Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 11. 2016,
10.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

EIHC turnir Nik Zupančič Luka Gračnar Rok Tičar risi hokej slovenska hokejska reprezentanca

Petek, 4. 11. 2016, 10.15

6 let, 6 mesecev

Boj do zadnje sekunde prinesel zmago nad Latvijo

Nekoliko jih je potolkla poškodba kapetana, a so grizli in uspeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Rok Tičar | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Še enkrat smo dokazali, da nikoli ne obupamo. Nekaj sekund pred koncem je bilo videti, da nam ne bo uspelo, a smo pokazali naš značaj," je bil po zmagi Slovenije s 3:2 v podaljšku nad Latvijo zadovoljen vratar Luka Gračnar.

Slovenska hokejska reprezentanca je turnir EIHC na Bledu začela z odliko. Čeprav je dobesedno sekundo pred koncem rednega dela kazalo na latvijsko zmago, so varovanci Nika Zupančiča z zadetkom Davida Rodmana osem desetink pred zvokom sirene izenačili. Sledil je podaljšek tri na tri, v njem pa zmagoviti zadetek Roka Tičarja in slavje s 3:2. Tega je sicer zagrenila poškodba kapetana Jana Muršaka, ki je srečanje z izpahnjeno ramo končal v 26. minuti.

"Končno nam je uspelo premagati tudi to članico elite. Vedeli smo, kaj približno pričakovati. Ekipe vzhodnega bloka so drsalno zelo dobre, tehnično pa zelo podkovane," je Tičar po zmagi pohvalil baltsko reprezentanco in se osredotočil na slovensko igro, ki prvih deset minut ni stekla po željah.

"Na začetku nam res ni šlo, kot smo si zaželeli, malo smo se še lovili, a prehodi so bili vse boljši. Zadeli smo tudi lep gol. Na žalost nas je v drugi tretjini nekoliko potolkla poškodba našega kapetana. Potrebovali smo nekaj minut, da smo se pobrali. Latvijci se niso predali, igrali so dobro, streljali in tudi dvakrat zadeli. Mi smo nato grizli do konca, izkoristili igralca več in zadeli za podaljšek. V tem pa še dosegli še en gol in zmagali. Super," je bil vesel član KHL-ovca Avtomobilista iz Jekaterinburga, ki je klubsko okolje z veseljem zamenjal za nekaj reprezentančnih dni.

Vesel, da je spet v vratih

Na Bledu, kjer slovensko izbrano vrsto ob 19.30 čaka obračun s Francijo, je ob odsotnosti v zadnjem času prvih dveh vratarjev Gašperja Krošlja (klubske obveznosti) in Roberta Kristana (brez kluba) vloga prve hobotnice pripadla Luki Gračnarju.

Triindvajsetletnik, ki mu reprezentančnih izkušenj ne manjka, se je uspešno spopadal s trdoživimi Latvijci in bil na koncu izbran za najboljšega igralca domače zasedbe.

"Nekaj sekund pred koncem je bilo videti, da nam ne bo uspelo, a smo pokazali, da ne obupamo," je po zmagi dejal slovenski vratar Luka Gračnar. | Foto: Morgan Kristan / Sportida "Nekaj sekund pred koncem je bilo videti, da nam ne bo uspelo, a smo pokazali, da ne obupamo," je po zmagi dejal slovenski vratar Luka Gračnar. Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Zelo sem vesel, da sem po kar dolgem času spet zaigral za slovensko reprezentanco. Tekma je bila težka. Vedeli smo, da so Latvijci kljub nekoliko mlajši ekipi zelo kakovostni. Imajo veliko talentov. Baza njihovih igralcev je zelo velika. Verjetno se vsi ti fantje dokazujejo tudi za največja tekmovanja in so zelo lačni. Trdo so delali na ledu, tako da je bilo za nas težko," je Gorenjec spoštljivo govoril o Latvijcih.

In kako je sam doživel zadnje trenutke tekme, ko je kazalo na zmago nasprotnikov? "Priznam, nekaj sekund pred koncem je bilo videti, da nam ne bo uspelo. Plošček je še skočil čez palico, a Tičar in Sabolič nista obupala, David (Rodman, op. a.) pa je zadel. Še enkrat smo pokazali, da nikoli ne obupamo. Pokazali smo naš značaj."

Ne bodo lahko prodali svoje kože

Značaj bo že kako pomemben zvečer, ko se bodo risi pomerili z galskimi petelini. Ti so na četrtkovi tekmi z 0:3 priznali premoč Belorusom. Kljub temu slovenski selektor opozarja na novo težko tekmo.

"Francozi so tu z malo mlajšo ekipo. Ni tistih nosilcev, ki so na svetovnih prvenstvih in kvalifikacijskih turnirjih. A vedno ponavljam, to so fantje, ki se borijo za mesta na domačem prvenstvu v Parizu (Slovenija bo na majskem SP igrala tudi s Francijo, op. a.). Zagotovo ne bodo lahko prodali svoje kože. Mislim, da ne bo nič lažje, kot je bilo proti Latviji," je pred večerno tekmo napovedal Zupančič.

 

Turnir EIHC, Bled (3.-5. november)

Petek, 4. november
16.00 Belorusija – Latvija
19.30 Slovenija – Francija

Sobota, 5. november
16.30 Belorusija – Slovenija
20.00 Latvija – Francija

Četrtek, 3. november
Francija : Belorusija 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Lopačuk 33., Drozd 40., Graborenko 48.

Slovenija : Latvija 3:2* (1:0, 0:0, 1:2, 1:0)
Pešut (Planko, Mušič, 15.), Rodman (Sabolič, Tičar, 60., PP1), Tičar (Kranjc, Vidmar 65.); Jelisejevs 41., Kulda 43.
*podaljšek

Vstopnica za ogled tekme stane 5 evrov.

 

Seznam slovenske reprezentance, turnir EIHC, Bled, 3.– 5. november:

Vratarji: Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Žan Us (HDD SIJ Acroni Jesenice, Alpska liga)

Branilci: Klemen Pretnar (Yunost Minsk, beloruska Extraliga), Sabahudin Kovačevič (Yunost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Luka Vidmar (Frederikshaven, danska Metal Ligaen), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (LHC Lyon, Ligue Magnus), Maks Selan, David Planko (oba HDD Olimpija, liga EBEL)

Napadalci: Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak* (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), David Rodman (Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Boštjan Goličič (Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Kac Celovec liga EBEL), Miha Verlič (VSV Beljak, liga EBEL), Žiga Pešut, Nik Pem, Aleš Mušič, Anže Ropret (vsi HDD Olimpija, liga EBEL), Anže Kuralt (Grenoble, Ligue Magnus)
*poškodba

Selektor: Nik Zupančič
Pomočnik selektorja: Edo Terglav
Videoanalitik: Aleš Burnik
Trener vratarjev: Gaber Glavič

Ne spreglejte