Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 7. 2014,
16.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar Stanleyjev pokal Los Angeles Kings liga NHL Podmežakla

Nedelja, 13. 7. 2014, 16.46

7 let, 12 mesecev

Stanleyjev pokal spet "doma", Kopitarja pričakala množica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Podmežakla je bila v nedeljo najbolj hokejski prostor v Sloveniji. Množica ljubiteljev hokeja je namreč prišla pozdravit junaka Anžeta Kopitarja in Stanleyjev pokal, ki je že drugič v naši deželi.

Pisal se je šesti julij leta 2012, ko je prestižna lovorika za prvaka lige NHL prvič obiskala deželico na sončni strani Alp. Dobri dve leti pozneje je "Stane" spet tu. In spet je "krivec" za njegov obisk Hrušičan Anže Kopitar, ki je z Los Angeles Kings drugič v treh sezonah pokoril vso konkurenco severnoameriške hokejske lige. V domači Podmežakli je Kopitarja, ki je s "Stanetom" zjutraj najprej pozajtrkoval, nato s helikopterjem poletel na Golico in se s pletnjo zapeljal po Blejskem jezeru, pričakalo več kot tri tisoč navdušencev.

Prvi je obiskovalce na noge spravil lev Bailey. Maskota Kraljev je poskrbela za huronsko navdušenje v prenovljeni dvorani, ki te dni čaka na odločitev o prihodnosti jeseniškega hokeja. Zavrelo pa je ob prihodu enega od ključnih členov uspeha kalifornijskega moštva, ki se je do odra sprehodil med najmlajšimi slovenskimi hokejisti, pozdravil navijače in se jim zahvalil za številčno podporo. Še preden jim je namenil več besed, je razgreto ozračje še dodatno ogrela požiralka ognja Katja Kobentar, župan Jesenic Tomaž Tom Mencinger pa se je kraljevi 11-ici zahvalil za že drugi pokal v treh sezonah. "Brez odrekanja, trdega dela, borbenosti mu to ne bi uspelo," je bil poln hvale župan.

V domači dvorani polno spominov

"Vsekakor se mi v tej dvorani ob takem trenutku film zavrti nazaj, takrat se spomnim vseh začetkov, vseh trenutkov, ki sem jih preživel tako v tej dvorani kot v dvorani v Sӧdertӓlju in pozneje v Los Angelesu. Jesenice so bile vedno znane po hokeju, zato sem se tudi odločil, da prinesem pokal nazaj in ga pokažem temu super občinstvu," je Kopitar na kratki novinarski konferenci, ki so ji bili priča tudi vsi obiskovalci, pojasnil, zakaj je "Staneta" pripeljal prav v Podmežaklo, kjer je sam naredil prve hokejske korake. In kakšna je razlika med letošnjim obiskom svetega grala in tistim iz leta 2012? "Razlika je v tem, da sem vedel, kaj lahko pričakujem, zato je bilo tudi pri organizaciji vse nekoliko lažje. V tem smislu je bilo lažje, kar zadeva pot do pokala, pa je bila letošnja seveda mnogo težja. A občutki so lepi in jih je težko opisati."

Številka 11 mu je prirasla k srcu

Svojega hokejskega idola so prišli pozdravit tudi najmlajši in mu zastavili vprašanje, ob katerem je vselej zgovorni Gorenjec za trenutek ostal brez besed. "Zakaj nosi številko 11?" je zanimalo nadobudnega mladeniča v občinstvu. "Še sam ne vem, zakaj (smeh, op. a.). To številko so mi dali na prvem taboru v Los Angelesu, ko sem prišel tja. Dean Lombardi (generalni direktor Los Angeles Kings, op. a.) bi bil najboljša oseba za odgovor na to vprašanje, saj mi jo je on določil. Jaz jo imam zelo rad, z leti mi je prirasla k srcu, tako da bo še naprej moja."

Upa na zmago Nemčije

Kot bo še nekaj ur njegov Stanleyjev pokal, s katerim si bo zvečer kot večina Zemljanov ogledal finale svetovnega nogometnega prvenstva. "Zvečer imamo še nekaj načrtov, a bomo spremljali tudi finale, gre le za posebno tekmo. Od začetka sem upal, da se bo Nemčija uvrstila v finale, zdaj pa upam, da Nemci pridejo do konca," je favorita večernega obračuna ob koncu druženja z navijači razkril Kopitar, ki bo kmalu pozabil na počitek in spet začel trenirati pod budnim očesom očeta Matjaža.

Ne spreglejte