Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 5. 2019,
22.49

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

1

Natisni članek

Kaapo Kakko Košice Bratislava Slovaška SP v hokeju 2019

Sobota, 11. 5. 2019, 22.49

4 leta, 11 mesecev

Svetovno prvenstvo elitne divizije, 2. dan

Šov finskega najstnika se nadaljuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

1

Kaapo Kakko | Finci imajo po dveh tekmah prvenstva 100-odstoten izkupiček, 18-letni Kaapo Kakko pa je že pri petih zadetkih.  | Foto Reuters

Finci imajo po dveh tekmah prvenstva 100-odstoten izkupiček, 18-letni Kaapo Kakko pa je že pri petih zadetkih.

Foto: Reuters

Drugi dan svetovnega prvenstva elitne divizije na Slovaškem so se lanski podprvaki Švicarji z 9:0 znesli nad Italijani, Danci so po preobratu po kazenskih strelih s 5:4 ugnali Francoze. Prvo tekmo po letu 1994, ko so nazadnje nastopili med elito, so odigrali tudi Britanci in dosegli gol. Njihovi tekmeci Nemci so na žalost Otočanov zabili tri. Finci, pri katerih je s tremi zadetki blestel 18-letni Kaapo Kakko, in Čehi tudi po drugi tekmi ostajajo neporaženi. Naslov, tretji po vrsti, branijo Švedi.

Gostiteljica Slovaška (v petek je ugnala ZDA) se je udarila s Finsko, ki je na prvi tekmi spodnesla Kanado. Tekma je bila pravi derbi, na žalost domačih navijačev pa se je končala z zmagoslavjem Fincev.

Po dveh tretjinah bitke v Košicah je bilo izenačeno 2:2. Erik Černak je domače popeljal v vodstvo v 11. minuti, nato sta Petteri Lindbohm in Kaapo Kakko poskrbela za preobrat, Martin Marincin, edini strelec v drugi tretjini, pa za novo izenačenje, a v zadnjih 20 minutah so na ledu prevladovali hitri Finci in še posebej razpoloženi 18-letni napadalec Kakko, ki je zabil še dva gola, v 50. minuti zmagovitega, v 60. pa je plošček pospravil še v prazno mrežo. Mladenič, ki ga gre letos na draftu lige NHL pričakovati visoko, je dosegel že peti gol na dveh tekmah na Slovaškem. 

Čehi, ki so prvenstvo odprli z zmago nad dvakratnimi zaporednimi prvaki Švedi in končali njihov zmagoviti niz na prvenstvih, so drugi dan tekmovanja s 7:2 odpravili še Norvežane.  Za Češko sta po dva gola prispevala Filip Hronek in Michael Frolik, zadeli so še Michal Repik, Filip Chytil in Dominik Kubalik, strelca Norveške pa sta bila Tobias Lindstrom in Sondre Olden.

Britanci so zaigrali na prvi tekmi elitnega prvenstva po letu 1994 in se dve tretjini dobro upirali favoriziranim Nemcem, nato pa jim je popustila zbranost. | Foto: Reuters Britanci so zaigrali na prvi tekmi elitnega prvenstva po letu 1994 in se dve tretjini dobro upirali favoriziranim Nemcem, nato pa jim je popustila zbranost. Foto: Reuters

Zgodovinski dan za ledene leve

Britanci so na prav posebnem obračunu po četrt stoletja spet zaigrali med elito. V to so se uvrstili lani na Madžarskem, danes pa so se dobro upirali Nemcem skoraj 40 minut, ko so ti vendarle povedli z golom Moritza Seiderja. Mike Hammond je v 44. minuti poskrbel za zgodovinski gol za izenačenje, nato so se Nemci zbrali in po zadetkih Yasina Ehliza in Leona Dreisaitla slavili zmago s 3:1. 

V skupini B so Latvijci s 5:2 ugnali Avstrijce, katerih glavni cilj na prvenstvu na Slovaškem je obstanek med elito. Za zmago Latvije so gole prispevali Rudolfs Barcels, Lauris Darzins, Rodrigo Abols, Gints Meija in Ronalds Kenins, za Avstrijo sta zadela Michael Raffl in Raphael Hirburger. Raffl je v 15. minuti zabil prvi gol na tekmi, nato so na ledu zavladali Balti.

Šestnajst najboljših reprezentanc sveta je razdeljenih v skupini A in B, prvo gostijo Košice, drugo pa Bratislava. Slovaška prestolnica bo tudi prizorišče polfinalov, finala in tekme za tretje mesto.

V Košicah v skupini A igrajo reprezentance Finske, Kanade, ZDA, Slovaške, Danske, Francije, Nemčije in Velike Britanije, v skupini B v Bratislavi pa ekipe Rusije, Norveške, Češke, Švedske, Švice, Italije, Latvije in Avstrije.

Švicarji so Italijane premagali z 9:0. | Foto: Reuters Švicarji so Italijane premagali z 9:0. Foto: Reuters

Švicarji odpihnili Italijane

Pester dan je na svetovnem prvenstvu na Slovaškem, kjer so na zgodnjepopoldanski tekmi lanski podprvaki Švicarji z 9:0 odpihnili Italijane, ti so se vrnili v elito in spadajo med glavne kandidate za izpad v nižji rang tekmovanja.

V Košicah so se udarili Danci in Francozi. Zadnji so v 34. minuti povedli s 4:2, na koncu pa so se zmage po kazenskih strelih s 5:4 veselili Skandinavci.

Sistem tekmovanja

Iz elite bosta po predtekmovanju izpadli najslabši reprezentanci iz vsake skupine, ki ju bosta naslednje leto na SP v Švici nadomestila Kazahstan in Belorusija, prvak in podprvak letošnjega prvenstva divizije I-A. Švica kot gostiteljica SP 2020 ne more izpasti. Najboljše štiri reprezentance skupin A in B se bodo pomerile v četrtfinalu, zmagovalka skupine A s četrto iz skupine B, druga iz A s tretjo iz B ...

SP, elitne divizije, 2. dan:

Skupina A, Košice

Lestvica skupine A:

Skupina B, Bratislava

Lestvica skupine B:

 

Preberite še:

HK Olimpija HDD Jesenice
Sportal Svojeglavi osvajalec lovorik, ki sprostitev najde na jadrnici in verjame do konca
Slovenija Litva svetovno prvenstvo v hokeju 2019 Kazahstan
Sportal Apel k spremembam: Bili smo dvakrat na OI, v pogojih pa stagniramo
Anže Kopitar SP 2019
Sportal Morda pa je imel Kopitar prav
Ne spreglejte