Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 5. 2017,
9.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Matija Pintarič SP v hokeju 2017 slovenska hokejska reprezentanca Pariz Francija risi Lyon

Ponedeljek, 1. 5. 2017, 9.17

6 let, 6 mesecev

Slovenski vratar v risji družini

Matija Pintarič: Vesel sem, da so nekateri opazili moj trud

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Matija Pintarič | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Očitno so okoliščine prave, da sem lahko spet zraven. Vedno sem dal od sebe najboljše, kar sem lahko. Vesel sem, da so nekateri opazili moj vložen trud," z nasmehom na obrazu pripoveduje slovenski hokejski vratar Matija Pintarič, ki bo po šestih letih spet potoval na svetovno prvenstvo.

Slovenska hokejska reprezentanca pili še zadnje detajle pred majskim svetovnim prvenstvom, ko bo v skupinskem delu v Parizu palice prekrižala s Kanado, Finsko, Češko, Švico, Belorusijo, Norveško in Francijo.

Del slovenske odprave bo tudi vratar Matija Pintarič, ki po svetovnem prvenstvu elitne divizije leta 2011 v Bratislavi, kjer je bil del ekipe, ni pa dobil priložnosti za igro, z risi ni več okusil velikega tekmovanja. Pravzaprav ga po enem od turnirjev leta 2012 vse do lani ni bilo v izbrani vrsti. A selektor Nik Zupančič je spremljal razvoj Mariborčana, mu ponudil priložnost, ta pa jo je zagrabil z odprtimi rokami in se uvrstil na reprezentančni seznam za Pariz.

Očitno so zdaj prave okoliščine

"Vsake priložnosti bom zelo vesel," pravi 27-letnik. | Foto: Sportida "Vsake priložnosti bom zelo vesel," pravi 27-letnik. Foto: Sportida

"V preteklosti so se odločili, da me ne bodo klicali. Vzrokov in okoliščin za to je bilo najverjetneje več. Eden od teh je bil verjetno tudi ta, da sem branil v ligah, v katerih me je bilo težko videti. A s tem se nisem nikoli obremenjeval, saj so to stvari, na katere ne moreš vplivati. Očitno so okoliščine zdaj prave, da sem lahko spet zraven. Vedno sem dal od sebe najboljše, kot sem lahko. Sem pa vesel, da so nekateri opazili in videli moj trud," je nad vrnitvijo v izbrano vrsto zadovoljen čuvaj mreže, ki bo v Franciji sploh prvič branil med elito.

Čeprav slovenski strateg o razdelitvi vratarskih vlog po turnirju v Rusiji še ni želel veliko govoriti – v zadnjem letu je vloga prvega vratarja pripadla Gašperju Krošlju –, se Pintarič s tem ne obremenjuje: "Kakorkoli se bodo trenerji odločili, bom zadovoljen. Vedno dajem vse od sebe, moja motivacija je vedno zelo visoka. Vsake priložnosti bom izjemno vesel. Vsako odločitev bom spoštoval."



S Francijo še bolj osebno

Zadnji dve sezoni si je kruh služil prav v državi, kjer bodo z risi od 6. maja poskušali uresničiti primarni cilj – obstanek med elito. Na papirju najlažje premagljiv tekmec so Belorusi, Norvežani in Francozi. Veliko članov zadnjih je v zadnjih dveh letih, ko je branil za Dijon in Lyon, ki ga vodi slovenski trener Mitja Šivic, dodobra spoznal. Upa, da o obstanku ne bo odločala prav zadnja slovenska tekma skupinskega dela, ko bodo risom nasproti stali galski petelini. Zadnji dve sezoni je preživel v Franciji, kjer bo v prihodnjih dneh pomagal pri uresničevanju reprezentančnega cilja. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Zadnji dve sezoni je preživel v Franciji, kjer bo v prihodnjih dneh pomagal pri uresničevanju reprezentančnega cilja. Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Reprezentanca je v preteklosti res prehajala iz elitne skupine v divizijo I, a mislim, da so fantje že večkrat pokazali, da se lahko dobro uprejo tudi na papirju kakovostnejšim. Treba bo iti tekmo za tekmo. Spoštujemo prav vse, je pa pomembno, da do izrazitih favoritov ne bo prevelikega strahospoštovanja. Kot je rekel selektor, bo zelo pomembna že tekma s Švicarji (uvodna tekma Slovenije na SP, op. a.). Zelo zaželeno pa bi tudi bilo, da bi si že pred zadnjo tekmo s Francijo zagotovili obstanek. Francozi bodo namreč igrali doma, navijači jih bodo ponesli …" pred začetkom prvenstva (5. maj) razmišlja naš sogovornik.



