Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2016,
15.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

25 let Slovenije

Nedelja, 15. 5. 2016, 15.30

6 let, 6 mesecev

Uspehi, s katerimi so nas od osamosvojitve razvajali slovenski hokejisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
slovenska hokejska reprezentanca | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski hokejisti so nam v 25 letih od osamosvojitve pripravili nemalo nepozabnih trenutkov. Zadrsali smo skozi dve desetletji in pol ter se ustavili ob nekaterih reprezentančnih uspehih, pod katere so se podpisali naši oklepniki.

Začetek tekmovalnega reprezentančnega udejstvovanja Slovenije sega v leto 1992, ko je reprezentanca odigrala prve tekme. Po podatkih Hokejske zveze Slovenija (HZS) so hokejisti deželice na sončni strani Alp prvo reprezentančno srečanje odigrali 20. marca v Celovcu proti Avstriji in izgubili z nogometnim izidom 0:1. Že naslednji dan sta večna tekmeca palice prekrižala v Ljubljani, kjer je Toni Tišlar do remija (2:2) pomagal z dvema zadetkoma.

A pri brskanju po zgodovini gre zaslediti še en datum reprezentančne premiere. Uradni. HZS je bila namreč pod okrilje Mednarodne hokejske zveze (IIHF) sprejeta šele 6. maja leta 1992, tako da bi lahko kot prvo uradno tekmo šteli tisto proti Hrvaški 7. novembra 1992. Takrat so slovenski reprezentanti v okviru kvalifikacij za SP skupine C do vrha napolnili hrvaško mrežo. Ob visoki zmagi s 15:1 so med drugim zadevali Tomaž Vnuk, Dejan Kontrec, Marjan Gorenc, Nik Zupančič, Rok Rojšek, Dejan Varl …

Pri 375

Slovenska moška reprezentanca je, če štejemo tudi marčevski tekmi z Avstrijo leta 1992, od osamosvojitve pa do danes odigrala 375 tekem (prijateljske tekme, turnirji, kvalifikacije, svetovna prvenstva, olimpijske igre). Največkrat se je srečala z Italijani (37) in Avstrijci (31), najmanjkrat pa z Južno Afriko in Španijo (1).

Ženska reprezentanca je prvo uradno tekmo odigrala 20. marca leta 2001 v Mariboru na SP takratne divizije I, skupine B, proti Veliki Britaniji in izgubila z 0:12. Od takrat so risinje odigrale 68 tekem, največkrat (8) so se udarile z Madžarkami.

 

Doma vstopili med elito in na prsi prišili risa

Glede na to, da je, v nasprotju s številnimi športi, svetovno prvenstvo na sporedu vsako leto, ima naša reprezentanca kar precej izkušenj s prvenstvi. Vseh kakovosti. Do zdaj je igrala na 24, od tega osemkrat med elitno divizijo, kjer se bo z najboljšimi spet družila prihodnje leto.

Prvič si je elito priigrala na domačem prvenstvu leta 2001, ko je morala po sumljivo visoki zmagi Velike Britanije nad Kazahstanom na zadnji tekmi za 12 zadetkov premagati Estonijo. To ji je uspelo, baltska dežela je padla s 16:0.

Obudite spomin na premierni preboj med elito:

Z vstopom med najboljše je na dres reprezentantov prišel  tudi ris – tega so na SP na prsih prvič nosili leta 2002. Takrat je Slovenija zasedla do danes najboljše 13. mesto in se že ob debiju obdržala med elito. Podoben uspeh je spisala le še enkrat, in sicer tri leta pozneje.

Od 29:0 do 0:12, od enega Tomaža do drugega

Najvišjo zmago je Slovenija dosegla na tekmi z Južno Afriko, ki jo je marca 1993 v Ljubljani premagala z 29:0, najvišji poraz z 12:0 pa so ji aprila 2003 na Finskem zadali domačini.

Največ nastopov za slovensko izbrano vrsto je zbral lani upokojeni Tomaž Razingar. Zaigral je na 212 tekmah. Največ točk v dresu Slovenije je dosegel Tomaž Vnuk, 171.

