Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 4. 2017,
21.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Madžarska svetovno prvenstvo v hokeju Pariz in Koln 2017 Nik Zupančič risi slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2017

Torek, 11. 4. 2017, 21.08

6 let, 7 mesecev

Pripravljalna tekma Slovenija – Madžarska

"Nismo še najboljši, a fantje so prikazali visoko raven tempa"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Slovenska hokejska reprezentanca je na prvi pripravljalni tekmi za majsko svetovno prvenstvo po preobratu premagala Madžare z 2:1. "Nismo še najboljši, a zadovoljen sem s tempom, ki je bil za to fazo priprav, v kateri smo zdaj, na zelo visoki ravni," je po zmagi dejal šef trenerskega štaba risov Nik Zupančič.

Nik Zupančič ima te dni polne roke dela. Njegova četa je v torek z 2:1 premagala Madžare. | Foto: Vid Ponikvar Nik Zupančič ima te dni polne roke dela. Njegova četa je v torek z 2:1 premagala Madžare. Foto: Vid Ponikvar Pester hokejski teden ima selektor reprezentance Nik Zupančič, ki vzporedno na tekmah vodi Jesenice in slovensko reprezentanco. Na klubski ravni njegovo moštvo od naslova prvaka loči še ena zmaga, naslova prvaka bi se lahko veselil že v sredo v Tivoliju, v torek zvečer pa je dirigiral reprezentanci na prvi pripravljalni tekmi za svetovno prvenstvo. Risi so se v Celju pomerili z Madžari in povsem ob koncu strli njihov odpor z 2:1.

Sosedi popolni, Slovenci še čakajo. Tudi na odločitev Kopitarja.

Madžari so v sklepnem delu priprav za SP (začetek 22. aprila), medtem ko je slovenska vrsta še v fazi intenzivnega treninga (SP bo začela 6. maja). | Foto: Vid Ponikvar Madžari so v sklepnem delu priprav za SP (začetek 22. aprila), medtem ko je slovenska vrsta še v fazi intenzivnega treninga (SP bo začela 6. maja). Foto: Vid Ponikvar

Sosedje so v sklepni fazi priprav na svetovno prvenstvo nižjekakovostnega razreda (divizije I), ki ga bodo 22. aprila začeli v Kijevu. V preteklem tednu so odigrali dve srečanji z renomiranima nasprotnikoma – Švedom so priznali premoč z 0:4, aktualnim svetovnim podprvakom Fincem pa z 1:6.

Slovenska reprezentanca v knežjem mestu, ki je po skoraj dveh desetletjih gostilo reprezentančno tekmo, ni bila popolna. V našem taboru čakajo še na nekatere hokejiste, ki so klubske obveznosti končali pred kratkim (Žiga Pance, Mitja Robar, Blaž Gregorc, Luka Vidmar ...).

Prav tako še čakajo na odgovor Anžeta Kopitarja, ki naj bi odločitev o tem, ali bo pomagal Sloveniji, sporočil v kratkem. "Glede Anžeta ni še nič novega. Uradno vabilo smo poslali, a odgovora še ni. Za zdaj smo še v dogovorih, mislim, da bo več znanega v prihodnjih dneh," je po srečanju dejal slovenski strateg. Dan zatem je Kopitar sporočil, da na SP ne bo nastopil, saj potrebuje počitek.

Madžari trdo, grobo, na telo

Slovenija je bila večji del tekme boljši nasprotnik. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija je bila večji del tekme boljši nasprotnik. Foto: Vid Ponikvar

Ta je med vratnici na začetku tekme poslal Luko Gračnarja, njegova menjava je bil Andrej Hočevar (v igro je vstopil sredi tekme), medtem ko sta Gašper Krošelj in Matija Pintarič obračun spremljala ob ledu. Prav tako ni igral Robert Sabolič, ki še okreva po poškodbi prsta.

Uvodne minute po začetnem metu ploščka, ki ga je vrgel dr. Andrej Stare, so pripadle Sloveniji, nevarna sta bila tako drugi napad (Muršak, Urbas, Verlič) kot tretji (Kuralt, Goličič, Ograjenšek), a je madžarska mreža mirovala.

So pa gostje kaj hitro nakazali, da bodo igrali trdo, z veliko grobega telesnega kontakta, kar je na lastni koži dobro občutil Anže Kuralt, ki ga je Daniel Koger v 14. minuti potisnil v ogrado in Sloveniji ponudil prvo igro z igralcem več. Risi so sicer poskušali spremeniti izid na semaforju, a jim Mikloša Rajne ni uspelo premagati. Igra se je tudi po izenačenih močeh pogosteje odvijala pred madžarskim golom, kjer je bilo vroče predvsem ob koncu tretjine, ko je kapetan Muršak pred vrati lepo našel Miho Verliča, ta pa je z bližine streljal mimo. Zatem je udaril še Jan Urbas, a prav tako ni spremenil izida tega dela, v katerem so imeli svoje priložnosti tudi Madžari, vendar je Gračnar ohranil mrežo nedotaknjeno.

Power-play ni obrodil sadov

Tudi v nadaljevanju ni manjkalo vroče krvi. Potem ko je moral Gračnar nekajkrat posredovati, so na kratko zapele pesti. Kazenski klopi sta se začeli polniti. Na madžarski so bili v 27. minuti trije hokejisti, Slovenija pa je imela minuto in 48 sekund dva igralca več, a power-play ni stekel oziroma je vodstvo risom preprečeval razpoloženi Rajna.

