Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2017,
17.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

1

Natisni članek

HDD Olimpija Marko Popovič stečaj Hokejska Zveza Slovenije Dejan Kontrec

Torek, 9. 5. 2017, 17.54

6 let, 6 mesecev

Olimpija tone, stečaj je tik pred vrati, predsednik Popovič pa se ne da

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

1

Marko Popovič | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nekateri slovenski mediji so poročali o neizbežnem stečaju ljubljanskega hokejskega kluba HDD Olimpija, njegov predsednik Marko Popovič pa nam je zagotovil, da puške še ni vrgel v koruzo. "Veliko je možnosti, nobena pa še ni dokončna," pravi.

Spet, kot v zadnjih dveh letih že velikokrat, se napoveduje konec ljubljanskega hokejskega kluba HDD Olimpija. V kratkem naj bi predsednik sklical skupščino kluba in predlagal stečaj, a Marko Popovič poročanja o skorajšnjem stečaju kluba ni želel potrditi: "Če se ne bo mogoče dogovoriti drugače, bo treba razmišljati tudi o tem. Ampak za zdaj ni nobene odločitve. Mi smo sprejeli ponudbo, da igramo v Alpski ligi, iz tega izhajamo."



Za Alpsko ligo prijavljene Jesenice in HK Olimpija

Ampak Alpska liga je za HDD Olimpijo skoraj že zaprta, Hokejska zveza Slovenije je namreč za to tekmovanje prijavila HK Jesenice in HK Olimpijo, nam je potrdil sekretar zveze Dejan Kontrec: "Dogovorili smo se, da gre HK Olimpija stopnjo višje. Naredili bodo profesionalno ekipo in nastopali v Alpski ligi. HDD Olimpija se v to ligo ni prijavila, je namreč v mirovanju v ligi EBEL."

Kje bo igrala HDD Olimpija?

Vodstvo lige EBEL je HDD Olimpijo izključilo iz tega tekmovanja za prihodnji dve sezoni oziroma ji zamrznilo status, ponudilo pa nastopanje v nižjem rangu tekmovanja, Alpski ligi, v kar je Popovič tudi privolil. A to je bil, kot kaže, račun brez krčmarja, saj funkcionarji lige EBEL nimajo pravice v Alpsko ligo vabiti kogar koli, pojasnjuje Kontrec: "Te pravice nimajo, ker Alpsko ligo organizirajo hokejske zveze Italije, Avstrije in Slovenije in mi potrjujemo tistega, ki bo nastopil v ligi."

To vprašanje bo treba pojasniti kmalu, za zdaj pa sta prijavljena le dva slovenska kluba, HDD Jesenice in HK Olimpija. Za HDD Olimpijo je veliko vprašanje, če bo ob začetku naslednje sezone sploh še obstajala. Popovič zagotavlja, da bo več o tem vprašanju znanega v enem tednu.

Bo sploh dočakala prihodnjo sezono?

Nazaj k grozečemu stečaju. Popovič se še ni pripravljen vdati: "Za zdaj je v teku še veliko pogovorov in dogovorov, kaj in kako naprej, žal pa ne odločamo več o vsem sami. Treba je videti tudi, kakšna bo podpora mesta, Hokejske zveze in tako naprej. Ne bi pa bilo korektno, če bi govoril bolj podrobno."

"V zadnjem obdobju smo videli dogajanje, ki ni koristilo nikomur več, še najmanj hokejistom," pravi Dejan Kontrec. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "V zadnjem obdobju smo videli dogajanje, ki ni koristilo nikomur več, še najmanj hokejistom," pravi Dejan Kontrec. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

HDD Olimpija torej računa tudi na podporo HZS, Kontreca pa odgovarja: "S HDD Olimpijo smo se trudili, da bi obdržali stik z Eblom ravno zaradi razvoja hokejistov, saj je bila v tem prostoru to najmočnejša liga. Trudili smo se, da bi to obdržali, a na žalost ni uspelo. V zadnjem obdobju smo videli dogajanje, ki ni koristilo nikomur več, še najmanj hokejistom. HZS tega ni bil več pripravljen podpirati, našli smo alternativo, za katero smo prepričani, da bo v prihodnosti za slovenske hokejiste, ki so v poznejši fazi tudi člani reprezentance, razvojno naredila veliko več kot vsi preostali."

