Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 2. 2014,
11.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca olimpijske igre Soči

Sobota, 15. 2. 2014, 11.49

7 let, 2 meseca

Zgodovinsko! Slovaki prvič padli, Slovenija do premierne zmage na OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Zgodovina se je pisala lanskega februarja, ko so si risi zagotovili nastop na OI, zgodovina se piše danes. Slovenija je s 3:1 prvič v zgodovini premagala Slovaško in prišla do prve olimpijske zmage.

Selektor Matjaž Kopitar je tekmo proti Slovakom začel z Robertom Kristanom v vratih, medtem ko je bil drugi vratar tudi tokrat Luka Gračnar. Na tribuni so, tako kot proti Rusom, ostali Andrej Hočevar, Miha Verlič in Anže Kuralt. Pri Slovakih je med vratnicama tekmo začel član St. Louis Blues Jaroslav Halak.

Četrta reprezentanca z zadnjih olimpijskih iger je v tekmo krenila bolj napadalno kot slovenska izbrana vrsta. Robert Kristan je moral posredovati že na samem začetku, ko je njegovo pripravljenost preizkusil Marian Hossa. A po uvodnem pritisku Slovakov so Slovenci postajali vse bolj enakovreden tekmec ter prek Jana Urbasa v četrti minuti dobro zaposlili tudi Jaroslava Halaka, ki pa je bil ob strelu napadalca Münchna na mestu. V deveti minuti, ko je bilo ravnotežje sil že povsem uravnoteženo, je imela četa Matjaža Kopitarja ob izključitvi Martina Marincina igralca več na ledu. Vroče je bilo, ko se je Robar sam znašel pred slovaškim vratarjem, a ni končal akcije, z bližine je poskušal še Robert Sabolič, a je Halak plošček pokril. Slovaki, ki so sicer dobro delovali v obrambi, v napadu niso bili najbolj domiselni. Svoje vrline je v 14. minuti sicer pokazal Zdeno Chara, a se Lix ni dal.

Kot tudi ne, ko sta rezultat na semaforju poskušala spremeniti Michal Handzus in Tomas Jurco. Palico je nato dobro nabrusil še Blaž Gregorc, ki je poskušal od daleč, a mu ni uspelo presenetiti Halaka. Ta pa bi skoraj klonil ob koncu prvega dela, ko je imela Slovenija še drugič številčno premoč in ko je Rok Tičar tik pred iztekom tretjine, ki se je končala brez zadetkov, zadel okvir vrat.

Zdržali kljub izključitvam

Anže Kopitar je drugi del začel z lepim poskusom, Halak je plošček odbil, v protinapad pa je odbrzel Tomas Surovy, a je na srečo njegov poskus ostal neizkoriščen, kot tudi poskus Branka Radivojevica. V peti minuti je napako storil Sabahudin Kovačevič, zato Kopitarju ni preostalo drugega kot prekršek, po katerem je odšel na dvominutno hlajenje. Risi so kljub igralcu manj odigrali odlično, Janu Urbasu se je celo ponudila priložnost za short-handed zadetek, a se rezultat ni spremenil. Sredi tretjine sta Anže Kopitar in David Rodman odbrzela v protinapad, a jima ni uspelo kronati akcije dva na ena, saj je Slovak blokiral Kopitarjevo podajo na desno proti Rodmanu.

Tri minute pred koncem drugega dela se je dogajanje preselilo pred slovenska vrata, izključen je bil Aleš Kranjc. Marian Hossa, Michal Handzus in Andrej Sekera so oblegali Kristana, ki pa je zaustavil vse poskuse. Še en udarec je rise doletel ob izključitvi Blaža Gregorca, Slovaki so imeli osem sekund dva igralca več, a je bilo časa premalo za vodstvo. Najlepše priložnosti pred sireno ni izkoristil niti Tomas Surovy in ekipi sta na odmor odšli z rezultatom 0:0.

Tičar tlakoval pod do zmage. Slovaki le gledali potapljajočo se barko

Nato pa je prišla zadnja, zgodovinska tretjina za slovenski hokej. Rok Tičar je ob odlični podaji izza gola Žige Jegliča izkoristil številčno premoč in s trelom med nogama Halaka postavil temelje slovenski zmagi.

 

 

Njegovo delo je v 49. minuti nadaljeval kapetan Tomaž Razingar, ki mu je Jan Urbas z zadnjimi močni podal, kapetan pa je rutiniro zatresel slovaško mrežo. In ko se slovenski navijače še niso umirili, je udaril še Anže Kopitar, ki je s pravim slalomom preigral Slovake in zabil žebelj v krsto Slovakov, ki so le nemo opazovali, kako se njihova barka potaplja. Na koncu tretjine so sicer imeli minuto in 42 sekund igralca več, častni zadetek je uspel Tomasu Jurcu, ki je Robertu Kristanu – ubranil je 27 strelov – preprečil "shutout".

Slovenija je v desetem poskusu sploh prvič premagala slovaško reprezentanco. In ni mogla izbrati lepšega trenutka, kot je bil ta na olimpijskih igrah.

Ne spreglejte