SiolNET. Sportal Hokej
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Lestvica IIHF in skupine za OI

Slovenci zdrsnili, ob morebitnem preboju na OI najverjetneje s prvaki

0,38

termometer

splošna risi slovenska hokejska reprezentanca Japonska olimpijske predkvalifikacije
Slovenija je po odločitvi Mednarodne hokejske zveze padla za dve mesti in je 20. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Mednarodna hokejska zveza (IIHF) je objavila novo lestvico, na kateri med prvo deseterico sprememb ni, na vrhu tako ostajajo Kanadčani, sledijo Rusi in Finci. Točke so reprezentance prejele kljub odpovedi letošnjih prvenstev, torej zgolj na podlagi umestitve v posamične divizije prvenstev. Slovenci so ob Avstriji izgubili največ, kar dve mesti, in so 20. Znane so tudi skupine za olimpijske igre v Pekingu, kjer je v moški konkurenci prostora še za tri udeležence.

Zaradi pandemije novega koronavirusa, ki je odnesla večino hokejskih svetovnih prvenstev, sprememb med najboljšimi hokejskimi reprezentancami na svetu ni. Prva dvanajsterica je ostala ista. Na prvem mestu lestvice 2020, ki temelji na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah (tudi olimpijskih kvalifikacijah) zadnjih štirih let, tako ostajajo Kanadčani, sledijo Rusi, Finci, Švedi ..., najboljših deset sklenejo Latvijci.

Največ izgubili Slovenija in Avstrija

Največ sta izgubili Slovenija in Avstrija (po dve mesti). Največ sta izgubili Slovenija in Avstrija (po dve mesti). Foto: Peter Podobnik/Sportida Ker v letu 2020 svetovnih prvenstev ni bilo, so se pri IIHF odločili letošnje točke, ki bodo štele tudi za lestvice v prihodnjih letih, kar bo nekaterim otežilo položaj (tudi Slovencem), dodeliti glede na predhodno mesto na lestvici in rang SP, v katerem bi morala reprezentanca nastopiti. Pri tem zato ni bilo mogoče upoštevati napredovanja oziroma nazadovanja med rangi.

Četa Matjaža Kopitarja je tako padla za dve mesti in je 20. Toliko so izgubili tudi Avstrijci, ki so po novem 17.

Slovenska hokejska reprezentanca tako nizko na lestvici IIHF, odkar jo od leta 2003 računajo po tej formuli, še ni bila. Najnižje je bila leta 2010 na 19. mestu. Slovence so prehiteli Kazahstanci, ki so skočili za tri mesta in so 16., in Velika Britanija, ki je 35 točk pred risi.

Ženska hokejska reprezentanca je zadržala 24. mesto. Prve so Američanke, druge Kanadčanke in tretje Finke.

Slovence bi v Pekingu najverjetneje znova čakali olimpijski prvaki

Glede na novo lestvico so oblikovali tudi skupine za olimpijske igre v Pekingu 2022. Tam bo nastopilo 12 izbranih vrst, deveterica je že znana (Kanada, Rusija, Finska, Švedska, Češka, ZDA, Nemčija, Švica in Kitajska). Prostora je še za tri.

Slovenci bi se ob morebitnem preboju na tretje zaporedne olimpijske igre v skupini najverjetneje še tretjič udarili z Rusi. Ti bodo v Pekingu branili naslov iz Pjongčanga. Slovenci bi se ob morebitnem preboju na tretje zaporedne olimpijske igre v skupini najverjetneje še tretjič udarili z Rusi. Ti bodo v Pekingu branili naslov iz Pjongčanga. Foto: Reuters

Slovenci si bodo tretji zaporedni olimpijski nastop poskušali avgusta zagotoviti na Norveškem, kjer bosta sodelovali še Danska in Južna Koreja. 

Že zdaj je jasno, da se ob morebitni uvrstitvi na OI v skupini ne bi pomerili s Kanado, ZDA, Nemčijo in Kitajsko, saj je skupina A že polna. Najbolj verjetno je (če ne bi bilo poljskega ali madžarskega presenečenja), da bi bili Slovenci ob napredovanju najnižje uvrščeni kvalifikant, kar bi pomenilo, da bi padli v skupino B k aktualni olimpijski prvakinji Rusiji (z Rusi so se merili tudi v Sočiju in Pjongčangu), Češki in Švici. Kvalifikant 1 in 2 se bosta pridružila skupini C, v kateri so Finci in Švedi.

Skupine za olimpijske igre v Pekingu 2022

Skupina A: Kanada (1), ZDA (6), Nemčija (7), Kitajska (12).
Skupina B: Rusija (2), Češka (5), Švica (8), kvalifikant 3 (11).
Skupina C: Finska (3), Švedska (4), kvalifikant 1 (9), kvalifikant 2 (10).

Olimpijske kvalifikacije, 27.–30. avgust 2020:

Skupina D (Bratislava): Slovaška (9), Belorusija (13), Avstrija (17), Poljska (22).
Skupina  E (Riga): Latvija (10), Francija (14), Italija (15), Madžarska (21). 
Skupina  F (na Norveškem, mesto bodo še določili): Norveška (11), Danska (12), Južna Koreja (18), Slovenija (20). 

()-uvrstitev na lestvici IIHF

Preberite še: 

Preberite še:
HK Olimpija HDD Jesenice Miha Logar (levo) Žan Jezovšek (desno) Sportal Jeseničani pripeljali še enega od najboljših Olimpijinih strelcev HK Olimpija Linz Miha Logar Sportal Olimpija zadržala branilca, Jeseničani pa trojico Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers NHL v Pragi 2019 Sportal Mesta, ki nimajo kluba v ligi NHL, ne pridejo v poštev

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin