Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 5. 2017,
6.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

SP v hokeju 2017 slovenska hokejska reprezentanca risi Pariz Matjaž Rakovec

Sreda, 17. 5. 2017, 6.05

6 let, 6 mesecev

Matjaž Rakovec

Razočarani predsednik: Vsak neuspeh za seboj potegne spremembe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
risi Slovenija Kanada | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Predsednik Hokejske zveze Slovenija Matjaž Rakovec je v Parizu strnil vtise o neuspeli slovenski akciji in pogledal v prihajajočo težko sezono, ko bodo risi igrali na olimpijskih igrah, največji domet dveh slovenskih klubov pa bo Alpska liga.

Slovenski hokejisti so na sedmih tekmah svetovnega prvenstva elitne divizije sedemkrat izgubili in se z zgolj eno točko na najhitrejši mogoč način poslovili od elitne divizije.

Spodletela reprezentančna akcija je v slabo voljo spravila tudi predsednika HZS Matjaža Rakovca: "Tako kot vsi fantje in štab sem razočaran. Pričakovali smo mnogo več, najmanj obstanek, a tako pač je v športu. Pred pol leta smo bili po res izjemni seriji v Minsku (olimpijske kvalifikacije, op. a.) na zmagovalnem tronu, zdaj se vračamo v stare tirnice."

Priključiti še koga

Kot pravi, še naprej zaupa trenerskemu štabu, a vsak tak udarec oziroma neuspeh za seboj potegne spremembe, ki pa ne bodo drastične. "To je bil njihov prvi neuspeh. Še enkrat poudarjam, da so pred pol leta dosegli skoraj neverjetno, tudi z odliko opravili lansko svetovno prvenstvo na Poljskem. Zdaj so bile verjetno sprejete napačne odločitve, a s strokovnim štabom sem še vedno zadovoljen. Strinjam pa se, da bi lahko priključili še kakšno strokovno pomoč. Mislim, da nas to čaka v prihodnje."

Trenerski štab reprezentance bi se lahko v prihodnje okrepil. | Foto: Vid Ponikvar Trenerski štab reprezentance bi se lahko v prihodnje okrepil. Foto: Vid Ponikvar

Mogoče je, da bi razmišljali tudi o psihološki podpori, a bolj kot na to predsednik meri na vzgojo in pripravo trenerjev: "Mislim, da imamov nižjih selekcijah dobro bazo mladih trenerjev, ki jih je treba pripraviti. Rad bi, da čim več strokovnega kadra vključimo v delo s člansko reprezentanco, da vidijo, kako se dela."

Prišli v veri, odšli brez uresničenega cilja

Rakovec, ki je slovenske hokejiste med prvenstvom srečeval skoraj vsak dan, fantom ne očita nič: "Sem so prišli v veri, da bodo dosegli svoj najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih, a žal se jim ni izšlo. Vsekakor je po treh porazih vzdušje padlo, kar se je poznalo na fantih. Konec koncev so nekateri skupaj od začetka aprila, kar je dolga doba. Predvsem so slabi rezultati vplivali na psiho."

"Vsekakor je po treh porazih vzdušje padlo, kar se je poznalo na fantih. Predvsem so slabi rezultati vplivali na psiho." | Foto: Vid Ponikvar "Vsekakor je po treh porazih vzdušje padlo, kar se je poznalo na fantih. Predvsem so slabi rezultati vplivali na psiho." Foto: Vid Ponikvar

S kom se bo pred OI merila Slovenija?

Slovenija bo tako prihodnje leto na svetovnem prvenstvu divizije I – za gostiteljstvo sta se prijavili Madžarska in Poljska, a je druga SP gostila že lani, tako da bo to najverjetneje v Budimpešti – igrala z Madžari, Poljaki, Italijani, Kazahstanci in Veliko Britanijo.

A še pred tem našo izbrano vrsto, ki je zaradi izpada iz elite prejela manj sredstev Mednarodne hokejske zveze (IIHF), čaka reprezentančni vrhunec - nastop na februarskih olimpijskih igrah v Pjongčangu. "Danes so se začele priprave za OI," je po zadnji tekmi SP dejal Rakovec, ki bo s sekretarjem HZS Dejanom Kontrecem v prihodnjih dneh na kongresu IIHF v Kölnu.

Vodstvo HZS bo na prihajajočem kongresu Mednarodne hokejske zveze poskušalo Sloveniji priboriti čim boljše pripravljalne nasprotnike pred OI. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Vodstvo HZS bo na prihajajočem kongresu Mednarodne hokejske zveze poskušalo Sloveniji priboriti čim boljše pripravljalne nasprotnike pred OI. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Tam bosta Sloveniji poskušala priboriti čim boljše pripravljalne tekmece pred olimpijskimi igrami. Že novembra se bodo reprezentanti zbrali na turnirju EIHC, na katerem bodo palice prekrižali z Belorusi, Latvijci in Francozi.

Liga EBEL je predraga

Slovenski hokej bo v prihodnji sezoni dočakal strm padec na nižjo tekmovalno raven. Reprezentanca se bo na SP družila z drugoligaši, v klubskem hokeju pa ne bomo imeli več predstavnika v ligi EBEL. HDD Olimpija ne zmore več, HDD Sij Acroni Jesenice in HK Olimpija pa bosta igrala v Alpski ligi.

"Z glavo siliti skozi zid ni pametno. Agonija HDD Olimpija je trajala več let. Če bomo potegnili podobne poteze, kot smo jih pri Jesenicah, ki so se vrnile v dveh letih, bi se ob pametni vodstveni strukturi in nekih zmernih ciljih morda čez dve leti lahko pogovarjali o ligi EBEL. Je pa ta predraga. Pojavlja se ideja, da bi bila liga EBEL na višji ravni. Nekje med rangom lige KHL in zdajšnjo ligo, medtem ko bi Alpsko ligo dvignili na malo višjo raven," razmišlja Rakovec.

Ob HDD Sij Acroni Jesenice bodo v Alpski ligi zaigrali še zmaji. A ne člani HDD Olimpija, ki se je poslovilo od lige EBEL, pač pa HK Olimpija. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ob HDD Sij Acroni Jesenice bodo v Alpski ligi zaigrali še zmaji. A ne člani HDD Olimpija, ki se je poslovilo od lige EBEL, pač pa HK Olimpija. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Državno prvenstvo spet s Hrvati in Srbi

Ob tem izpostavi pomembnost kakovostnega državnega prvenstva, ki je v zadnjih letih vse prej kot to. "Preden smo odšli na svetovno prvenstvo, nam je strokovni svet predstavil, da sta HDD Sij Acroni Jesenice in HK Olimpija že prijavljena v Alpski ligi. Vsi preostali slovenski klubi igrajo v odprtem DP, skupaj s Hrvati in verjetno tudi dvema srbskima ekipama. Je pa bistveno, da bomo pripravili organizacijo, ki bo na ravni Alpske lige, da bo držalo tudi vse skupaj z urniki. Bo pa lažje, ker Jesenice in Olimpija igrajo na istem prvenstvu, saj bosta morali obe ekipi igrati s preostalimi člani tega odprtega državnega prvenstva."

Prepričan je, da so večino stvari za DP že pripravili in da bo v izogib časovni stiski državni prvak znan do konca februarja.

Ne spreglejte