Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2016,
6.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Ralph Krueger liga NHL hokej svetovni pokal Anže Kopitar Anže Kopitar

Sreda, 21. 9. 2016, 6.57

6 let, 6 mesecev

Svetovni hokejski pokal, Toronto, druge tekme skupinskega dela

Evropa in Kanada že v polfinalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Reprezentanca Evrope, njen kapetan je Anže Kopitar, je na svetovnem pokalu v Torontu še drugič zmagala. Potem ko je v soboto s 3:0 na kolena spravila ZDA, je po podaljšku s 3:2 premagala še Češko. Po porazu ZDA proti Kanadi pa je postalo jasno, da je že v polfinalu.

Evropa se je uvrstila v polfinale svetovnega pokala. | Foto: Getty Images Evropa se je uvrstila v polfinale svetovnega pokala. Foto: Getty Images

Obračun proti ranjeni Češki je bolje začela Evropa, ki so jo imeli pred tekmovanjem za avtsajderja, a je češki vratar Petr Mrazek zaustavil vseh osem strelov Evropejcev, tudi Slovak Jaroslav Halak je na drugi strani ohranil mrežo nedotaknjeno. Češki čuvaj mreže je svoje sposobnosti pokazal tudi na začetku druge tretjine, ko se je moral s soigralci dvakrat zapored braniti z igralcem manj, kar jim je tudi uspelo.

Evropi se je v 23. minuti ponudila priložnost, da povede s kazenskega strela, ki pa ga Kopitarju ni uspelo spremeniti v zadetek. Je bil pa sredi tekme uspešnejši Zdeno Chara. Slovaški orjak je ustrelil ob ogradi z leve strani in Evropo popeljal v vodstvo. A Čehi so hitro vrnili udarec, Jakub Voraček se je v protinapadu lepo otresel nasprotnikov in s strelom s sredine desnih krogov na daljšo vratnico kot prvi na tem turnirju premagal Halaka.

Nemški mladenič Leon Draisaitl je v podaljšku odločil zmagovalca. | Foto: Getty Images Nemški mladenič Leon Draisaitl je v podaljšku odločil zmagovalca. Foto: Getty Images

Zadnja tretjina se je začela povsem po željah Evrope, Norvežan Mats Zuccarello je švignil iz obrambne tretjine v napadalno in z zvitim strelom z leve strani z razdalje presenetil Mrazka, ki mu je plošček prek rame zletel v gol.

Čehi so tudi po drugem zaostanku našli odgovor, v 49. minuti je ob številčni premoči Martin Hanzal izkoristil odbitek in z izenačenjem postavil rezultat rednega dela.

V podaljšku je veliko prostora v igri tri na tri odlično izkoristil Leon Draisaitl, pobegnil Čehom in matiral Mrazka za drugo zmago Evrope.

Kanadčani v polfinalu 

Na drugi tekmi skupine A sta se v noči na sredo pomerili ZDA in Kanada. Američani so za ohranitev upov na napredovanje nujno potrebovali zmago, a so bili Kanadčani učinkovitejši, tako da so skupaj z Evropejci napredovali med najboljše štiri reprezentance. Pred izločilnimi boji se bosta Kanada in Evropa v noči na četrtek po slovenskem času pomerili za prvo mesto v skupini.

Rusi mlade upe spotaknili v šestih minutah druge tretjine

Rusi so si pomembno zmago priigrali v učinkoviti drugi tretjini. | Foto: Reuters Rusi so si pomembno zmago priigrali v učinkoviti drugi tretjini. Foto: Reuters

V noči na torek so bili spet na delu tudi člani reprezentance Severne Amerike do 23 let, ki so z izjemno hitrostjo in spretnostjo premagovali tekmece, a proti Rusom se jim je zalomilo. Zbornaja komanda jih je premagala s 4:3, levji delež k zmagi pa je prispevala v drugi tretjini, ko je v razmaku šestih minut dosegla štiri zadetke.

Drugo srečanje skupine B so dobili Švedi, ki so z 2:0 premagali Fince in so pred zadnjimi tekmami skupinskega dela v najboljšem položaju za napredovanje.

