Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 4. 2012,
21.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kari Savolainen Aleš Burnik

Petek, 20. 4. 2012, 21.16

8 let

Na Finskem vpija trenersko znanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Velik del zaslug za odlično pripravo na nasprotnika imata nekdanji selektor Kari Savolainen in Aleš Burnik, ki spremljata vse obračune tekmecev ter si beležita vse pomanjkljivosti in prednosti.

Od prihoda Matjaža Kopitarja na mesto selektorja je slovenski reprezentanci znova na pomoč priskočil nekdanji selektor Kari Savolainen, Finec, ki je v svetu zelo priznan. Slednji velja za izjemnega stratega, na Slovenijo pa ga vežejo lepi spomini, tako da se vedno rad vrača v deželico na sončni strani Alp. Tokrat pa mu na tribuni pomaga tudi Aleš Burnik, ki se za trenerja šola na Finskem.

''Skrbiva za pripravo na nasprotnika, za katero skrbi tudi novi snemalec Zoran. Pregledamo vse posnetke, pripravimo odseke s posameznih tekem, Kopitar in Zupančič nato tudi sama pregledata vse posnetke, nato pa se odločita, kaj bosta pokazala igralcem. Kari dela tudi svojo statistiko, skozi slednjo pa gredo trenerji že med samo tekmo,'' nam je naloge na prvenstvu zaupal 31-letni nekdanji napadalec, nato pa nadaljuje: ''Zelo sem vesel, da sem od Hokejske zveze Slovenije dobil povabilo, da lahko sodelujem. To je odlična šola. Veliko več odnesem od tega kot od teorije, saj mi to predstavlja že prakso. Seveda se želim preizkusiti v tujini, zato sem se vanjo tudi odpravil. Le v tujini lahko dobim dodatna poznanstva. Po drugi strani tudi poznamo razmere v Sloveniji. Kje bom kot trener končal, je nekaj odvisno od mene, nekaj pa od sreče. Vsi vemo, da je trenersko delo vedno negotovo.''

Savolainen je odličen mentor

Burnik velja za enega izmed najbolj talentiranih slovenskih trenerjev, igralsko pot je končal v pretekli sezoni, v tej sezoni pa se je podal na Finsko, kjer obiskuje priznano univerzo. Trenersko se je šolal tudi na Češkem, po besedah Savolainena pa je med najboljšimi študenti.

''Že nekaj let sem se odločal, kdaj bi bil najbolj primeren trenutek, da končam igralsko kariero. Prijavil sem se na to šolo na Finskem in bil tudi sprejet. Šola je namenjena predvsem hokejskim trenerjem. V razredu nas je 19, kar 14 nas je hokejistov. Študiram sicer v Vierumäkiju, kjer so pogoji odlični. Imamo dve dvorani, kjer lahko spremljamo različne ekipe, ki se tam pripravljajo. Tu so tudi organizirani hokejski kampi za različne selekcije. Letos smo sicer bolj kot ne v učilnicah, že v prihodnji sezoni pa bomo pomočniki trenerjev v mladinski selekciji Vierumäkija,'' pravi nekdanji hokejist Jesenic, Slavije in Maribora, nato pa namenil še nekaj besed finskemu strokovnjaku in delu na fakulteti: ''Savolainen je odličen mentor. Kogar koli sem doslej spoznal, je o njem govoril le z izbranimi besedami, spoštujejo ga vsi. Sicer pa lahko za celotno šolo rečem, da vsi na njej zelo spodbujajo individualno razmišljanje. Dajo ti neko osnovo, nato pa igralec sam razmišlja, tako da v razredu pridemo velikokrat do različnih zaključkov. Zelo veliko je diskusije in različnih pogledov. Ni nobenega pritiska. Sami smo si to izbrali, vemo zakaj smo šli v to šolo, zato je nas, da se učimo in čim več od tega odnesemo.''

Ne spreglejte