Dve različni leti v deželi galskih petelinov

Otrok mariborske hokejske šole se je v sezoni 2008/09 preselil v Olimpijo, po štirih sezonah odšel na Švedsko, nato v Kazahstan, zadnji dve leti pa igral v francoski prvi ligi, v kateri je okusil dve različni sezoni.

V deželi galskih petelinov je izkusil dve različni tekmovalni obdobji. Ob premieri se je moral bojevati za obstanek, v končani sezoni je zaigral tudi v končnici. | Foto: Vid Ponikvar V deželi galskih petelinov je izkusil dve različni tekmovalni obdobji. Ob premieri se je moral bojevati za obstanek, v končani sezoni je zaigral tudi v končnici. Foto: Vid Ponikvar

"Sploh prva je bila mentalno izjemno težka, saj smo bili slabša ekipa in smo se ves čas bojevali za obstanek, kar nam je na zadnjih tekmah tudi uspelo. Letos pa smo z Lyonom in ekipo, ki naj bi na papirju imela težave, prišli celo tako daleč, da smo bili nekaj časa na prvem mestu, redni del pa končali na petem mestu. Ko si tako visoko, je seveda občutek takoj drugačen. Tudi znotraj ekipe je bilo drugače. S soigralci smo se precej bolje razumeli, pa tudi s trenerjem Mitjo (Šivicem, op. a.) smo imeli super odnos. Sezona je bila dobra," se je 27-letnik sprehodil po zadnjih dveh letih službovanja.



Trenerji so dali nagradi še dodatno težo Po koncu sezone so ga trenerji izbrali za najboljšega vratarja francoske lige. Najboljši trener pa je postal še en Slovenec - Edo Terglav. | Foto: Sportida Po koncu sezone so ga trenerji izbrali za najboljšega vratarja francoske lige. Najboljši trener pa je postal še en Slovenec - Edo Terglav. Foto: Sportida

Z Lyonom se je od tekmovanja v Ligue Magnus poslovil v četrtfinalu, po koncu tekmovanja pa se je razveselil prav posebne lovorike.

Trenerji so ga izbrali za najboljšega vratarja francoske lige. Že v rednem delu je bil najbolj zanesljiv čuvaj mreže v tej sezoni, na 34 tekmah rednega dela je zaustavil 93,3 odstotka strelov, v končnici pa svoj odstotek na štirih tekmah zvišal na 96 odstotkov.

"Osebna statistika je bila sicer super, a na koncu je prišla še pohvala trenerjev. To je prav posebna čast, saj so imeli besedo oni, zato ima ta nagrada še večjo težo. To so namreč ljudje, ki vedo veliko o hokeju. Velikokrat nagrade podelijo domačim vratarjem in igralcem, zato mi to res veliko pomeni."

Korak naprej že med težko izkušnjo v Kazahstanu

V Kazahstanu mu ni bilo lahko, a tam je, kot pravi, naredil velik napredek v tehniki. | Foto: Sportida V Kazahstanu mu ni bilo lahko, a tam je, kot pravi, naredil velik napredek v tehniki. Foto: Sportida

Kje Pintarič vidi največji napredek v svojih predstavah v zadnjih letih? "Mislim, da sem naredil kar nekaj korakov naprej. Sploh v Kazahstanu, kjer sem imel trenerja vratarjev ob sebi vsak dan. Mislim, da se mi je zelo poznalo, da sem izpilil tehniko, kar je bila včasih kritika na moj račun. Tudi sam sem se zavedal, da nisem bil najbolje tehnično podkovan vratar. To sem precej izboljšal. Seveda pa se še vedno trudim za napredovanje. V hokeju ne moreš biti popoln, vedno je treba delati in nadgrajevati stvari."

