Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 5. 2017,
19.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Alpska liga Tomaž Razingar Anže Pogačar HDD Jesenice HK Olimpija HDD Olimpija Dejan Kontrec Matjaž Rakovec Hokejska Zveza Slovenije

Sreda, 24. 5. 2017, 19.34

6 let, 6 mesecev

Pogled v hokejsko prihodnost

Pričakujejo s preteklostjo neobremenjeno Olimpijo, pri HDD Jesenice zavračajo očitke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
HDD Olimpija | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Ljubljanski športni klubi pod imenom Olimpija so bili nekoč institucije, a dolgovi so jih pahnili na rob obstoja. Nogometno Olimpijo je lani prebudil Milan Mandarić, košarkarsko bo Petrol, v hokejski se HDD Olimpija poslavlja, Hokejska zveza Slovenije pa je podprla HK Olimpijo Tomaža Vnuka. Na Jesenicah vlada razočaranje projektne skupine po koncu sodelovanja s HDD Jesenice. Pozno zvečer so v društvu zavrnili očitke projektne skupine.

Nepravilnosti pri HDD Olimpija, ki imajo korenine še v obdobju vladavine Matjaža Seklja, so po vseh letih sodu izbile dno. Vodstvo lige EBEL, v kateri je ljubljansko društvo igralo zadnje desetletje, je HDD Olimpija pokazalo rdečo luč.

Stečaj omenjenega kolektiva se zdi vse bližje. Upniki, ki jim bi morala Olimpija v postopku poenostavljene prisilne poravnave v letu 2019 poplačati 20 odstotkov od 3.068.462,33 evra dolga oziroma malce več 600 tisoč evrov (2,5 milijona evrov so ji odpisali), se bodo najverjetneje obrisali pod nosom.

Pomoč drugemu pravnemu subjektu

Tudi na krovni slovenski hokejski organizaciji (HZS) so nad stanjem pri HDD Olimpiji obupali in se odločili pomagati drugemu pravnemu subjektu HK Olimpiji, ki jo je zadnja leta vodil Tomaž Vnuk. Ta je vzgajala mlade hokejiste, v prihodnje bodo v njenih dresih drsali tudi člani. HZS je namreč v Alpsko ligo ob HDD Sij Acroni Jesenice prijavila tudi HK Olimpija.

Tej bosta ob HZS na nadaljnji poti pomagala tako Mestna občina Ljubljana kot nov generalni sponzor Slovenske železnice, iz vrst katerih bo prišel tudi novi predsednik HK Olimpija, medtem ko naj bi bil Vnuk športni direktor kluba. Ta bo tesno sodeloval z zaloško Slavijo, ki bo pomagala s svojimi igralci. Po naših informacijah je kar nekaj fantov iz HDD Olimpije pripravljeno zaigrati za HK Olimpija.

Kaj o stanju hokejske Olimpije pravijo nekateri akterji? #video

Rakovec pričakuje Olimpijo, neobremenjeno s preteklostjo

O pomoči HZS HK Olimpija je na sredini skupščini HZS spregovoril tudi njen predsednik Matjaž Rakovec. Ta ne ve, kakšna bo usoda HDD Olimpije, saj se z Markom Popovičem (predsednikom) ni pogovarjal že lep čas, je pa dejal, da društvo ni prijavljeno v nobeno klubsko tekmovanje za naslednjo sezono. Rok za prijave se bo sicer iztekel v prvi polovici junija.

"Lahko pričakujemo novo Olimpijo, z novim vodstvom in neobremenjeno s preteklostjo." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Lahko pričakujemo novo Olimpijo, z novim vodstvom in neobremenjeno s preteklostjo." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Pomoč bo kar precejšnja, podobna, kot je bila z Jesenicami (v času Team Jesenice je HZS izdatno pomagal društvu, op. a.). Pričakujemo, da bo HK Olimpija nadaljevala tradicijo HDD Olimpije po igralski plati. Tu je še precejšnja pomoč mesta, prišli bodo, po vsej verjetnosti, nov sponzor, novi ljudje. Lahko pričakujemo novo Olimpijo, z novim vodstvom in neobremenjeno s preteklostjo," je o pomoči ljubljanskemu klubu, ki ga vodi Vnuk – ta je skupščino zapustil tik pred koncem in se izognil morebitnim novinarskim vprašanjem –, dejal Rakovec.

Kaj pravijo številke?

Na seji skupščine HZS, prisotnih je bilo 23 od 26 delegatov s pravico glasovanja, so bile glavne točke finančne in tiste, povezane s tekmovanji v pravkar končani sezoni 2016/17, obravnavali pa so že tudi načrt za leto 2018, tako da se bo HZS lahko prijavil na novembrske državne razpise.

