SiolNET. Sportal Hokej
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Liga NHL

NHL se je poravnala z nekdanjimi igralci za odškodnino zaradi zdravstvenih težav

0,13

termometer

Vegas Golden Knights vs Winnipeg Jets NHL
Foto: Reuters

Vodstvo severnoameriške hokejske lige je sklenilo dogovor o zunajsodni poravnavi s 318 nekdanjimi igralci, ki so proti ligi NHL vložili odškodninske tožbe zaradi številnih zdravstvenih težav, za katerimi trpijo zaradi poškodb glave, pretresov možganov in udarcev v glavo, ki so jih utrpeli na tekmah med aktivno poklicno kariero.

Vodilni predstavniki lige NHL, ta še vedno ne prevzema odgovornosti za tovrstne "delovne nezgode", so vseeno privolili v to, da bodo vsakemu nekdanjemu igralcu plačali odškodnino, ki pa ne bo smela preseči zgornje meje v višini 22 tisoč ameriških dolarjev. Poleg tega so se dogovorili tudi za plačilo dragega zdravljenja posledic pretresov možganov.

Do dogovora je prišlo po štirih letih

Do dogovora je prišlo po štiriletnem pravdanju oziroma sporu. Vodstvo lige NHL je prav tako privolilo v to, da bo vsakemu nekdanjemu igralcu, ki bo sklenil dogovor z ligo, omogočilo nevropsihološke preiskave.

Liga se je zavezala, da bo plačala do 75 tisoč ameriških dolarjev stroškov zdravljenja posameznim nekdanjim igralcem, ki so bili pozitivni na vsaj dve od skupno 13 posebnih kognitivnih oziroma vedenjskih ocen, ki jih izvajajo pooblaščeni izvajalci združenja športnih nevropsihologov.

Max Pacioretty NHL Montreal Foto: Getty Images

Oblikovali bodo poseben denarni sklad

Liga se je tudi strinjala, da bo oblikovala poseben denarni sklad, v katerega bo vložila več kot 2,5 milijona ameriških dolarjev, za pomoč vsem nekdanjim igralcem, tudi tistim, ki se niso odločili za vložitev tožb.

Pred tremi leti so podoben sporazum dosegli tudi v ameriški ligi poklicnega nogometa NFL, ko se je vodstvo najbolj priljubljene ameriške lige strinjalo s poplačilom kar ene milijarde odškodnin nekdanjim igralcem, ki so ligo tožili zaradi številnih nevroloških težav, posledice travmatskih poškodb med aktivno kariero.

Henrik Lundqvist Sportal Švedski veteran na krilih mladeničev do mejnika v ligi NHL #video Anže Kopitar Sportal Kopitar se je poklonil žrtvam, nato doživel novo razočaranje #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin