Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 5. 2023,
21.45

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

1

Natisni članek

Švica slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2023

Sobota, 13. 5. 2023, 21.45

11 mesecev, 3 tedne

SVETOVNO PRVENSTVO V HOKEJU, 2. DAN

Fincem le uspelo, Latvijci še brez zmage, Slovenci začeli z visokim porazom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

1

SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca : Švica | Slovenci so na prvi tekmi z 0:7 izgubili s Švico. | Foto Guliverimage

Slovenci so na prvi tekmi z 0:7 izgubili s Švico.

Foto: Guliverimage

Slovenska hokejska reprezentanca je na prvi tekmi svetovnega prvenstva z 0:7 izgubila s favoriziranimi Švicarji, ki so s pridom izkoriščali power-play in slovenske napake. Že v nedeljo ob 11.20 Slovence čaka nova zahtevna tekma, nasproti jim bo stala aktualna podprvakinja in ena od ožjih kandidatk za naslov, Kanada. Na drugi zgodnjepopoldanski tekmi so Francozi v podaljšku premagali Avstrijce. Popoldan so Kazahstanci po kazenskih strelih premagali Norvežane (4:3), Danci pa so bili s 3:1 boljši od Madžarov. Gostitelji prvenstva Finci so danes prišli do prve zmage, ko so s 4:3 ugnali Nemčijo, gostitelji Latvijci pa so so izgubili dvoboj s Slovaško. 

Poročilo s tekme:

SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca : Švica
Sportal Švicarji napolnili slovensko mrežo
SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca : Švica
Sportal "Če se želimo na kakšni tekmi veseliti, bomo morali odigrati bolje"

Svetovno prvenstvo v hokeju, 2. dan

Sobota, 13. maj

Lestvica:

Slovenska hokejska reprezentanca nastopa na jubilejnem desetem svetovnem prvenstvu elitne divizije, prvem po letu 2017. Cilj varovancev Matjaža Kopitarja je obstanek med reprezentančno hokejsko smetano, kar je Slovencem do zdaj uspelo dvakrat, zadnjič leta 2005. Naloga bo vse prej kot lahka, risi se zadnjemu mestu poskušajo izogniti v Rigi, kjer ob gostiteljici Latviji in Sloveniji igrajo še Kanada, Švica, Latvija, Češka, Slovaška, Norveška in Kazahstan.

Prvi nasprotnik Slovencev so bili, kot pred šestimi leti, ko so zadnjič igrali med elito, Švicarji. Takrat so ti zmagali po kazenskih strelih, tokrat že po rednem delu s 7:0.

Švicarji so začeli z zanesljivo zmago. | Foto: Reuters Švicarji so začeli z zanesljivo zmago. Foto: Reuters Slovenci so se v prvih desetih minutah dobro držali in se postavili po robu Švicarjem, ki so imeli sicer več od igre in posesti ploščka. A ko je v 13. minuti prišla prva slovenska kazen, so tekmeci številčno prednost takoj izkoristili. Član Colorado Avalanche Denis Malgin je s strelom s prve v desni zgornji kot nad ramenom premagal Krošlja za 1:0, le dobre pol minute zatem pa je še en NHL-ovec Janis Jerome Moser zvišal na 2:0 in postavil izid uvodne tretjine. Začetek druge tretjine je bil za Slovence spodbuden, prišli so tudi do power-playa, a ga niso izkoristili. So ga pa sredi tekme Švicarji, Nino Niederreiter je poskrbel, da so Slovenci pred zadnjim delom zaostajali 0:3. Zadnja tretjina se je začela z dvema slovenskima kaznima in novima dvema power-play goloma Švicarjev, ki so v 44. minuti vodili s 5:0. Do konca je Gašper Krošelj prejel še dva gola in Švicarji so vknjižili visoko zmago s 7:0. 

V nedeljo nad svetovne podprvake

Slovenci bodo znova na delu že v nedeljo ob 11.20, ko jih čaka nova zahtevna preizkušnja, nasproti jim bodo stali aktualni podprvaki Kanadčani. Ti so na prvi tekmi s 6:0 odpravili gostiteljico Latvijo.

Svetovno prvenstvo, Riga

Sobota, 13. maj

Švica : Slovenija 7:0 (2:0, 1:0, 4:0)  
Strelci: 1:0 Malgin (Kukan, Haas, 13., PP1), 2:0 Jerome Moser (Corvi, Herzog, 14.), 3:0 Niederreiter (Malgin, Haas, 33., PP1), 4:0 Malgin (Simion, 42., PP1), 5:0 Thurkauf (Loeffel, 44., PP1), 6:0 Miranda  (Richard, Bertschy, 51.), 7:0 Bertschy (Thurkauf, 58.)
Kazenske minute: Švica 4, Slovenija 12.
Streli: Švica 37, Slovenija 17

Postava Švice: Genoni, Mayer; Marti, Kukan, Niederreiter, Corvi, Herzog; Moser, Glauser, Senteler, Malgin, Ambuhl; Geisser, Loeffel, Miranda, Haas, Simion; Fora, Thurkauf, Richard, Bertschy. Selektor: Patrick Fischer.
Postava Slovenije: Krošelj, Gračnar; Gregorc, Pavlin, Urbas, Jeglič, Verlič; Magovac, Čepon, Sabolič, Tičar, Kuralt; Štebih, Mašič, Drozg, Simšič, Ograjenšek; Zajc, Crnović, Pance, Čimžar, Tomaževič. Selektor: Matjaž Kopitar.
Poročilo s tekme
Izjave po tekmi

Kazahstan po kazenskih strelih premagal Norvežane

Kazahstan se veseli zmage nad Norveško. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kazahstan se veseli zmage nad Norveško. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V prvem sobotnem terminu so bili v Tampereju na delu Avstrijci in Francozi. Tim Bozon je ob koncu prve tretjine glaske peteline popeljal v vodstvo, izkušeni Thomas Raffl je v 47. minuti izenačil, sledil je podaljšek, v katerem je Sacha Treille ob igralcu več zadel za zmago Francije.

Popoldan sta se v Rigi udarili Norveška in Kazahstan, ki v skupini ob Sloveniji na papirju kotira najnižje. Vikingi so prevladovali večino srečanja, dvakrat vodili za dva gola (2:0, 3:1), a so Kazahstanci uspeli izenačiti in izsilili podaljšek. V tem gola ni bilo, o zmagovalcu so odločali kazenski streli, v šesti seriji je veliko zmago Kazahstanu pristreljal izkušeni Roman Starčenko, ki je bil v loteriji dvakrat uspešen. Danci so vlogo favorita upravičili proti Madžarom, premagali so jih s 3:1, Nikolaj Ehlers je k zmagi prispeval dva gola.

Kako s

Sobotni večer je bil rezerviran za dvoboja med branilko naslova Finsko, ki je v petek izgubila z ZDA, in Nemčijo, ter drugo gostiteljico Latvijo in Slovaško. Fincem je po hudem boju uspelo streti Nemčijo (4:3), ki je znova izgubila za gol, medtem ko Latvijci ostajajo brez zmage. Slovaki so zmagali z 2:1.

Finci so stežka premagali trdožive Nemce. | Foto: Reuters Finci so stežka premagali trdožive Nemce. Foto: Reuters

Po štirje v četrtfinale, zadnjeuvrščeni v nižji rang

Prvenstvo se je začelo s predtekmovanjem, v katerem v vsakem od mest igra osem reprezentanc. V skupini A v Tampereju se merijo Finska, ZDA, Švedska, Nemčija, Danska, Francija, Avstrija in Madžarska, v skupini B v Rigi pa Latvija, Slovenija, Kanada, Švica, Češka, Slovaška, Norveška in Kazahstan.

Po skupinskem delu, ki se bo končal 23. maja, bodo štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine napredovale v četrtfinale. Za preostalih osem bo tekmovanja konec. Še več, najslabša reprezentanca iz vsake skupine bo nazadovala rang nižje in bo prihodnje leto igrala v diviziji I, skupini A. V eliti, ki bo prihodnje leto na Češkem, pa bosta namesto njiju zaigrali Velika Britanija in Poljska.

Četrtfinalni boji se bodo v obeh mestih začeli 25. maja, polfinale in tekmi za odličja bodo v Tampereju 27. in 28. maja.

Razpored tekem slovenske reprezentance na SP v Rigi:*

Sobota, 13. maj
11.20 Švica – Slovenija

Nedelja, 14. maj
11.20 Slovenija – Kanada

Torek, 16. maj
15.20 Slovenija – Norveška

Četrtek, 18. maj
15.20 Češka – Slovenija

Petek, 19. maj
15.20 Latvija – Slovenija

Nedelja, 21. maj
15.20 Slovenija – Slovaška

Ponedeljek, 22. maj
19.20 Kazahstan – Slovenija

*slovenski čas, Riga je +1ura

Ne spreglejte