Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2024,
7.50

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Edmonton Oilers Florida Panthers NHL liga NHL

Nedelja, 9. 6. 2024, 7.50

1 teden, 4 dni

Liga NHL, 8. junij, finale

Panterji povedli z 1:0 v zmagah v velikem finalu lige NHL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Florida Panthers | Florida Panthers so povedli z 1:0. | Foto Guliverimage

Florida Panthers so povedli z 1:0.

Foto: Guliverimage

V velikem finalu končnice severnoameriške hokejske lige NHL so ponoči odigrali prvo tekmo. V boju za Stanleyjev pokal so povedli hokejisti ekipe Florida Panthers, ki so v Amerant Bank Areni v kraju Sunrise na Floridi s 3:0 premagali goste iz Kanade Edmonton Oilers. Panterji v seriji na štiri dobljene tekme vodijo z 1:0 v zmagah.

Dallas Stars - Edmonton Oilers
Sportal Edmonton Oilers po 18 letih v veliki finale #video

Izkazal se je domači vratar Sergej Bobrovski, ki je zbral 32 obramb. Zadetke za Panterje so dosegli Carter Verhaeghe, Evan Rodrigues in Eetu Luostarinen, Aleksander Barkov pa je prispeval dve podaji za zasedbo s Floride, ki je bila prvi nosilec atlantske divizije. Že drugo sezono zaporedoma so Floridčani v velikem finalu lige NHL, saj so v prejšnji sezoni v petih tekmah izgubili proti Vegas Golden Knights.

Stuart Skinner je zbral 15 obramb za Oilerse, ki so bili drugi nosilec pacifiške skupine. Kanadčani so v prvem krogu letošnje končnice s 4:1 v zmagah izločili Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja. Nato so bili v končnici zahodne konference boljši od Vancouvra in Dallasa.

Panterji so v končnici vzhodne konference premagali ekipe Tampa Bay, Boston in New York Rangers.

Tudi druga tekma velikega finala bo na Floridi, nato pa se bo finalna serija preselila v Kanado, kjer bosta naslednji dve tekmi.

"Zabavno je igrati s temi fanti, to res odlično skupino igralcev, za povrhu je bilo še zabavno vzdušje. Živim za te priložnosti in uživam v vsaki sekundi," je po tekmi dejal 35-letni ruski veteran Bobrovski, dvakratni dobitnik pokala Vezina kot najboljši vratar lige NHL v letih 2013 in 2017, ko je igral še za Columbus Blue Jackets.

Bobrovski drugič v letošnji končnici na tekmi ni prejel zadetka, to je bil njegov tretji shutout v končnicah v 14-letni karieri v ligi NHL. Vsega skupaj je v karieri zabeležil 42 shutoutov. Po njegovi zaslugi Panthers prvič v zgodovini franšize vodijo v finalu in so zdaj tri zmage oddaljeni od tega, da bi prvič dvignili sveto hokejsko trofejo.

"To bo dolga serija," je dejal Bobrovski. "Zdaj se moramo resetirati, znova zbrati in pripraviti na naslednji dvoboj."

Pri Floridi izpostavljajo, da so se veliko naučili iz lanskega poraza v finalu. "Nekako vemo, kaj je potrebno letos," je dejal Verhaeghe. "Zavedamo se, kako zahtevno je, kako preživeti vse te vzpone in padce ter kolesje, ki melje v končnici. Mislim, da smo zaradi te izkušnje letos bolje pripravljeni."

Kapetan Edmontona Connor McDavid, trikratni najkoristnejši igralec rednega dela lige NHL, tokrat ni mogel prebiti obrambe Floride. "Nismo preveč obupali, vendar to, čemur smo se odrekli, priložnosti, ki smo jih zapravili, je nevarno."

"Zavedamo se, da bomo morali igrati bolje," je dejal trener Naftarjev Kris Knoblauch. "Obstajajo stvari, ki jih bomo morali pogledati in skušati povečati te možnosti."

Liga NHL, 8. junij:

Finale:

Florida Panthers – Edmonton Oilers /1:0/

// Izid v zmagah, igrajo na štiri po sistemu 2-2-1-1-1.  

Preberite še:

Florida Panthers - New York Rangers
Sportal Panterji prvi finalisti
Jan Drozg, Amur Habarovsk
Sportal Jan Drozg ostaja v Habarovsku
Ne spreglejte