Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 5. 2015,
9.38

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Ostrava ZDA svetovno prvenstvo Češka

Nedelja, 10. 5. 2015, 9.38

5 let, 2 meseca

Plošček je treba "pregrizniti" že proti Američanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V soboto pozno zvečer se je z dansko zmago nad Norvežani uresničil za Slovenijo najslabši mogoč scenarij. Da bi risi po tekmi z ZDA sploh še imeli možnost za obstanek, potrebujejo vsaj točko.

Slovenska hokejska reprezentanca je postavljena pred dejstvo. Da bi bila danes po 18.30 še v igri za obstanek, bo morala najti recept, kako Američanom odščipniti vsaj točko. Le na ta način bi si risi v ponedeljek lahko še reševali kožo proti Dancem, ki so v soboto ugnali Norvežane in imajo zdaj štiri točke. Če bi jim uspelo na račun vpisati veliko točko, potem bi jih pri obstanku obdržala ponedeljkova zmaga, a po rednem delu, nad Danci.

Selektor Matjaž Kopitar je po porazu z Vikingi dejal, da bodo proti Dancem, če bo še obstajala možnost za obstanek med elito, igrali le tisti, ki bodo pregriznili plošček. A to se bo moralo zgoditi že danes, ko se bodo ob 16.15 zoperstavili mladi ameriški selekciji, sestavljeni iz študentov in večinoma mladih igralcev najmočnejše lige NHL – med izkušenejšimi je soigralec Anžeta Kopitarja Trewor Lewis –, ki ji poveljuje strateg Columbusa Todd Richards. Njegova četa je na petih tekmah zbrala štiri zmage (proti Fincem, Norvežanom, Dancem in Rusom), točko oz. točke pa so jim do zdaj odnesli le Belorusi.

Z enim samim ne bo šlo

"Vsekakor so to igralci najvišjega kova. Res da so še mladi, a to bodo zvezde najmočnejše lige. Mi se bomo pripravili optimalno," je ob sobotnem druženju z navijači, ko še ni vedel, kako se bo razpletla nordijska bitka, o Američanih dejal slovenski selektor, o svojih varovancih pa ponovil že večkrat slišano in videno: "Učinkovitost ni bila zadovoljiva, želimo si več zadetkov. Priložnost bo, da poskusimo določene stvari, in jih tudi bomo. Upam, da bo steklo."

Tako naj bi se ob odsotnosti kaznovanega Roberta Saboliča v prvi napad k Anžetu Kopitarju in Janu Urbasu preselil Žiga Jeglič, v drugem pa naj bi ob Roku Tičarju na krilih zaigrala Jan Muršak, ki se ukvarja z otečenim gležnjem, a bo stisnil zobe, in Žiga Pance.

Za slovensko učinkovitost pa ni nič kaj spodbuden še ta podatek, da je vratar Američanov Connor Hellebuyck na petih tekmah, na katerih je na ledu preživel 180 minut, s 97,3 odstotka ubranjenimi streli najučinkovitejši čuvaj mreže na prvenstvu.

Z Američani so se na velikih tekmovanjih udarili štirikrat in zmogli le štiri zadetke, popoldanski nasprotniki pa so jih v slovensko mrežo poslali kar 24. Trikrat so se udarili na svetovnih prvenstvih, zadnjič leta 2008 v Halifaxu, ko so risi z 1:5 doživeli še najblažji poraz. Z enakim izidom pa se je končalo tudi zadnje medsebojno srečanje, in sicer na olimpijskih igrah, ko je častni zadetek tik pred koncem srečanja dosegel Marcel Rodman.

Ne spreglejte