Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 3. 2017,
16.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Matija Pintarič Edo Terglav Ligue Magnus legionarji nagrada SP v hokeju 2017

Petek, 31. 3. 2017, 16.55

6 let, 7 mesecev

Nagrada Saxoprint Ligue Magnus za sezono 2016/17

Matija Pintarič in Edo Terglav sta najboljši vratar in trener francoske lige

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Matija Pintarič | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

V francoski hokejski ligi pravkar poteka finalna serija, v kateri ne sodeluje noben Slovenec. Sta si pa dva slovenska legionarja prislužila nagradi. Matija Pintarič je najboljši vratar lige, Edo Terglav pa je po mnenju trenerjev najboljši strateg.

Francija je zadnja leta dežela, v kateri spremljamo celo kolonijo slovenskih hokejistov in trenerjev. V tej sezoni smo imeli svoje predstavnike v štirih klubih prve francoske hokejske lige Saxoprint Ligue Magnus.

Pri Angersu je igral branilec Andrej Tavželj, pri Epinalu vratar Andrej Hočevar in branilec Gašpr Sušanj, Grenoble je vodil Edo Terglav, njegov dres pa so nosili Boštjan Goličič, David Rodman in Anže Kuralt. Najbolj slovenski je bil Lyon, ki mu je trenersko poveljeval Mitja Šivic, njegove barve pa so na ledu branili vratar Matija Pintarič, napadalec Gregor Koblar ter branilca Matic Podlipnik in Jakob Milovanovič.

Štajerec najbolj zanesljiv, pomočnik selektorja najboljši trener

Vsak je pustil svoj pečat, nekateri večjega, drugi manjšega. Ob koncu tekmovalnega obdobja so se trenerji vseh klubov in selektor francoske reprezentance Dave Henderson sprehodili skozi sezono in pred dnevi oddali svoj glas za najboljše posameznike v določeni kategoriji. Med trenerji je največ glasov prejel Edo Terglav. Grenoble bo vodil še tri sezone. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Med trenerji je največ glasov prejel Edo Terglav. Grenoble bo vodil še tri sezone. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Dve nagradi sta pripadli Slovencema. Največ glasov za najboljšega vratarja je dobil 27-letni Matija Pintarič. Štajerec je bil najbolj zanesljiv čuvaj mreže v tej sezoni, na 34 tekmah rednega dela je zaustavil 93,3 odstotka strelov, v končnici pa svoj odstotek na štirih tekmah zvišal na 96 odstotkov. Po zaslugi Pintariča in najučinkovitejšega hokejista sezone, slovaškega napadalca Samuela Takaca, je Lyon prvič po letu 1998 osvojil individualno nagrado.

Za najboljšega trenerja so izbrali pomočnika slovenske reprezentance Terglava, ki je z Grenoblom tekmovanje končal v polfinalu, v rednem delu pa so bili nepremagljivi na 20 zaporednih tekmah, osvojili so tudi pokal. Odkar podeljujejo lovoriko za najboljšega trenerja, te pred 37-letnim Slovencem še ni prejel noben trener Grenobla. Najboljši up prav tako prihaja iz omenjenega moštva,  in sicer je nagrada pripadla 17-letnemu Alexandru Texieru.

Najboljši francoski igralec je Anthony Rech, ki je član Gapa. Ta se v finalu za naslov prvaka meri z Rouenom.

Oba nagrajena Slovenca bosta sodelovala na pripravah za majsko svetovno prvenstvo v Parizu, kjer bodo risi igrali s Kanado, FInsko, Švico, Češko, Norveško, Belorusijo in Francijo.

Najboljši vratar: Matija Pintarič (Lyon)
Najboljši trener: Edo Terglav (Grenoble)
Najboljši mladi up: Alexandre Texier (Grenoble)
Najučinkovitejši igralec: Samuel Takac (Lyon)
Najboljši francoski igralec: Anthony Rech (Gap)
Najbolj fair-play ekipa: Nica
Ne spreglejte