Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
12.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

liga NHL Anže Kopitar Anže Kopitar svetovni pokal hokej Ralph Krueger Leon Draisaitl

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 12.21

6 let, 6 mesecev

Reprezentanca Evrope ob 21. uri nad Češko

Od "outsiderjev" do nevarnosti. Anže Kopitar: Lahko igramo z vsakim.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Reprezentanca Evrope je s sobotno zmago s 3:0 nad ZDA tekmece opozorila, da je ne gre jemati z levo roko. "Imamo sistem, ki se ga držimo, in deluje, ne pa sreče," pred večerno tekmo s Čehi pravi selektor Ralph Kruger, Anže Kopitar pa dodaja, da lahko enakovredno igrajo z vsemi.

Evropa je s sobotno zmago s 3:0 nad ZDA dokazala, da se z njo ni za šaliti, pač pa jo je treba še kako resno jemati. Drugi obračun svetovnega pokala bo odigrala ob 21. uri proti Češki. Če bi Evropejci dobili še to tekmo, bi močno zadišalo po polfinalu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Evropa je s sobotno zmago s 3:0 nad ZDA dokazala, da se z njo ni za šaliti, pač pa jo je treba še kako resno jemati. Drugi obračun svetovnega pokala bo odigrala ob 21. uri proti Češki. Če bi Evropejci dobili še to tekmo, bi močno zadišalo po polfinalu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ko so ob obuditvi svetovnega hokejskega pokala vodilni možje med osem reprezentanc uvrstili tudi Evropo, so se mnogi le čudno spogledali in moštvu, sestavljenemu iz različnih evropskih držav, napovedali kratko udeležbo na tekmovanju v Torontu.

Barve Evrope namreč branijo hokejisti, zbrani z vseh vetrov (Slovenija, Slovaška, Danska, Švica, Norveška, Nemčija, Avstrija, Francija … z izjemo Rusov, Fincev, Švedov in Čehov, ki imajo svoje ekipe), ki naj ne bi čutili tako močne povezanosti z oznako Evrope, kot jo do svojega simbola morda čutijo preostale ekipe, ki na reprezentančnih obračunih vselej tekmujejo za isto državo.

Pomanjkanje pripadnost, nepoznavanje igralcev med seboj … so opisovali kot ključne pomanjkljivosti reprezentance, ki ji kot kapetan poveljuje Anže Kopitar.

A Evropa je že na uvodni tekmi svetovnega pokala pokazala, da raste iz tekme v tekmo, da je ne gre podcenjevati in da "umetna reprezentanca" ni nobena šala, pač pa nasprotnik, ki bi ga morali vsi spoštovati.

Pripravljalne tekme niso obetale, a …

Prve pripravljalne tekme Evrope niso vzbujale optimizma, a ekipa je rasla iz dneva v dan. | Foto: Twitter Team Europe Prve pripravljalne tekme Evrope niso vzbujale optimizma, a ekipa je rasla iz dneva v dan. Foto: Twitter Team Europe

Prvi dve pripravljalni tekmi, na katerih so se Evropejci udarili z izjemno hitro in neugodno Severno Ameriko do 23 let, ki prekipeva od energije in hitrosti, in izgubili z 0:4 in 4:7, resda nista vlili optimizma, a nato so se stvari spremenile.

Tik pred začetkom turnirja so najprej na kolena spravili Švede (6:2), na prvem srečanju skupinskega dela v Torontu pa na presenečenje mnogih brez prejetega zadetka odpravili favorizirano moštvo ZDA (3:0).

Ključ do uspeha je bila disciplinirana, trdna obramba – element, ki je bil na prvih štirih tretjinah od odigranih 12 po besedah selektorja Evrope Ralpha Kruegerja "porazen". Do tega pa je pripeljalo tudi dejstvo, da je kemija med fanti vsak dan večja.

Kaj je svetovni pokal?

Gre za obujeno tekmovanje, na katerem ob šestih hokejskih velesilah – Kanadi, ZDA, Češki, Rusiji, Švedski in Finski – nastopata še ekipi Evrope (v tej so najboljši evropski hokejisti, ki ne prihajajo iz Rusije, Češke, Finske ali Švedske) in ekipa najperspektivnejših severnoameriških hokejistov do 23 let.

Moštva se za naslov na svetovnem pokalu bojujejo v dveh skupinah. Najboljši dve reprezentanci se bosta iz skupinskega dela uvrstili v polfinale, zmagovalec polfinala pa v finale, v katerem bodo igrali na dve zmagi.

Ne sreča, pač pa trdo delo

"Ko smo premagali ZDA, so bili vsi osredotočeni na to, kako so igrali Američani, zelo malo pa na to, kako smo igrali mi. Mislim, da si ti fantje zaslužijo pohvalo, da jim je uspelo kaj takega Poskušamo se izboljšati iz dneva v dan, fantje so stoodstotno pri stvari in se trudijo biti enota," je Krueger ponosen na rast svojih varovancev, ki so morali vložiti precej več truda, da delujejo uglašeno, kot reprezentance posamičnih držav.

