Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 7. 2015,
17.30

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
liga NHL dogovor

Natisni članek

Torek, 7. 7. 2015, 17.30

8 let, 3 mesece

Nič ne bo s skakanjem iz lige KHL v NHL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Dogovora med severnoameriško ligo NHL in razširjeno rusko KHL o plačljivem pretoku igralcev med prihodnjo sezono še ne bo, saj Rusi ne želijo igrati po pravilih, ki prihajajo z druge strani.

Čez lužo so upali, da se bodo odnosi s Kontinentalno hokejsko ligo otoplili, a so se močno ušteli. Pred dvema mesecema sta obe strani sicer resno razmišljali o podpisu dogovora o selitvi – plačljivi, seveda – igralcev med ligama v prihodnjih štirih sezonah, a od tega vsaj še eno leto ne bo nič.

Rusi se namreč niso strinjali s predlaganim dogovorom, saj naj bi vseboval klavzulo, po kateri bi imela korist zgolj liga NHL. Za kakšno klavzulo natančno gre, niso razkrili, a predsednik ruske hokejske zveze Vladislav Tretjak je že v začetku junija namignil, da naj bi kateregakoli igralca lahko z denarjem "odpeljala" le severnoameriški liga.

"Dogovora o transferjih med sezono z ligo NHL ne bomo podpisali, če bo imela od njega korist le ena stran, in sicer liga NHL. Mi moramo zagovarjati svoje interese. Če liga NHL želi igralca, ki ima pogodbo z ligo KHL, mi pa takšne pravice, da bi pripeljali nekoga z veljavno pogodbo iz lige NHL, nimamo, potem ne vidimo smisla, da bi pristali na takšen dogovor. Ne bomo igrali po njihovih pravilih. Ko bo dogovor ugoden za obe strani, potem ga lahko sklenemo," je Tretjakove besede junija potrdil eden od podpredsednikov krovne ruske hokejske organizacije, sicer tudi podpredsednik SKA, Roman Rotenberg.

Spoštovali bodo pogodbe igralcev

Onkraj Atlantika so do konca junija morda mislili, da bodo Ruse nekoliko omehčali in po letu 2004 le dosegli podoben dogovor, kot ga imajo z večino evropskih lig. A se liga KHL ni dala. V začetku julija je tako postalo jasno, da sta ligi še za eno leto obnovili memorandum, po katerem se strinjata, da bosta spoštovali pogodbe igralcev.

"Ob koncu KHL ni bila zainteresirana za dogovor o prehodu igralcev," je pretekli četrtek z rameni skomignil eden od glavnih pogajalcev, namestnik komisarja lige NHL, Bill Daly.

Mnogi v ruski zavrnitvi vidijo strah pred tem, da bi še več Rusov, med katerimi je zadnje čase želja po igri v NHL vse večja, pobegnilo v najprestižnejšo hokejsko ligo na svetu. Rusi se zavedajo, da bi si s tem naredili medvedjo uslugo. Selitev Aleksandra Radulova ali Ilje Kovalčuka – ta ima sicer z ligo NHL neporavnane račune – sredi sezone v ZDA ali Kanado ne bi razveselila ne kluba ne privržencev moskovskega CSKA in SKA iz Sankt Peterburga.

Bi se pa takšnega dogovora verjetno razveselili mnogi KHL-ovci, saj bi z njim lažje prišli do lige NHL, pa čeprav na primer le za nekaj tekem.

Ne spreglejte