Sosedskih "iskric" ni manjkalo. | Foto: Vid Ponikvar Sosedskih "iskric" ni manjkalo. Foto: Vid Ponikvar

Po dobri polovici obračuna ga je zamenjal Bence Balizs, ki je do konca drugega dela skrbel, da za njegovim hrbtom ni končal noben plošček. Na drugi strani je tudi Gračnar preprečeval vodstvo gostom, izkazal se je predvsem z obrambo v 33. minuti, ko so Madžari ušli proti njegovemu golu z dvema igralcema proti enemu slovenskemu in je zapretil Andras Benk.

Tik pred iztekom druge tretjine je zmedo v slovenski obrambi, ki na trenutke ni delovala najbolj prepričljivo, poskušal izkoristiti še Christopher Bodó. Madžar se je sam znašel pred Hočevarjem, a je izkušeni čuvaj mreže poskrbel, da je do zadnje tretjine ostalo 0:0.

Fotogalerija Vida Ponikvarja

Fotogalerija
1 / 21

Madžari načeli, Verlič odgovoril, Kovačević zadel za zmago

Sabahudin Kovačević - mož odločilnega zadetka. | Foto: Vid Ponikvar Sabahudin Kovačević - mož odločilnega zadetka. Foto: Vid Ponikvar

Je bil pa 32-letnik nemočen v 46. minuti, ko ga je z bližine premagal Vilmos Galló. Slovence je zaostanek podžgal, Rok Tičar je pobegnil Madžarom, a se akcija ni končala z izenačenjem. Je bilo pa toliko bolj veselo med slabih tisoč gledalci v 50. minuti, ko je Balizsa premagal Verlič.

Slovenija je napadala, bila bliže vodstvu, a je Madžare rešil tudi okvir vrat, ki ga je zatresel Klemen Pretnar. V priložnosti se je po lepem prenosu igre Boštjana Goličiča z desne na levo stran znašel tudi Urbas, a ni bil dovolj natančen. Je bil pa toliko bolj Sabahudin Kovačević, ki je v 56. minuti z natančnim strelom po sredini matiral madžarsko hobotnico in postavil končni izid 2:1.

Večji del tekme boljši nasprotnik, a prostora za izboljšave je še veliko

"To je bila dobrodošla tekma in tudi nasprotnik je bil za ta čas priprav po meri. Videlo se je, da nekateri fantje dolgo časa niso imeli tekem, a zadovoljen sem s tempom igre, za katerega menim, da je bil za to fazo priprav, v kateri smo, na zelo visoki ravni. Smo le v polnem treningu, tako da noge niso najlažje, a fantje so pokazali dober tempo. Mislim, da smo bili večji del tekme boljši nasprotnik, težko pa smo dosegli zadetek. Na koncu smo to le prebili, zadeli in je šlo malo lažje. Je pa pri teh tekmah tako, da če dosežejo prvi gol, se zaprejo in potem je težje. Kljub vsemu sem zadovoljen s prikazanim. Nismo še najboljši, a to pomeni, da imamo še vedno prostor za izboljšave," je po zmagi razmišljal 48-letni mož s selektorsko taktirko v roki.

Že v soboto bo izbrano vrsto vodil na novem preizkusu, in sicer bodo risi v ljubljanskem Tivoliju igrali pripravljalno srečanje s Kazahstanom.

Kaj je po tekmi povedal slovenski selektor?

Pripravljalna tekma, Celje, 11. april

Slovenija : Madžarska 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)
Strelci: 0:1 Gallo (Sziranyi, 46.), 1:1 Verlič (Muršak, 50.), 2:1 Kovačević (Kuralt, Pem, 56.)
Kazenske minute: Slo 18, Hun 20
Streli: Slo 38 (6, 14, 18), Hun 22 (6, 8, 8)

Postava Slovenije: Gračnar, Hočevar; D. Rodman, Tičar, Jeglič, Kovačević, Pretnar; Muršak, Urbas, Verlič, Kranjc, Podlipnik; Ograjenšek, Goličič, Kuralt, Tavželj, Repe; Pem, Hebar, Simšič, Koblar, Štebih.

 

V Sankt Peterburgu z Rusi in Norvežani

Risi se bodo konec aprila v Sankt Peterburgu pomerili z rusko reprezentanco do 25 let in Norvežani, ki bodo njihovi tekmeci tudi na prvenstvu. | Foto: Vid Ponikvar Risi se bodo konec aprila v Sankt Peterburgu pomerili z rusko reprezentanco do 25 let in Norvežani, ki bodo njihovi tekmeci tudi na prvenstvu. Foto: Vid Ponikvar

Že dlje časa je znano, da bo slovenska reprezentanca 25. aprila odpotovala na zadnji del priprav v Sankt Peterburg (ostala bo do 2. maja), zdaj pa je jasno tudi, s kom se bo tam pomerila. Risi bodo v Rusiji opravili vsaj sedem treningov na ledu in tam igrali na mednarodnem turnirju, na katerem bosta sodelovali še reprezentanci Ruske federacije (do 25 let) in Norveške, ki je svoj nastop potrdila zadnja.

Norvežani bodo tudi nasprotniki Slovenije na svetovnem prvenstvu v Parizu, kjer se bodo risi pomerili še s Kanado, Finsko, Češko, Švico, Belorusijo in Francijo.

Razpored tekem v Sankt Peterburgu:
Četrtek, 27. april 2017
Norveška – Rusija

Petek, 28. april 2017
Norveška – Slovenija

Sobota, 29. april 2017
Rusija – Slovenija
Ne spreglejte