Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 5. 2014,
12.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

svetovno prvenstvo Minsk Češka Rusija Švedska Finska

Sobota, 24. 5. 2014, 12.15

7 let, 12 mesecev

Pred dnevi trepetali za končnico, zdaj za zlato proti neporaženim Rusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za naslov svetovnih prvakov se bodo v nedeljo udarili Rusi, ki so v polfinalu s 3:1 premagali lanske prvake Švede, in Finci, ki so s 3:0 odpravili Čehe.

Švedi si ne bi mogli želeti boljšega začetka prvega polfinalnega obračuna. Oscar Moller je namreč ušel ruski obrambi in s strelom med nogama že v 19 sekundi premagal sicer najbolj zanesljivega čuvaja mreže na letošnjem svetovnem prvenstvu Sergeja Bobrovskega. A hiter zadetek ni zmedel zbornaje komande, ki je pritisnila proti vratom Andersa Nilssona in v 14. minuti izenačila prek Sergeja Plotnikova. Dve minuti pred koncem prvega dela je Sergej Širokov po strelu Jevgenija Medvedjeva pospravil odbitek za hrbet švedskega vratarja in poskrbel, , da so s soigralci na prvi odmor odšli z zadetkom prednosti. To so še zvišali v 32. minuti, ko je branilec Anton Belov izkoristil še en odbitek in po strelu s prve z vrha krogov zadel.

Rusi so imeli še naprej strelsko premoč (na koncu tekme je bilo razmerje strelov 34:23 za Ruse), Švedi pa so se trudili ujeti priključek. Dve minuti in pol pred koncem rednega dela so poskušali brez vratarja, blizu znižanja sta bila Jimmie Ericsson in Linus Klasen. Po strelu zadnjega so si sodniki ogledali posnetek sporne situacije, a kljub temu, da je plošček prečkal golovo črto, odločili, da zadetek ne velja, saj so bila vrata že pred tem premaknjena. Vsi nadaljnji poskusi pa so se Skandinavcem, ki so bili ob koncu tekme vse bolj nervozni, izjalovili. Velja omeniti, da je nekaj sekund pred zadnjim piskom sirene srečanje predčasno končal Sergej Plotnikov, nad njim je prekršek storil Mikael Backlund, ki si je prislužil disciplinsko kazen tekme.

Rusi bodo po letu "premora" brez medalje – lani so bili šesti – v finalu lovili zlato (zadnjič so bili zlati leta 2012) proti Fincem, ki so rdeči mašini zadali bolečo zaušnico na olimpijskih igrah v Sočiju - izločili so jo v četrtfinalu. Švedi pa bodo za bron palice prekrižali s Čehi.

Od neprepričljivega predtekmovanja do finala

Drugo finalno vstopnico so si priigrali Finci, ki so v predtekmovanju vse prej kot navdušili. Končnico so si priigrali šele po tem, ko so Latvijci klonili proti Švicarjem in tako hokejistom iz dežele tisočerih jezer odprli vrata v izločilne boje, sami pa ostali brez uvrstitve med najboljših osem. Fince je v deveti minuti v vodstvo s pravo mojstrovino popeljal Jori Lehtera, kljub finski prevladi v prvem delu je češki čuvaj mreže Aleksander Salak do konca prvih 20. minut odbil preostale napade nasprotnikov. Mu pa to ni uspelo v 32. minuti, ko so imeli finalisti igralca več. Akcijo je začel Jere Karalahti, ki je podal do Petrija Kontiole, ta pa do Jarkka Immonena, ki je Salaka premagal z bližine s strelom med nogama.

Veteran Jaromir Jagr, ki naj bi se poslovil od češke reprezentance, in druščina sta iskala pot do mreže Pekke Rinneja, ki pa se tokrat ni dal in je mrežo ohranil nedotaknjeno. Tudi ob koncu, ko so Čehi poskušali brez vratarja in je bilo pred Rinnejem vroče - predvsem ob poskusih Jagra in Tomasa Hertla-, je ta prestal preizkušnjo. Vse upe Čehov pa je deset sekund pred koncem rednega dela z zadetkom v nebranjeno mrežo pokopal Jori Lehtera.

Finci bodo po dveh nehvaležnih četrtih mestih spet stopili na zmagovalni oder, ali bo kolajna najžlahtnejšega sijaja – zadnjič so svetovni prvaki postali leta 2011 –, bo znano v nedeljo malce po 22. uri.

Ne spreglejte