Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 4. 2014,
20.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca svetovno prvenstvo risi Tomaž Razingar Žiga Pance

Sobota, 19. 4. 2014, 20.28

8 let

Zadnjič trepetali do konca, zdaj želijo odločiti hitro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvi nasprotniki risov na SP so Japonci, ki so našim hokejistom že delali preglavice. Hitrost, protinapadi, vztrajnost so vrline azijske reprezentance, ki si jo Slovenci želijo streti na uvodu tekme.

Razpored je določil, da bo Slovenija na svetovnem prvenstvu divizije I, skupine A, v Južni Koreji palice najprej prekrižala z azijskima izbranima vrstama, za katere velja, da sta najmočnejši na začetku turnirjev, nato pa iz tekme v tekmo padata.

Prav zato kapetan risov Tomaž Razingar opozarja, da bo za Slovenijo že uvodna tekma najpomembnejša, morda celo odločilna: "Nikakor si ne smemo privoščiti slabega začetka proti Japoncem, ki so lahko res hitri in še posebej nevarni iz protinapadov. To bo najpomembnejša tekma na turnirju. Prav bi nam prišel hiter zadetek. Če bomo prvenstvo dobro začeli, ga bomo tudi lažje nadaljevali."

Japonsko hitrost je v preteklosti že občutil tudi Žiga Pance – Ljubljančan pravi, da se je v napadu z bratoma Rodman dobro ujel –, ki je izpostavil še nasprotnikov boj za vsak plošček: "Mislim, da vsi vemo, da Japonci nikoli ne obupajo in da drsajo za vsakim ploščkom. So hitri drsalci, tehnično dobro podkovani, zato bo to vse prej kot lahka tekma, na kateri bomo morali pokazati svojo najboljšo igro in izkoristiti vse priložnosti."

Na prvenstvih mnogokrat vroče, a Slovenci so oddali le točko

Slovenija in Japonska sta se srečali devetkrat, šestkrat na svetovnih prvenstvih, enkrat na kvalifikacijah za olimpijske igre in dvakrat na prijateljskih tekmah. Naša reprezentanca je slavila na šestih obračunih, eden se je končal z neodločenim rezultatom, dvakrat so se zmage veselili Japonci. A nikoli na svetovnih prvenstvih, saj so naši hokejisti petkrat zmagali, nedeljskim nasprotnikom pa točko prepustili le leta 2003 v švedskem Tampereju.

Rezultatska tehtnica resda govori v prid risom, a zmage v preteklosti so bile vse prej kot lahke. Z izjemo japonskega poloma leta 2007 (poraz z 1:7) je na zadnjih prvenstvih o zmagovalcu odločal zadetek ali dva.

Zadnjič sta si reprezentanci nasproti stali pred dvema letoma, ko si je Slovenija na domačem svetovnem prvenstvu priigrala vstopnico za elito. Varovanci Matjaža Kopitarja so takrat zmagali v zadnji minuti. Branilec Aleš Kranjc, ki v Južni Koreji zaradi klubskih obveznosti tokrat ne more pomagati soigralcem, je v 59. minuti sprožil bombo in poskrbel za vodstvo s 3:2, končni rezultat je z zadetkom v nebranjeno mrežo postavil Razingar. Za Slovenijo je vso tekmo branil Andrej Hočevar, ki je najizkušenejši vratar tokratne odprave. Ob njem je na uradni strani prvenstva zapisan še 20-letni čuvaj mreže Luka Gračnar.

Ali bo tudi naslednji obračun z Japonci, ki se med seboj dobro poznajo, saj večina reprezentance prihaja iz v dveh klubov, tako vroč, bo jasno v nedeljskih dopoldanskih urah. Tekma se bo začela ob 9.00 po slovenskem času.

Ne spreglejte