Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 7. 2013,
19.47

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jarome Iginla Jaromir Jagr NHL tržnica

Nedelja, 7. 7. 2013, 19.47

5 let, 1 mesec

Milijoni letijo, Jagr skrivnosten, Iginla presrečen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Manj kot dva tedna zatem, ko so hokejisti Chicaga osvojili Stanleyjev pokal, je v NHL-u spet vroče. Vzrok: prosti igralci. Odhodi in prihodi se vrstijo kot po tekočem traku.

Jarome Iginla je konec marca poskrbel za odmeven prestop iz Calgaryja, kjer je v 16 sezonah v statistiko vpisal 1.272 tekem in 1.144 točk, v Pittsburgh. A njegova avantura pri Pingvinih ni bila prav dolga (trije meseci, 28 tekem, 23 točk), saj se seli k tekmecem v Boston, ki so si ga odkrito želeli že sredi skrajšane sezone. Prestop h Kosmatincem je bil po besedah generalnega direktorja Bostona Petra Chiarellija dogovorjen že marca, a se je 36-letni Kanadčan čez noč odločil za Pittsburgh. Zdaj so želje letošnjih finalistov končno uslišane – vsaj za eno sezono. Iginla naj bi za svoje usluge prejel 1,8 milijona dolarjev osnovne plače, a znesek bi se ob vseh bonusih lahko povzpel vse do šestih milijonov ameriških zelencev. ''Z družino smo presrečni, da bom del ekipe Bostona. Ob Calgaryju je bil Boston vedno klub, za katerega bi z veseljem igral. Vem, da zdaj zvenim malce drugače kot ob prestopu v Pittsburgh, a vedeti morate, da takrat nisem imel lahke odločitve. Tako Pittsburgh kot Boston spoštujem in res sem srečen, da sem član Bostona,'' je bil ob prestopu navdušen Iginla.

Se pa k Pittsburghu po štirih sezonah vrača nekdanji soigralec Anžeta Kopitarja Rob Scuderi, ki bo na sezono – podpisal je za štiri – prejel dobre 3,3 milijone ameriških dolarjev.

Gračnarjev soigralec v Toronto

Od Bostona sta se poslovila Andrew Ference (za štiri sezone se seli k Naftarjem iz Edmontona) in Nathan Horton, ki sta se naslova prvakov s Kosmatinci veselila v sezoni 2010/2011. Osemindvajsetletni Horton se je za sedem sezon in 37 milijonov ameriških dolarjev zavezal Columbusu. Tudi David Clarkson, ki smo ga med stavko kratek čas lahko spremljali v ligi EBEL – pet tekem je odigral za Salzburg – je sklenil sedemletno sodelovanje, in sicer bo zaigral za moštvo iz rodnega kraja Toronto Maple Leafs. Clarkson naj bi na leto zaslužil dobrih 5,2 milijona ameriških dolarjev. Vrzel, ki je nastala z njegovim odhodom, naj bi pri New Jersey Devils, zapolnila Ryane Clowe (prišel iz New York Rangers) in Michael Ryder (prišel iz Montreal Canadiens). V Torontu naslednjih pet sezon ostaja Tyler Bozak, ki bo na sezono zaslužil 4,2 milijona dolarjev.

Po 18 letih čas za spremembo

Ob Iginli si je novega delodajalca našel še en veteran, ki je bil vso kariero privržen le enemu moštvu. Dolgoletni kapetan Senatorjev Daniel Alfredsson je po 18 letih nov izziv našel pri Rdečih krilih. Štiridesetletnik je z Detroitom, ki sta mu v slovo pomahala Valtteri Filppula,(Tampa Bay Lightning) in Carlo Colaiacovo, podpisal enoletno sodelovanje, ''težko'' 5,5 ameriških dolarjev. Švedu se bo v napadu pridružil še Kanadčan Stephen Weiss, ki bo v Detroitu ostal naslednjih pet sezon, njegov prestop je vreden 24,5 milijona dolarjev.

Jagru ponudbe iz treh klubov

Med trinajsterico najbolj ''vročih'' prostih igralcev je mnogo oči uprtih v 41-letnega Čeha Jaromira Jagra. Njegov agent Petr Svoboda je o svojem varovancu za Associated Press dejal takole: ''Še vedno si želi igrati in kar nekaj ekip je pokazalo interes, da bi ga imele v svojih vrstah. Verjetno bo preteklo še nekaj časa, preden bo znano, kje bo nadaljeval svojo pot. A nikoli ne vemo, saj so tri moštva zelo zainteresirana zanj.'' Čeprav Svoboda ni želel razkriti trojice klubov, naj bi bil med najbolj ''zagretimi'' kanadski Montreal.

Ne spreglejte