Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2013,
17.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Andrej Tavželj Edo Terglav

Sreda, 24. 7. 2013, 17.32

8 let

Spoštovanje eden glavnih razlogov za ostanek v Franciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Reprezentančni branilec Andrej Tavželj je med redkimi slovenskimi igralci, ki so se v zadnji sezoni lahko pohvalili z naslovom državnega prvaka. Tudi v novi sezoni bo z Rouenom napadal lovoriko.

Andrej Tavželj se je v zadnji sezoni prvič preizkusil v francoskem prvenstvu, pred tem je v tujini igral v Italiji in na Slovaškem, in jo končal z nasmehom na ustih. Z Rouenom je namreč postal državni prvak, in to po hudi finalni borbi. Odločala je namreč sedma, odločilna tekma, pa še ta se je končala šele v podaljšku. Po koncu sezone mu je sicer potekla pogodba, pri "zmajih" so mu nemudoma dali vedeti, da ga želijo tudi v prihodnje videti v njihovem dresu, a 29-letnik se je odločil, da še nekoliko počaka na morebitno ponudbo iz kakšne bolj hokejske države.

"Nekaj stikov je bilo, vendar ni šlo za nič konkretnejšega. Le s klubom z Danske smo se nekoliko resneje pogovarjali, vendar sem se na koncu odločil, da ostanem v okolju iz zadnje sezone. V Rouenu sem se namreč počutil zelo dobro. Hkrati je bila v Franciji boljša finančna ponudba, tako da je bila na koncu lahka odločitev," je izbiro Rouena pojasnil izjemen borec na ledu, ki ga v klubu izjemno spoštujejo: "Tudi spoštovanje je bila ena izmed glavnih stvari, da sem se odločil za ostanek v Franciji. Ne le s trenerskim osebjem, tudi z drugimi vodilnimi klubskimi možmi sem imel zelo korekten odnos skozi celotno sezono. Enako je bilo s soigralci. Večina jih ostaja tudi v novi sezoni, v celotni ekipi so se zamenjali le štirje igralci, zato točno vem, pri čem smo. Vem tudi, da nas čaka še ena uspešna sezona. Rouen je dobil tudi organizacijo finala kontinentalnega pokala, tako da bo januarja, tik pred olimpijskimi igrami, eden izmed vrhuncev sezone v klubskem hokeju."

Zadnje štiri sezone državni prvaki

Rouen je sicer v zadnjih letih brez dvoma najboljša francoska ekipa. V zadnjih štirih letih je postal francoski državni prvak, v zadnjih osmih letih le dvakrat na koncu igralci niso dvignili pokala najvišje v zrak. Preostale ekipe napadajo, iščejo idealno postavo, a na koncu s sklonjenimi glavami odidejo na dopust. Pogost športni rek, da je lažje napadati kot braniti, torej v tem primeru ne drži oziroma bo po koncu sezone 2013/14 jasno, ali je kakšno moštvo le sestavilo konkurenčno zasedbo, ki je pripravljena "zmaje" vreči s prestola. "Vsaka sezona se začne od začetka. Vsak želi pokazati največ, kar lahko. V zadnji sezoni smo imeli na začetku težave, ker so bili vsi izjemno motivirani in so nas skušali premagati. Zato smo potrebovali kar nekaj časa, da smo se na vse to prilagodili. Je pa to velik izziv skozi celotno tekmovalno obdobje, da daješ prav na vsakem obračunu maksimum. Pred nami je torej nov izziv in upam, da nam bo uspelo postaviti kakšen rekord."

V Franciji številni Slovenci

Sicer pa je francoska liga od vseh tekmovanj, v katerih igrajo naši legionarji, še najbolj slovenska. V prvi ligi ima ob branilcu, ki prihaja iz Kovorja, pogodbo podpisano še osem slovenskih hokejistov (Gašper Cerkovnik, Boštjan Goličič, Andrej Hočevar, Gašpr Sušanj, Maks Selan, Mitja Šivic, Matic Kralj in Črt Snoj), v drugi ligi pa pet (Jure Kralj, Dejan Žemva, Jure Verlič, Davor Rakanovič in Denis Kadič).

"Mislim, da so v Franciji začeli slovenske igralce začeli ceniti s prihodom Eda Terglava. Ta je odlično igral in odprl vrata drugim Slovencem. Zahvala gre tako njemu, da je odprl vrata slovenskim hokejistom, kot drugim, ki so se pred nami izkazali kot dobri igralci in nam omogočili, da se preizkusimo v Franciji. V ligi je veliko dobrih trenerjev, tako da se tudi mlajši igralci lahko dobro razvijejo. Seveda pa gre še vedno za tujino in prav vsak igralec, ki se odpravi sem, je tujec, kar pomeni, da mora pokazati neko dodano vrednost, nekaj več kot domači hokejisti. Včasih je brez dvoma težko," je za konec Tavželj komentiral številne slovenske igralce v Franciji.

Ne spreglejte