Selektor Evrope Ralph Krueger je ponosen na svoje varovance, ki so morali v iskanje kemije in identitete vložiti precej več truda kot preostale reprezentance, ki vselej tekmujejo za isto državo. | Foto: Getty Images Selektor Evrope Ralph Krueger je ponosen na svoje varovance, ki so morali v iskanje kemije in identitete vložiti precej več truda kot preostale reprezentance, ki vselej tekmujejo za isto državo. Foto: Getty Images

"Delamo v okviru, znotraj katerega se vsi počutijo udobno, imamo sistem, ki ga vsi razumejo in so ga ponotranjili. Zmaga nad ZDA ni bila sreča, pač pa skupek trdega dela fantov v zadnjih dveh tednih. Še vedno smo na radarju drugih, kar je dobro," je pred večerno tekmo z v prvem krogu poraženo Češko optimističen v Kanadi rojeni nemški strateg.

Vsak pozna svojo vlogo

Kapetan Evrope Anže Kopitar verjame, da se lahko kosajo s prav vsemi nasprotniki. | Foto: Getty Images Kapetan Evrope Anže Kopitar verjame, da se lahko kosajo s prav vsemi nasprotniki. Foto: Getty Images

Rojakovim besedam je prikimal tudi nemški mladenič Leon Draisaitl: "Iz dneva v dan nam gre bolje. Našli smo kemijo. Vse bolje razumemo sistem, našli smo svojo identiteto. Mislim, da je bilo na začetku normalno, da je vsakega malo skrbelo, kako bo, a zdaj smo se ustalili in ponotranjili svoje vloge, kar je ključno."

To bo pomembno tudi na drugem obračunu svetovnega pokala, ko jim bodo nasproti stali Čehi. Če bi Evropa zmagala, bi bila na dobri poti do polfinala, kjer jo je pred tekmovanjem pričakoval le redko kdo.

Zdaj je vse več takih, ki v to verjamemo, ki v Evropi ne vidijo več šale, pač pa nevarnost. Odločen je tudi kapetan Kopitar: "Mislim, da smo z zadnjimi tekmami dokazali sami sebi, da lahko z vso gotovostjo igramo prav z vsakim."

Razpored skupinskega dela (po slovenskem času)*:

Skupina A:
Sobota, 17. september:

Evropa : ZDA 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Gaborik 5., Draisaitl 25., Bellemare 39.

Nedelja, 18. september:
Kanada : Češka 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)
Crosby 9., Marchand 18., Bergeron 20., Thornton 28., Toews 35., Pietrangelo 53.

Ponedeljek, 19. september
21.00 Češka – Evropa

Sreda, 21. september:
2.00 ZDA – Kanada

Četrtek, 22. september:
2.00 Kanada – Evropa

Petek, 23. september:
2.00 Češka – ZDA


Skupina B:
Nedelja, 18. september:
Rusija : Švedska 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Ovečkin 60.; Landeskog 31. (PP), Hedman 33.

Ponedeljek, 19. september
Finska : Severna Amerika U23 1:4 (0:1, 0:3, 1:0)
Filppula 56.; Eichel 6., Gaudreau 26., Drouin 28., MacKinnon 35. 

Torek, 20. september:
2.00 Severna Amerika U23 – Rusija
21.00 Švedska – Finska

Sreda, 21. september
21.00 Švedska – Severna Amerika U23

Četrtek, 22. september:
21.00 Rusija – Finska

*Polfinale bo na sporedu 24. in 25. septembra, finale pa 27. in 29. septembra, če bo treba, bo tretja finalna tekma 1. oktobra.

 

Kdo sestavlja ekipo Evrope?

Vratarji: Jaroslav Halak (Slovaška, New York Islanders), Thomas Greiss (Nemčija, New York Islanders), Philipp Grubauer (Nemčija, Washington Capitals)

Branilci: Zdeno Chara (Slovaška, Boston Bruins), Andrej Sekera (Slovaška, Edmonton Oilers), Roman Josi (Švica, Nashville Predators), Mark Streit (Švica, Philadelphia Flyers), Dennis Seidenberg (Nemčija, Boston Bruins), Christian Ehrhoff, (Nemčija, Chicago Blackhawks), Luca Sbisa (Švica, Vancouver Canucks (Switzerland).

Napadalci: Anže Kopitar (Slovenija, Los Angeles Kings), Marian Hossa (Slovaška, Chicago Blackhawks), Tomas Tatar (Slovaška, Detroit Red Wings), Mats Zuccarello (Norveška, New York Rangers), Leon Draisaitl (Nemčija, Edmonton Oilers), Frans Nielsen (Danska, New York Islanders), Mikkel Boedker (Danska, Arizona Coyotes), Thomas Vanek (Avstrija, Minnesota Wild), Jannik Hansen (Danska, Vancouver Canucks), Pierre-Edouard Bellemare (Francija, Philadelphia Flyers), Marian Gaborik (Slovaška, Los Angeles Kings), Nino Niederreiter (Švica, Minnesota Wild), Tobias Rieder, (Nemčija, Arizona Coyotes).

Selektor: Ralph Krueger

Ne spreglejte