terapevtskih izjem je tako nizka, da športniku ne more pomagati do boljših predstav. | Foto: Vid Ponikvar Koncentracija učinkovin v primeru terapevtskih izjem je tako nizka, da športniku ne more pomagati do boljših predstav. Foto: Vid Ponikvar

Terapevtske izjeme so transparentne

Kot pravi Dvoršak, je v mednarodnih standardih zapisan protokol, ki narekuje, da mora športnik na nacionalni ravni, ki je upravičen do terapevtske izjeme, podatek o tem vnesti v protidopinški sistem Adams (The Anti-Doping Administration & Management System).

"Ko so podatki o terapiji in spremljajoči zdravstveni dokumentaciji vneseni v Adams, so znani tudi Wadi in mednarodno športni zvezi. Če bi ta ugotovila, da je postopek v nasprotju z medicinskimi standardi, lahko s pisnim zahtevkom, naslovljenim na Wado, takšno terapevtsko izjemo, čeprav je že bila odobrena, zavrne. Enako velja za Wado. Zadevo v naslednji točki obravnava mednarodno športno razsodišče. Na vsako tako odločitev je mogoča pritožba športnika ali mednarodne športne zveze in Wade. Nobena odločitev kateregakoli organa v zvezi s terapevtsko izjemo ni absolutna, ampak je vedno mogoča druga faza pritožbe," razlaga prvi mož slovenske protidopinške agencije.

Wada ima na svoji spletni strani za vse diagnoze predpisane standarde. "V tem primeru se nihče ne more izgovarjati, da kdo česa ni storil v primeru postavitve diagnoz in oblikovanja ustreznih terapij," je sklenil Dvoršak.

Ne spreglejte