Razpored skupinskega dela (po slovenskem času)*:

Skupina A:

Drugi tekmi:

Ponedeljek, 19. september

Češka : Evropa 2:3* (0:0, 1:1, 1:1, 0:1)
Voraček 34., Hanzal 49. (PP); Chara 30., Zuccarello 43., Draisaitl 63.
(Anže Kopitar je v 23 minutah in 53 sekundah igre trikrat streljal na gol)

*podaljšek

Sreda, 21. september:
ZDA : Kanada 2:4 (1:3, 0:1, 1:0)
McDonagh 5., Oshie 58.; Duchene 6. in 13., Perry 7., Bergeron 29. 

Tretji tekmi:

Četrtek, 22. september:
2.00 Kanada – Evropa

Petek, 23. september:
2.00 Češka – ZDA

Prvi tekmi:
sobota, 17. september:

Evropa : ZDA 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Gaborik 5., Draisaitl 25., Bellemare 39.

Nedelja, 18. september:
Kanada : Češka 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)
Crosby 9., Marchand 18., Bergeron 20., Thornton 28., Toews 35., Pietrangelo 53.


Lestvica A:
1. Evropa* 2 tekmi – 4 točke
2. Kanada* 2  – 4
...........................................
3. Češka 2 – 1
4. ZDA 2 - 0

*reprezentanca je napredovala v polfinale


Skupina B:

Drugi tekmi:

Torek, 20. september:
Severna Amerika U23 : Rusija 3:4 (1:0, 1:4, 1:0)
Matthews 6., Rielly 38., Nugent-Hopkins 44. (PP); Namestnikov 30., Kučerov 31., Kuznecov 34., Tarasenko 36.

Švedska : Finska 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Stralman 30., Eriksson 60. (EN)

Tretji tekmi:
Sreda, 21. september
21.00 Švedska – Severna Amerika U23

Četrtek, 22. september:
21.00 Rusija – Finska

Prvi tekmi:

Nedelja, 18. september:
Rusija : Švedska 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Ovečkin 60.; Landeskog 31. (PP), Hedman 33.

Ponedeljek, 19. september
Finska : Severna Amerika U23 1:4 (0:1, 0:3, 1:0)
Filppula 56.; Eichel 6., Gaudreau 26., Drouin 28., MacKinnon 35. 


Lestvica B:

1. Švedska  2 tekmi – 4 točke
2. Rusija 2 – 2
................................................................
3. Severna Amerika U23 2 – 2 
4. Finska 2 – 0


* V polfinale napredujeta najboljši reprezentanci iz vsake skupine. Polfinale bo na sporedu 24. in 25. septembra, finale pa 27. in 29. septembra, če bo treba, bo tretja finalna tekma 1. oktobra.

 

Kakšen je sistem tekmovanja?

Najboljši dve reprezentanci se bosta iz skupinskega dela uvrstili v polfinale, v katerem se bo prvi iz skupine A za finale udaril z drugim iz skupine B, prvi iz skupine B pa z drugim iz skupine A. V finalu bodo igrali na dve zmagi.  

 

Kdo sestavlja ekipo Evrope?

Vratarji: Jaroslav Halak (Slovaška, New York Islanders), Thomas Greiss (Nemčija, New York Islanders), Philipp Grubauer (Nemčija, Washington Capitals)

Branilci: Zdeno Chara (Slovaška, Boston Bruins), Andrej Sekera (Slovaška, Edmonton Oilers), Roman Josi (Švica, Nashville Predators), Mark Streit (Švica, Philadelphia Flyers), Dennis Seidenberg (Nemčija, Boston Bruins), Christian Ehrhoff, (Nemčija, Chicago Blackhawks), Luca Sbisa (Švica, Vancouver Canucks (Switzerland).

Napadalci: Anže Kopitar (Slovenija, Los Angeles Kings), Marian Hossa (Slovaška, Chicago Blackhawks), Tomas Tatar (Slovaška, Detroit Red Wings), Mats Zuccarello (Norveška, New York Rangers), Leon Draisaitl (Nemčija, Edmonton Oilers), Frans Nielsen (Danska, New York Islanders), Mikkel Boedker (Danska, Arizona Coyotes), Thomas Vanek (Avstrija, Minnesota Wild), Jannik Hansen (Danska, Vancouver Canucks), Pierre-Edouard Bellemare (Francija, Philadelphia Flyers), Marian Gaborik (Slovaška, Los Angeles Kings), Nino Niederreiter (Švica, Minnesota Wild), Tobias Rieder, (Nemčija, Arizona Coyotes).

Selektor: Ralph Krueger

Ne spreglejte