Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Slava Vojnov Aleksander Radulov Oleg Gorbačov svetovno prvenstvo v hokeju

Sreda, 4. 5. 2016, 13.00

6 let, 7 mesecev

Rusi delno razkrili karte, krčenje še ni končano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Ruska hokejska reprezentanca je pred jubilejnim, 80. svetovnim prvenstvom, ki ga bosta od petka gostila Moskva in Sankt Peterburg, še nekoliko skrčila reprezentančni seznam. Nov rez sledi v petek.

Pred ruskim selektorjem Olegom Znarokom in zbornajo komando so težki dnevi. Po devetih letih se bo svetovna hokejska smetana spet ustavila v Rusiji, natančneje v Moskvi in Sankt Peterburgu, kjer bodo gostitelji pod hudim pritiskom. Za gostitelje, ki bi iz spomina najraje izbrisali hokejske predstave na zadnjih domačih OI (v Sočiju so bili šele peti) šteje le zlato. Tega Rusija po razpadu Sovjetske zveze doma še ni osvojila (na SP leta 2000 je bila komaj 11., kar je njena najslabša uvrstitev, leta 2007 pa tretja).

Mnogo vprašanj je v zadnjih dneh viselo nad rusko četo. Na vsaj nekaj vprašanj je danes s krčenjem seznama odgovoril strateg Znarok, ki je razkril 28 kandidatov za prihajajoče prvenstvo. Zadnji rez bo naredil na dan začetka tekmovanja, v petek, ko bo v njegovi vojski le 20 hokejistov (dva vratarja, sedem branilcev in 11 napadalcev), saj bo čakal na nekatere NHL-ovce, ki bi lahko v kratkem končali klubske sezone. 

Bobrovski na seznamu, Varlamov ne

Na skrčenem, a še vedno širokem spisku oklepnikov so trenutno trije vratarji. Iz NHL prihaja le Sergej Bobrovski, medtem ko Coloradovega Semjona Varlamova ne bo zraven. Varlamov je sicer sodeloval na zadnjih pripravljalnih tekmah Evropske hokejske turneje (Rusi so na zadnjih štirih tekmah trikrat izgubili in v družbi Švedov, Čehov in Fincev končali na zadnjem mestu), a ima po uradnih informacijah težave s prepono. Bi pa lahko prvo člansko prvenstvo okusil komaj 20-letni soigralec Jana Muršaka Ilja Sorokin, ki je letos blestel pri moskovskem CSKA.

Večina branilcev prihaja iz lige KHL, med temi je tudi v ZDA osovraženi Slava Vojnov. Nekdanji soigralec Anžeta Kopitarja se je zaradi obtožb o družinskem nasilju, zaradi katerih mu je grozil izgon iz ZDA, raje sam vrnil v Rusijo, kjer je nekaj tekem odigral za SKA Sankt Peterburg. Iz najmočnejše hokejske lige sta med stebri obrambe Montrealov Aleksej Jemelin in Detroitov Aleksej Marčenko.

Spomin na zadnje domače tekmovanje je izjemno grenak – OI v Sočiju bi najraje izbrisali iz spomina. Kako bo šlo tokrat zbornaji komandi, na razširjenem seznamu katere sta tudi Slava Vojnov in Aleksander Radulov? | Foto: Spomin na zadnje domače tekmovanje je izjemno grenak – OI v Sočiju bi najraje izbrisali iz spomina. Kako bo šlo tokrat zbornaji komandi, na razširjenem seznamu katere sta tudi Slava Vojnov in Aleksander Radulov?

Iz rdečih kril, ki naj bi jih zapustil in se vrnil v domovino, je na seznamu še veteran Pavel Dacjuk. Okus po NHL pa v napad prinašajo še mladi Artemij Panarin, ki se je izkazal pri Chicagu, Sergej Plotnikov, Sergej Kalinin in Aleksander Burmistrov.

Že nekaj časa je jasno, da na domačem prvenstvu ne bo glavnega pobudnika lanskega sabotiranja kanadske himne po finalni zmagi nad Rusijo s 6:1 Ilje Kovalčuka. Je pa na seznamu še vedno ne povsem pripravljen po poškodbi Aleksander Radulov, ki naj bi bil po nekaterih zapisih ruske sedme sile v sporu s selektorjem in naj bi celo izpustil nekaj treningov, češ da ni vedel, da se bodo začeli tako zgodaj, in se je v tistem času ukvarjal s svojo klubsko prihodnostjo v ligi NHL.

Rusi bodo prvo tekmo odigrali v petek ob 20.15 proti Čehom.

Razširjeni sredin seznam ruske reprezentance za SP (Moskva, Sankt Peterburg, 6.–22. maj):

Vratarji (3): Sergej Bobrovski (Columbus Blue Jackets), Igor Šestjorkin (SKA St. Peterburg), Ilja Sorokin (CSKA Moskva).

Branilci (9): Denis Denisov (CSKA Moskva), Viktor Antipin (Metallurg Magnitogorsk), Anton Belov (SKA St. Peterburg), Aleksej Bereglazov (Metallurg Magnitogorsk), Nikita Zaicev (CSKA Moscow), Slava Vojnov (SKA St. Peterburg), Aleksej Marčenko (Detroit Red Wings), Maksim Čudinov (SKA St. Peterburg), Aleksej Jemelin (Montreal Canadiens).

Napadalci (16): Ivan Telegin, Aleksander Radulov, Sergej Andronov, Roman Ljubimov (vsi CSKA Moskva), Sergej Mozjakin (Metallurg Magnitogorsk), Pavel Dacjuk (Detroit Red Wings), Danil Apalkov, Jegor Averin (oba Lokomotiv Jaroslavl), Sergej Plotnikov (Arizona Coyotes), Artemij Panarin (Chicago Blackhawks), Stepan Sannikov (Sibir Novosibirsk), Sergej Kalinin (New Jersey Devils), Sergej Širokov, Jevgenij Dadonov, Vadim Šipačjov (vsi SKA St. Peterburg), Aleksander Burmistrov (Winnipeg Jets).

Ne spreglejte