Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Natisni članek

svetovni pokal Anže Kopitar Anže Kopitar liga NHL hokej

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 8.00

6 let, 7 mesecev

Svetovni hokejski pokal, Toronto, prve tekme skupinskega dela

Kopitarjevi ugnali ZDA, Švedi strli Ruse, mladeniči zlahka prek Fincev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90
Anže Kopitar | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Z zmago reprezentance Evrope, katere kapetan je Anže Kopitar, s 3:0 nad ZDA se je začel svetovni hokejski pokal, na katerem se bojuje osem reprezentanc, sestavljenih iz hokejistov lige NHL. Izkazal se je vratar Jaroslav Halak. Ob 21. uri se bodo na drugi tekmi pomerili s Čehi. V prvem krogu so zmagali še Švedi, Kanadčani in Severna Amerika do 23 let.

Svetovni pokal je tekmovanje, na katerem sodelujejo najboljši hokejisti iz lige NHL. Ob šestih hokejskih velesilah – Kanadi, ZDA, Češki, Rusiji, Švedski in Finski – nastopata še ekipa Evrope (v tej bodo najboljši evropski hokejisti, ki ne prihajajo iz Rusije, Češke, Finske ali Švedske) in ekipa najperspektivnejših severnoameriških hokejistov do 23 let. Svetovni hokejski pokal je obujeno tekmovanje, na drugem in hkrati zadnjem svetovnem pokalu leta 2004 je slavila Kanada, na prvem leta 1996 pa so zmagale ZDA.

Evropa na krilih zanesljivega Halaka, Kanada povozila Čehe
Jaroslav Halak je ubranil vseh 35 strelov Američanov. | Foto: Getty Images Jaroslav Halak je ubranil vseh 35 strelov Američanov. Foto: Getty Images

Čast, da nastopa in celo nosi kapetansko črko reprezentance Evrope, je pripadla Anžetu Kopitarju, ki je za uvod v tekmovanje v soboto s soigralci s 3:0 premagal reprezentanco ZDA.

Klubskega soigralca Kopitarja vratarja Jonathana Quicka je v peti minuti premagal Marian Gaborik, drugič se je ameriška mreža zatresla v 25. minuti, ko je bil natančen nemški mladenič Leon Draisaitl, tik pred odhodom na drugi odmor pa je končnih 3:0 postavil Francoz Pierre Bellemare. Američani so sicer sprožili precej več strelov (razmerje 35:17), a niso znali premagati razpoloženega slovaškega vratarja Jaroslava Halaka. Evropa se bo v ponedeljek ob 21. uri zoperstavila Čehom.

Mnogo bolj suvereno so v tej skupini Kanadčani odpravili Češko, in sicer so njeno mrežo zatresli šestkrat, medtem ko so svojo ohranili nedotaknjeno. Javorjevi listi so sprožili kar 50 strelov (Čehi 27), med tistimi, ki so zadeli, pa so se znašli Sidney Crosby, Brad Marchand, Patrice Bergeron, Joe Thornton, Jonathan Toews in Alex Pietrangelo.
 

Švedi uspešno prek Rusov, Finci priznali premoč mladosti

Švedi so z dvema zadetkoma sredi druge tretjine na kolena spravili Ruse. | Foto: Reuters Švedi so z dvema zadetkoma sredi druge tretjine na kolena spravili Ruse. Foto: Reuters

Na prvi tekmi skupine B sta se udarili Rusija in Švedska. Tri krone so ob številčni premoči prek Gabriela Landeskoga povedle v 31. minuti, Victor Hedman pa je dve minuti pozneje zvišal na 2:0.

Zbornaji komandi je nekaj upanja vrnil Aleksander Ovečkin, ki je pol minute pred koncem rednega dela znižal na 1:2, nato pa sedem sekund pred koncem zadel še enkrat, a so izenačujoči zadetek sodniki takoj razveljavili, saj ga je dosegel z roko.

Na drugi tekmi sta se pomerili Finska in Severna Amerika do 23 let. Mlajši tekmec, ki je že v pripravah dvakrat odpravil Evropo, je še enkrat več dokazal, da ga ne gre podcenjevati. Hitri mladeniči so sprožili kar 43 strelov in mrežo Fincev zatresli štirikrat, medtem ko so sami klonili le enkrat.

Najboljši dve reprezentanci se bosta iz skupinskega dela uvrstili v polfinale, v katerem se bo prvi iz skupine A za finale udaril z drugim iz skupine B, prvi iz skupine B pa z drugim iz skupine A. V finalu bodo igrali na dve zmagi.

 

Razpored skupinskega dela (po slovenskem času)*:

Skupina A:
Sobota, 17. september:

Evropa : ZDA 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Gaborik 5., Draisaitl 25., Bellemare 39.

Nedelja, 18. september:
Kanada : Češka 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)
Crosby 9., Marchand 18., Bergeron 20., Thornton 28., Toews 35., Pietrangelo 53.

Ponedeljek, 19. september
21.00 Češka – Evropa

Sreda, 21. september:
2.00 ZDA – Kanada

Četrtek, 22. september:
2.00 Kanada – Evropa

Petek, 23. september:
2.00 Češka – ZDA


Skupina B:
Nedelja, 18. september:
Rusija : Švedska 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Ovečkin 60.; Landeskog 31. (PP), Hedman 33.

Ponedeljek, 19. september
Finska : Severna Amerika U23 1:4 (0:1, 0:3, 1:0)
Filppula 56.; Eichel 6., Gaudreau 26., Drouin 28., MacKinnon 35. 

Torek, 20. september:
2.00 Severna Amerika U23 – Rusija
21.00 Švedska – Finska

Sreda, 21. september
21.00 Švedska – Severna Amerika U23

Četrtek, 22. september:
21.00 Rusija – Finska

*Polfinale bo na sporedu 24. in 25. septembra, finale pa 27. in 29. septembra, če bo treba, bo tretja finalna tekma 1. oktobra.

 

Kdo sestavlja ekipo Evrope?

Vratarji: Jaroslav Halak (Slovaška, New York Islanders), Thomas Greiss (Nemčija, New York Islanders), Philipp Grubauer (Nemčija, Washington Capitals)

Branilci: Zdeno Chara (Slovaška, Boston Bruins), Andrej Sekera (Slovaška, Edmonton Oilers), Roman Josi (Švica, Nashville Predators), Mark Streit (Švica, Philadelphia Flyers), Dennis Seidenberg (Nemčija, Boston Bruins), Christian Ehrhoff, (Nemčija, Chicago Blackhawks), Luca Sbisa (Švica, Vancouver Canucks (Switzerland).

Napadalci: Anže Kopitar (Slovenija, Los Angeles Kings), Marian Hossa (Slovaška, Chicago Blackhawks), Tomas Tatar (Slovaška, Detroit Red Wings), Mats Zuccarello (Norveška, New York Rangers), Leon Draisaitl (Nemčija, Edmonton Oilers), Frans Nielsen (Danska, New York Islanders), Mikkel Boedker (Danska, Arizona Coyotes), Thomas Vanek (Avstrija, Minnesota Wild), Jannik Hansen (Danska, Vancouver Canucks), Pierre-Edouard Bellemare (Francija, Philadelphia Flyers), Marian Gaborik (Slovaška, Los Angeles Kings), Nino Niederreiter (Švica, Minnesota Wild), Tobias Rieder, (Nemčija, Arizona Coyotes).

Selektor: Ralph Krueger

Ne spreglejte