V rebalansu finančnega načrta za leto 2017 so napovedali približno 400 tisoč evrov dobička, stroški pa bodo letos nižji, ker bo Slovenija v prihodnji sezoni gostila dve svetovni prvenstvi na Bledu (U20 in ženske), potovanj in udeležb na tekmovanjih članskih in drugih selekcij pa bo manj kot v pravkar končani sezoni, kjer sta bila glavni strošek olimpijske kvalifikacije in nedavno SP v Parizu.

Zaskrbljenost zaradi majhne podpore in znižanja prihodkov iz dejavnosti
Pri financah so v nadzornem odboru, ki je sicer v svojem poročilu podprl zvezo, izrazili zaskrbljenost zaradi 13 odstotkov manjših prihodkov iz dejavnosti v letu 2016 ter zaradi za uspehe slovenskega hokeja nerazumljivo majhne finančne podpore države (278 tisoč evrov).

V finančnem načrtu za leto 2018 pa na HZS predvidevajo približno 1,8 milijona evrov načrtovanih prihodkov ter približno 200 tisoč evrov pričakovanih prihodkov nad odhodki.

"Uspešna odprava na olimpijskih kvalifikacijah po igralski plati nas je precej stala. Prihodkov ni bilo skoraj nič, stroškov pa 300 tisoč evrov. Za letos smo dobili sredstva iz Mok, nekaj iz olimpijskega komiteja, nekaj pa tudi iz IIHF. Lahko smo zadovoljni, peto leto zaporedoma delamo pozitivno, številka ni tako velika, kot smo jo načrtovali, za leto 2017 pa bo večja in do leta 2021 pričakujemo, da bo društveni sklad spet pozitiven," je o finančnem stanju in sanaciji starih dolgov v pogovoru po seji dejal Rakovec.

Prihodnjo sezono bo Pokal Slovenije, ki ga letos zaradi peripetij niso izvedli, trajal tri dni. Izpeljati ga nameravajo drugi konec tedna v septembru. Sodelujejo lahko vsa moštva, žreb ne bo delegiran, tako da se lahko Olimpija in Jesenice srečata že kaj hitro.

STA

Različnih pogledi na delovanje in razvoj kluba

Javnost je v torek razburkala izjava za javnost Projektne skupine, ki je med drugim zapisala, da so jim pri HDD Jesenice prek elektronske pošte naznanili konec sodelovanja, saj da imajo različne poglede na prihodnost jeseniškega hokeja. V hokejskih krogih najbolj prepoznaven obraz Projektne skupine Tomaž Razingar je bil nad ravnanjem HDD Jesenice razočaran.

S člani skupine menijo, "da je obrazložitev društva brez resne vsebinske utemeljitve ter da sta prevladala kratkovidnost in strah posameznikov pred izgubo določenih položajev in ugodnosti. Ti posamezniki svoje osebne interese očitno postavljajo pred dejanske interese tistih, zaradi katerih hokej na Jesenicah v resnici obstaja že dolgih 70 let – gledalcev in navijačev."

Predsednik HDD Sij Acroni Jesenice Anže Pogačar in sodelavci so zavrnili nekatere očitke projektne skupine. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik HDD Sij Acroni Jesenice Anže Pogačar in sodelavci so zavrnili nekatere očitke projektne skupine. Foto: Vid Ponikvar

Predsednik jeseniškega društva Anže Pogačar nam je v torek popoldne sporočil, da se bodo odzvali, ko se bodo pogovorili z upravnim odborom. Odziv na nekatere očitke, ki škodijo ugledu društva in bi ga pričakovali hitreje, so Jeseničani poslali v sredo malce pred 22. uro.

V izjavi za javnost so pri HDD Jesenice med drugim kot ključni razlog za izstop iz projektne skupine ponovno zapisali, da so se člani vodstva kluba zanj odločili zaradi različnih pogledov predvsem na delovanje in nadaljnji razvoj kluba. Podrobnejših informacij niso podali.

Ob tem so zavrnili očitke, "da projektna skupina ni imela vpogleda v poslovanje društva ter da se oklepajo svojih funkcij v društvu" in dodali, da je z izjavo za javnost za njihovo društvo stvar končana, da dodatnih pojasnil na omenjeno temo ne bodo dajali ter da energijo usmerjajo predvsem v pripravo na novo sezono, v kateri bodo nastopali v Alpski ligi.

Vso izjavo si lahko preberete v nadaljevanju članka.

Izjava za javnost HDD Jesenice | Foto:

Ne spreglejte