To je to

To je torej to. Na pomoč HZS se Popovič ne more več računati, v naslednjih dneh je najbrž mogoče pričakovati tudi razna obtoževanja in javno pranje umazanega perila, napovednik tega je ponudil Popovič: "Nekdo, ki je začel širiti to informacijo, je HDD Olimpiji povzročil dodatno škodo. Komu je v interesu povzročati to škodo, pa mislim, da ni težko ugotoviti. Trenutno je več ljudi proti temu projektu."

Rad bi se izognil stečaju

Stečaj bi bil po njegovem mnenju slaba rešitev. "Je ena izmed opcij, v tem trenutku pa ga ne moremo začeti, ker je odgovornost do vseh vpletenih prevelika. Če stvari ne bo mogoče rešiti, je stečaj eden od mogočih scenarijev. Se pa položaj trenutno še trudimo rešiti. To bi bilo verjetno lažje narediti leta 2015, pa smo se odločili reševati zadevo. Pripeljali smo jo tudi do malce boljše točke, kot je bila takrat. Ne rečem, da je zadeva dobra, ampak je rešljiva. Če bo Olimpija pač končala v stečaju, bo moral verjetno kdo tudi pojasniti, zakaj se ga je lotil, ko so razmere nekoliko boljše."

Na HZS menijo nasprotno. Zadnja številka Olimpijinega dolga, ki jo pozna Kontrec, je bila 3,5 milijona evrov iz leta 2015, klub pa je tudi v zadnjih dveh sezonah po njegovem mnenju ustvarjal izgubo, kar pomeni, da je dolg le še narasel. Leta 2019 bo moral poplačati upnike, a ne v polnem znesku, kar so pri HDD Olimpiji dosegli s prisilno poravnavo. Vseeno, "nismo videli možnosti, da bodo do leta 2019 to stvar rešili", še pravi Kontrec.

"Gre predvsem za zaupanje, tudi igralcev, za katere pa smo v zadnjem obdobju videli, da so stvari vzeli v svoje roke." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Gre predvsem za zaupanje, tudi igralcev, za katere pa smo v zadnjem obdobju videli, da so stvari vzeli v svoje roke." Foto: Grega Valančič/Sportida

HZS ima dovolj ponujanja pomoči

"Nismo videli razvoja in možnosti rešitve. Jaz niti ne vem več, kako bi še lahko pomagali, razen s tem, da bi imeli znesek okoli milijona evrov in ga nakazali na račun HDD Olimpije ter upali na najboljše. Ampak HZS tega nima," je pojasnil sekretar HZS in opisal, kako je videl kalvarijo ljubljanskega kluba: "Gre predvsem za zaupanje, tudi igralcev, za katere pa smo v zadnjem času videli, da so stvari vzeli v svoje roke, da so hodili sami k županu, da so reševali razmere, kar pa ni njihova naloga. Igralci so v klubu za to, da igrajo hokej, vodstvo pa za to, da imajo igralci stvari urejene."

Kaže, da imajo na HZS vsega dovolj, možnost rešitve vidijo v jeseniškem modelu in tudi v Ljubljani bodo podprli manjši, a stabilnejši klub, ki bo nastopal v nižjem rangu tekmovanja, v ligi EBEL morda čez nekaj let, a bo takrat najbrž treba plačati vstopnico po polni ceni 150 tisoč evrov. HDD Olimpiji je zaradi zamrznjenega statusa ne bi bilo treba, a, kot že rečeno, tej so, kot kaže, šteti dnevi.

Ne spreglejte