Tomaž Razingar je z 212 nastopi rekorder po številu reprezentančnih tekem, odigranih za Slovenijo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tomaž Razingar je z 212 nastopi rekorder po številu reprezentančnih tekem, odigranih za Slovenijo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V peto je šlo do Sočija

Veselje po zmagi nad Dansko, po kateri so se Slovenci uvrstili na prve olimpijske igre, je bilo nepopisno. | Foto: Drago Cvetanovič Veselje po zmagi nad Dansko, po kateri so se Slovenci uvrstili na prve olimpijske igre, je bilo nepopisno. Foto: Drago Cvetanovič

Slovenski hokejisti so se ob svetovnih prvenstvih potegovali tudi za nastop na tekmovanju petih krogov.

Petkrat so se bojevali v kvalifikacijah za olimpijske igre (1998, 2002, 2006, 2010, 2013) in v peto jim je uspel velik podvig. Leta 2013 so v Hamletovi deželi, natančneje v Vojensu, spisali zgodovino.

Najprej so padli Belorusi, nato gostitelji Danci, za konec pa še Ukrajinci in risi so se lahko "usedli" na letalo, ki jih le leto pozneje odpeljalo na premierne olimpijske igre v Soči.

Veselica v ruskem obmorskem letovišču

V močni postavi, sodeloval je tudi Anže Kopitar, so v ruskem črnomorskem letovišču lahko zaigrali povsem sproščeno. Odraz tega je bila tudi prva zmaga Slovenije na OI in prva v zgodovini nad Slovaško (sploh prva nad reprezentanco elitne sedmerice), ki je varovancem Matjaža Kopitarja pomagala do dodatnega boja za četrtfinale. Tega so prestali z odliko in z zmago (4:0) nad Avstrijci postavili nov mejnik.

Slovenci so se po zmagi nad Avstrijo uvrstili v četrtfinale OI in zasedli visoko sedmo mesto. | Foto: Guliverimage/Getty Images Slovenci so se po zmagi nad Avstrijo uvrstili v četrtfinale OI in zasedli visoko sedmo mesto. Foto: Guliverimage/Getty Images

Z eno najpomembnejših zmag so se uvrstili med osem najboljših reprezentanc na OI. V četrtfinalu so jih nato izločili Švedi, a pepelka, kot so našo izbrano vrsto poimenovali čez lužo, je nepričakovano zaplesala do visokega sedmega mesta.

Ko Slovenijo obišče Stanley

Ob vseh reprezentančnih uspehih pa nismo mogli mimo klubskih vod in enega največjih klubskih uspehov, ki jih je dosegel naše gore list. Nastal je onkraj Atlantika, kjer nas že desetletje navdušuje Anže Kopitar, ki že lep čas vleče voz Los Angeles Kings. Kar dvakrat je Anže Kopitar v domovino prinesel lovoriko za prvaka najkakovostnejše hokejske lige. Prvič je Stanleyjev pokal Slovenijo obiskal leta 2012, drugič dve leti pozneje. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kar dvakrat je Anže Kopitar v domovino prinesel lovoriko za prvaka najkakovostnejše hokejske lige. Prvič je Stanleyjev pokal Slovenijo obiskal leta 2012, drugič dve leti pozneje. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

S Kralji je v najkakovostnejši hokejski ligi na svetu osvojil lovoriko iz srebra in niklja, o kateri mnogi le sanjajo. Hrušičan in soigralci so si prvi Stanleyjev pokal priigrali leta 2012, dve leti pozneje pa je kraljeva 11-ica, ki se je letos s kalifornijsko organizacijo dogovorila še za osemletno sodelovanje, sveti gral še drugič pripeljala v Slovenijo.

V rubriki 25 let Slovenije predstavljamo zgodbe iz časa slovenskega osamosvajanja in dogodke, ki so na drug način povezani s časom pred 25 leti. Brali boste lahko o dogodkih ob osamosvojitvi in njihovih akterjih, o tem, kakšno je bilo življenje v tistem času, kakšna je bila povprečna plača in kaj je bilo mogoče kupiti zanjo, s kakšnimi vozili smo se prevažali Slovenci, kdo so uspešni posamezniki, rojeni v žlahtnem letu 1991, in druge prispevke, povezane s slovensko petindvajsetico.

Ne spreglejte