Brez smeha

O surovih hokejskih prijemih v Kazahstanu je bilo v preteklosti slišati mnogo. Sam pravi, da je tam najbolj napredoval. Odločitve za selitev k Beibarys Atyrau torej ne obžaluje?

"Ko zdaj gledam nazaj, bi skoraj lahko rekel, da je bila dobra odločitev. Ko sem bil tam, pa se mi je skoraj vsak dan zdelo, da je bila napačna. Bila je težka izkušnja. Veliko stvari se je dogajalo, na katere sem se trudil pozabiti," pripoveduje umirjeno in dodaja, da je v Franciji povsem drug svet.

"Včasih je tu morda celo malo preveč sproščeno vzdušje, v Kazahstanu pa je bilo povsem obratno. Bilo je zelo strogo, nepredvidljivo. En dan si bil zanje dober, drugi dan več ne. V slačilnici se nisi smel niti smejati. Ko sem pred odhodom tja od fantov slišal določene stvari, sem mislil, da se šalijo in da ne more biti tako hudo, a ko sem prišel tja, sem videl, da je kar hudo. Seveda je odvisno od ekipe. Fantje imajo različne izkušnje …"



Če bi bil predober, bi dobil ponudbo iz boljše lige

Tako kot zadnji sezoni bo tudi v prihodnji drsal v Franciji, le da bo nosil dres aktualnega podprvaka Rouena, za katerega je igral tudi reprezentančni soigralec Andrej Tavželj. Mu Francija predstavlja dovolj velik izziv?

Mariborčan ostaja v francoski prvi ligi, a se seli k bolj kakovostnemu klubu, aktualnemu podprvaku Rouenu. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Mariborčan ostaja v francoski prvi ligi, a se seli k bolj kakovostnemu klubu, aktualnemu podprvaku Rouenu. Foto: Hokejska zveza Slovenije

"Mislim, da je liga solidna. Če bi bil predober zanjo, bi verjetno dobil ponudbo iz boljše, a je nisem. Res je, da sem imel super sezono, a to se lahko hitro spremeni, če se malo sprostiš in če ne treniraš dovolj. Mislim, da je zelo pomembno, da to sezono nadgradim in dokažem drugim, predvsem pa sebi, da to ni bila sreča ali splet okoliščin. Francija je še vedno velik izziv. Ne nazadnje tam igra veliko francoskih reprezentantov, veliko kakovostnih igralcev, tako da daleč od tega, da bi rekel, da ne čutim več motiva za igranje v tej ligi," je realen zgovorni oklepnik, ki dodaten izziv vidi tudi v kakovostnejšem delodajalcu.

"Rouen je ob Grenoblu eden od najprestižnejših klubov v Franciji. Zgodovinsko gledano, sta to dva največja kluba. Biti v enem izmed teh je zelo velika čast."

Končni seznam slovenske reprezentance za SP:

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (9): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (13): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

 

Časovnica priprav Slovenije na svetovno prvenstvo:

3. april–25. april:
priprave v Sloveniji, na Bledu in na Jesenicah
11. april: tekma v Celju proti Madžarski - zmaga Slovenije z 2:1
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu - poraz Slovenije z 1:2 po kazenskih strelih
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski - zmaga Slovenije s 3:5
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji - zmaga Slovenije z 1:4
25. april–2. maj: priprave v Sankt Peterburgu (28. april: zmaga Slovenije s 5:3 proti Norveški U25, 29. april: poraz Slovenije z Rusi U25 s 3:5)
5. maj: začetek SP, Slovenija bo prvo tekmo odigrala 6. maja proti Švici

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija

Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada

Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška

Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija

Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija

Sobota, 13. maj: 16.15 Slovenija – Belorusija

Ponedeljek, 15. maj: 20.15 Francija – Slovenija

Ne spreglejte