Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 1. 2014,
13.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Aleš Kranjc Rok Tičar Žiga Jeglič Mitja Robar Jan Urbas Marcel Rodman Robert Sabolič Blaž Gregorc

Sreda, 8. 1. 2014, 13.36

8 let

Nemški pridih bo dala slovenska sedmerica, Švicarji z največ domačimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V uvodnem tednu sta se Rok Tičar in Aleš Kranjc poslovila od prvega mesta. Robarjev Krefeld se vztrajno vzpenja. Pardubice Blaža Gregorca v zlati sredini in boju za neposredno končnico.

Ob prvenstvenih tekmah so bili v prvem tednu novega leta v ospredju tudi reprezentančni olimpijski seznami. Čeprav Nemcev v Sočiju ne bo, bo tam nastopilo sedem Slovencev, ki si kruh služijo v nemški prvi ligi. Finci v Rusijo pošiljajo tri oklepnike, ki igrajo v domači elitni ligi, Švedi pa le enega. Na češkem seznamu so trije potniki, ki so del zgolj češke Extralige. Največ hokejistov, ki igrajo v močnih domačih ligah, zajetih v našem pregledu, so na seznam uvrstili Švicarji.

Novo leto je prineslo spremembe na prvem mestu nemškega prvenstva. Številka ena je zdaj napisana pred imenom Hamburga, ki je z dvema zmagama in porazom v podaljšku s prestola vrgel Köln. Moštvo Roka Tičarja in Aleša Kranjca na drugem mestu zaostaja le točko za vrhom, a ima tudi tekmo manj. Formo dobro stopnjujejo "pingvini" Mitje Robarja, ki so na torkovi tekmi s 6:0 odpihnili in prehiteli Nürnberg, tako da so zdaj tretji.

Na sedmem in osmem mestu sta Urbasov München ter Ingolstadt Roberta Saboliča in Žige Jegliča, ki na zadnji tekmi še ni igral. Ekipi za šestim Wolfsburgom, ki se še drži na mestu, ki ga vodi v končnico brez dodanih bojev, zaostajata šest oziroma sedem točk. Če bo Schwenninger Marcela Rodmana nadaljeval podobne predstave, med drugim tudi premagal aktualne prvake, in če bi kdo zapadel v manjšo krizo, bi lahko počasi priplezal med deseterico, s katero bi si zagotovil možnost bojev za dodatni dve vstopnici za končnico. Divja krila so trenutno na 13. mestu.

Prav veliko novega na vrhu švedske elitne lige ni. Aktualni prvaki moštva Skelleftea so leto odprli s suvereno zmago in zadržali debelih 18 točk prednosti pred drugo Frölundo. Verjetno je bil ob torkovi zmagi vodilnih najbolj vesel napadalec Jimmie Ericsson, ki bo del olimpijske akcije treh kron. Ericsson bo v Sočiju edini mož, ki igra v domačem prvenstvu, prav vseh preostalih 24 hokejistov namreč deluje onkraj Atlantika v ligi NHL. Za razliko od klubov Örebrö in AIK, ki že vso sezono ne moreta dohajati tekmecev in sta prikovana na dno, se kar lepo število moštev še vedno bori za neposredno končnico. Med šestim in devetim mestom so le štiri točke razlike, tretji Brynäs pa ima pred šestim mestom skromno zalogo treh točk.

Kärpät je v prvem tednu novega leta še povečal prednost pred zasledovalci, in sicer ima pred Tapparo devet točk naskoka, medtem ko tretje moštvo zaostaja že za 17. Tudi v finskem prvenstvu bo do sredine marca potekal hud boj za neposredno uvrstitev v končnico, ki si jo bo zagotovilo prvih šest ekip, saj so med četrtim in devetim klubom le štiri točke razlike. Z novim letom so se prebudili aktualni prvaki Ässäta, ki so po decembrskih porazih dvakrat slavili, a budnica je prišla prepozno … Z igrami pri vodilnih sta si vpoklic v reprezentanco za Soči prislužila branilec Lasse Kukkonen in napadalec Juhamatti Aaltonen, v Finski 25-erici je le še en oklepnik, ki si kruh služi v prvi finski ligi, in sicer član bodočega "KHL-ovca" Jokerita Ossi Väänänen.

Tudi na Češkem se nadaljuje prevlada Sparte iz Prage, ki s 14 točkami prednosti pred drugim Mountfieldom mirno pluje proti prvemu mestu rednega dela, še tri točke manj ima tretji Plzen. Po polovičnem izkupičku preteklega tedna so Pardubice Blaža Gregorca, ki je vknjižil prvi zadetek v češki Extraligi, s šestega zdrsnile na sedmo mesto. Bo pa tudi v češkem prvenstvu še potekal srdit boj za najvišjo šesterico, saj ekipe med šestim in desetim mestom ločijo le štiri točke. Na repu lestvice sta še vedno Chomutov in Kladno.

In prav tu so se po predstavitvi češke olimpijske odprave začele mnoge debate. Na reprezentančnem seznamu so namreč trije hokejisti, ki si kruh služijo z nastopanjem v češkem prvenstvu. Med njimi so branilec predzadnje ekipe Tomas Kaberle, selektorjev zet Michal Barinka in 42-letni veteran Peter Nedved, ki brani barve Liberca. Mnogi se bodo še dolgo spraševali, kako in zakaj je selektor Alois Hadamczik trojico uvrstil pred imeni, kot sta Jiri Hudler in Radim Vrbata.

V Švici še naprej suvereno igrajo Levi iz Züricha, ki so drugouvrščeni ekipi Ambri-Piotta ušli na 12 točk, še pet točk manj pa ima Fribourg. Najboljše moštvo pretekle sezone Bern je sicer še vedno sedmo, a od četrtega Lugana ga ločijo le štiri točke. Medtem ko se za neposredno uvrstitev v končnico poteguje še vsaj šest moštev, je zadnje rezervirano za Rapperswil. Med najmočnejšimi petimi evropskimi ligami, z izjemo nemške, je prav švicarska tista, ki je dala največ potnikov na olimpijske igre. Švicarji računajo na 16 hokejistov iz močne domače lige, osem jih igra v ligi NHL, eden pa v ligi AHL.

Ne spreglejte