Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

hokej Nik Zupančič svetovno prvenstvo v hokeju slovenska hokejska reprezentanca risi

Sobota, 23. 4. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Zadnjič so Slovencem zagrenili uvod SP, a poraz ni bil usoden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Slovenija Japonska | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca bo ob 13. uri odprla svetovno prvenstvo divizije I, skupine A, v Katovicah. Njeni prvi nasprotniki bodo Japonci.

Slovenija – Japonska, danes, ob 13. uri

Razpored je določil, da bo Slovenija na drugokakovostnem svetovnem prvenstvu na Poljskem palice najprej prekrižala z japonsko izbrano vrsto, za katero je v preteklosti pogosto veljalo, da je najboljše igre pokazala na začetku turnirjev, nato pa iz tekme v tekmo padala.

 

Zmaga izpred tedna dni je bila poglavje zase

Reprezentanci sta preteklo soboto odigrali pripravljalno srečanje na Jesenicah, kjer je Slovenija s suvereno igro prevladovala in slavila s 4:0, a varovanci Nika Zupančiča se ne bodo pustili zavesti rezultatu iz Podmežakle.

 "Vsekakor je bila pripravljalna zmaga dobra popotnica za nas, saj smo dokazali, da če igramo, kot znamo, smo boljši od njih. A to je bilo poglavje zase, takrat je manjkalo tudi nekaj njihovih igralcev. Morali bomo igrati svojo igro. Če jo bomo, nas ne bi smelo nič skrbeti," je v diktafon Hokejske zveze Slovenija po popoldanskem petkovem treningu na prizorišču prvenstva dejal napadalec Ken Ograjenšek.

Slovenci po petkovem treningu niso bili navdušeni nad ledom v dvorani Spodek Arena, a izgovorov v ledeni ploskvi ne bodo iskali, saj bo ta za obe strani enaka. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Slovenci po petkovem treningu niso bili navdušeni nad ledom v dvorani Spodek Arena, a izgovorov v ledeni ploskvi ne bodo iskali, saj bo ta za obe strani enaka. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Slovenska izbrana vrsta ni bila navdušena nad ledom v Spodek Areni, ki naj bi bil slabši, kot so ga bili vajeni iz pripravljalnega obdobja, a hokejisti se zavedajo, da bodo razmere za obe strani enake, tako da v ledeni ploskvi ne bodo smeli iskati izgovorov.

 

Tehtnica na strani Slovenije, a to je že bolela glava zaradi Japoncev

Tudi na zadnjem prvenstvu drugega razreda, na katerem je igrala Slovenija (Gojang leta 2014), sta se reprezentanci pomerili v prvem krogu. Slovenski spomini izpred dveh let niso nič kaj lepi. Žiga Pavlin je ob koncu druge tretjine rise sicer popeljal v vodstvo, a Japonci so v zadnjem delu odgovorili z dvema zadetkoma in se veselili sploh prve zmage nad našimi hokejisti na svetovnih prvenstvih.

 

Na srečo poraz ni bil usoden, saj so Slovenci nanizali štiri zmage in se kot zmagovalci prvenstva vrnili med elito.

Reprezentanci sta se na SP do zdaj pomerili sedemkrat. Petkrat so zmagali risi, enkrat sta sta se razšli brez zmagovalca, Azijci pa so pred dvema letoma dosegli sploh prvo zmago na prvenstvih nad Slovenijo, ki pa za rise ni bila usodna. | Foto: Reprezentanci sta se na SP do zdaj pomerili sedemkrat. Petkrat so zmagali risi, enkrat sta sta se razšli brez zmagovalca, Azijci pa so pred dvema letoma dosegli sploh prvo zmago na prvenstvih nad Slovenijo, ki pa za rise ni bila usodna.

Slovenija in Japonska sta se sicer do zdaj srečali 14-krat, sedemkrat na svetovnih prvenstvih, enkrat na kvalifikacijah za olimpijske igre in šestkrat na prijateljskih tekmah. Naša reprezentanca je slavila na desetih obračunih, eden se je končal z neodločenim rezultatom, trikrat so se zmage veselili Japonci.

 

Rezultatska tehtnica resda govori v prid risom, a zmage v preteklosti so bile vse prej kot lahke. Z izjemo japonskega poloma leta 2007 (poraz z 1:7) je na zadnjih prvenstvih o zmagovalcu odločal zadetek ali dva.

 

Zupančičeva selektorska premiera

Slovenski strateg Zupančič ima nemalo izkušenj s svetovnimi prvenstvi, na katerih je nastopal kot igralec in kot pomočnik. Tokrat pa bo rise prvič vodil kot selektor. Njegova četa je zaradi poškodb pomlajena in manj izkušena.

 

Na Poljsko je odpeljal pet hokejistov, ki še nimajo izkušenj s svetovnimi prvenstvi, in sicer Jurija Repeta, Žigo Pešuta, Gregorja Koblarja, Anžeta Ropreta in Žana Jezovška, a zaupa v ekipo, katere cilj je vrnitev med 16 najboljših reprezentanc na svetu. Morda bo za elito dovolj le prvi mesto v Katovicah. Ali bo tudi drugouvrščeni prihodnje leto nastopal med najboljšimi, bo znano šele po SP elite (če bosta zadnje mesto v skupini zasedla Nemčija ali Francija, bo napredoval le prvi iz Katovic).

Nik Zupančič ima mnogo izkušenj s svetovnih prvenstvih, a v vlogi selektorja bo ob 13. uri prvič. Odkar je sedel na trenerski stolček Slovenije, je ta odigrala deset tekem, devetkrat zmagala in enkrat izgubila. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nik Zupančič ima mnogo izkušenj s svetovnih prvenstvih, a v vlogi selektorja bo ob 13. uri prvič. Odkar je sedel na trenerski stolček Slovenije, je ta odigrala deset tekem, devetkrat zmagala in enkrat izgubila. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska reprezentanca za SP*:

Vratarji (3): Robert Kristan (Pirati Chomutov, češka Extraliga), Gašper Krošelj (Medveščak Zagreb, liga KHL), Andrej Hočevar (Epinal, Ligue Magnus).

Branilci (7): Sabahudin Kovačević, Aleš Kranjc (Graz 99ers, liga EBEL), Luka Vidmar (Stjernen, Getligaen, Norveška), Blaž Gregorc (Pardubice, češka Extraliga), Jurij Repe (Kladno, liga WSM, druga češka), Klemen Pretnar (Vienna Capitals, liga EBEL), Jakob Milovanovič (Grenoble, Ligue Magnus).

Napadalci (13): Jan Urbas (Västeras, Allsvenskan, druga švedska liga), Rok Tičar, Žiga Jeglič (oba Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Andrej Hebar (Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek, Anže Kuralt (Epinal, Ligue Magnus), Žan Jezovšek (HK ECE Celje), Aleš Mušič, Žiga Pešut, Anže Ropret, Gregor Koblar (vsi HDD Olimpija, liga EBEL).

Japoncem, ki se med seboj dobro poznajo, saj večina prihaja iz dveh domačih klubov, poveljuje nemški Kanadčan Greg Thomson, ki bo s to azijsko reprezentanco na SP še drugič, a tudi on prvič kot selektor (lani je bil v vlogi pomočnika).

 

Obračun se bo začel ob 13. uri, sledili bosta tekmi Italija–Poljska (16.30) in Južna Koreja–Avstrija (20.00).

Dozdajšnji obračuni Slovenije in Japonske:

 

Svetovna prvenstva:

SP 27. 3. 1997, skupina C/divizija II (Talin)

Slovenija : Japonska 4:1 (1:0, 0:0, 3:1)

T. Vnuk, Rožič, Kontrec, Gorenc

 

SP 2. 5. 2002, skupina A/elitna divizija (Jönköping)

Slovenija  : Japonska 4:3  (3:0, 1:3, 0:0)

Šahraj 3., Rodman 17., Kontrec 20., Brodnik 22.; Suzuki 28., Fudžita 29., Nihej 39.

 

SP 3. 5. 2003, skupina A/elitna divizija (Tampere)

Slovenija : Japonska 3:3 (0:2, 1:0, 2:1)

Vnuk 38., 49., Jan 50.; Kuwabara 7., Ito 13., 47.

 

SP 19. 4. 2007, skupina B (Ljubljana)

Slovenija : Japonska 7:1 (3:1, 1:0, 3:0)

Vidmar 7., Terlikar 15., Razingar 16., 44., Hafner 25., Murič 51., Sotlar 57.; Suzuki 16.

 

SP 16. 4. 2009, skupina B (Vilna)

Slovenija : Japonska 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

Hebar 6., Mušič 25.; Keller 24.

 

SP 16. 4. 2012, skupina B (Ljubljana)

Slovenija : Japonska 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)

Robar 13., D. Rodman 28., Kranjc 59., Razingar 60.; Tanaka 35., Jamašita 48.

 

SP 20. 4. 2014, skupina B (Gojang)

Slovenija : Japonska 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)

Pavlin 39.; Obara 45, Akimoto 54.

 


Kvalifikacije za olimpijske igre:

7. 2. 2009, (Hannover)

Slovenija : Japonska 4:5* (2:1, 2:1, 0:2)

T. Razingar, Jan, Mušič, Kranjc

* - kazenski streli


Prijateljska turnirja:

11. 2. 2010, (Nagano) Slovenija : Japonska 1:3 (0:0, 1:0, 0:3)

Ž. Pance

 

6. 11. 2014, (Ljubljana) Slovenija : Japonska (0:1, 0:0, 2:0)

Urbas, Kranjc, Hočevar


Prijateljske tekme:

12. 4. 2010, (Ljubljana) Slovenija : Japonska 3:2* (1:0, 0:1, 1:1)

Šivic, Kranjc, Milovanovič

* - kazenski streli

 

10. 4. 2015, (Jesenice) Slovenija : Japonska 4:0 (2:0, 2:0, 0:0)

Pretnar, Ankerst, Jeglič, Razingar

 

15. 4. 2015, (Jesenice) Slovenija : Japonska 4:1 (2:0, 0:1, 2:0)

Tičar 2, Muršak, Kovačević

 

16. 4. 2015, (Jesenice) Slovenija : Japonska 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)

Kovačević, Hebar, Urbas, Simšič


Skupaj:

14 tekem, 10 zmag, en remi in 3 porazi Slovenije

Razmerje v zadetkih – 48:25

* - vir dozdajšnjih obračunov Slovenije in Japonske HZS

 

 

Ne spreglejte