Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2024,
8.15

Osveženo pred

2 uri, 32 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Riga Olimpijske kvalifikacije Edo Terglav risi slovenska hokejska reprezentanca

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 8.15

2 uri, 32 minut

Hokejske olimpijske kvalifikacije, 1. krog

Slovenci začenjajo zahteven baltski izziv: Zelo težko bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca : Latvija, Žiga Jeglič | Slovenski hokejisti bodo ob 19. uri igrali prvo tekmo olimpijskih kvalifikacij. Njihov tekmec bodo gostitelji Latvijci. | Foto Guliverimage

Slovenski hokejisti bodo ob 19. uri igrali prvo tekmo olimpijskih kvalifikacij. Njihov tekmec bodo gostitelji Latvijci.

Foto: Guliverimage

Slovenska hokejska reprezentanca bo ob 19. uri odigrala prvo tekmo olimpijskih kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah leta 2026. V Rigi se bo pomerila s stalnimi člani elite, gostitelji turnirja Latvijci. Ob 15. uri bosta palice prekrižali Francija in Ukrajina. Olimpijske igre si bo zagotovil zmagovalec turnirja v Rigi.

Slovenska hokejska reprezentanca : Avstrija, Edo Terglav
Sportal Edo Terglav: Majhne stvari bodo zelo pomembne #video
slovenska hokejska reprezentanca, vrnitev, Vojenc
Sportal Uspeh, o katerem so sanjali mnogi

Slovenska hokejska reprezentanca je na olimpijskih igrah do zdaj nastopila dvakrat. Prvič leta 2014, ko je v Sočiju zaigrala v četrtfinalu in zasedla sedmo mesto, nato pa še štiri leta pozneje v Pjongčangu, ko je končala kot deveta.

Tretji nastop na olimpijskih igrah bi Slovenci sprva morali loviti na Danskem, a ker so Belorusiji prižgali rdečo luč, so sledile spremembe v razporeditvi. Varovanci Eda Terglava bodo tako zadnjo poskušali presenetiti v Rigi.

Od danes do nedelje se bodo merili z gostitelji Latvijci, Francozi in Ukrajinci. Tako želeno vstopnico si bo zagotovo priigral zmagovalec vsakega od treh kvalifikacijskih turnirjev. Če bi se zgodilo, da bi Rusiji gorela rdeča luč, bi na OI zaigrala še najboljša drugouvrščena ekipa, a na ta scenarij v slovenskem taboru ne računajo.

Slovenci in Latvijci so se na uradnih tekmah pomerili 12-krat, desetkrat so zmagali Latvijci, dvakrat Slovenci. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenci in Latvijci so se na uradnih tekmah pomerili 12-krat, desetkrat so zmagali Latvijci, dvakrat Slovenci. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Slovencem spored ni naklonjen, ob 19. uri se bodo najprej pomerili s favoriziranimi Latvijci, že v petek ob 15. uri pa sledi srečanje še z drugo, na lestvici višje umeščeno reprezentanco Francije.

Latvijci so stalni člani elitne divizije, lani so na domačem svetovnem prvenstvu osvojili prvo medaljo, letos pa ostali brez četrtfinala. Reprezentanci sta se do zdaj pomerili 12-krat, desetkrat so zmagali Latvijci, dvakrat Slovenci.

"Motiva nam ne manjka, a nismo favoriti"

"Motiva nam ne manjka, a nismo favoriti. Na papirju smo nekje na tretjem mestu, a tudi v preteklosti smo bili, pa nam je dvakrat že uspelo. Imamo svoje cilje, na ledu bomo dali vse od sebe, potem pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo. Bo pa zelo težko," pravi izkušeni Robert Sabolič, ki je dvakrat že nastopil na olimpijskih igrah.

Edo Terglav poudarja pomembnost manjših stvari, ki jih bo treba dobro izpolnjevati, saj znajo večerni tekmeci hitro kaznovati napake. | Foto: www.alesfevzer.com Edo Terglav poudarja pomembnost manjših stvari, ki jih bo treba dobro izpolnjevati, saj znajo večerni tekmeci hitro kaznovati napake. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor Edo Terglav se zaveda, da bodo večji del v položaju, ko se bo treba braniti, a hkrati upa, da bodo izkoristili ponujene priložnosti v napadu, ki na pripravljalnih tekmah proti Avstriji ni stekel – obe tekmi so izgubili z 1:2. "Veliko smo se pogovarjali predvsem o manjših stvareh. Te bodo zelo pomembne, igra brez paka, obramba, blokiranje strelov. Veliko več bomo v položajih, ko se bomo morali braniti. Sploh prvo tekmo moramo te manjše stvari dobro delati."

Dvorano kar nekaj fantov dobro pozna, saj so tu lani igrali svetovno prvenstvo.

Kaj so še pred odhodom v Rigo dejali v slovenskem taboru:

Na prvi tekmi se bodo pomerili Francozi in Ukrajinci.

Trije kvalifikacijski turnirji

Sočasno potekata še dva kvalifikacijska turnirja. V Bratislavi se merijo Slovaki, Kazahstanci, Avstrijci in Madžari, v Aalborgu pa Danci, Norvežani, Britanci in Japonci. Prvo mesto prinaša olimpijsko vozovnico.

Mesta na OI so si že zagotovili gostitelji Italijani ter osem najvišje uvrščenih reprezentanc s svetovne lestvice: Kanada, Finska, Rusija, ZDA, Nemčija, Švedska, Češka, Švica.

Seznam reprezentantov za nastop v olimpijskih kvalifikacijah:

Vratarji (3): Gašper KROŠELJ (Kometa/Češ), Matija PINTARIČ (Brûleurs de Loups /Fra), Žan US (Jesenice/Slo)

Branilci (8): Rožle BOHINC (Olimpija/Slo), Aljoša CRNOVIĆ (Olimpija/Slo), Jan ĆOSIĆ (Olimpija/Slo), Blaž GREGORC (Olimpija/Slo), Aleksandar MAGOVAC (Amiens/Fra), Bine MAŠIČ (Olimpija/Slo), Matic PODLIPNIK (Kitzbüheler/Aut),  Žiga PAVLIN (Olimpija/Slo)

Napadalci (13): Miha BERIČIČ (Olimpija/Slo), Jan DROZG (Amur/Rus), Žiga JEGLIČ (Bremerhaven/Nem), Žan JEZOVŠEK (Lindau/Nem 3), Anže KURALT (Fehervar/Mad), Rok MACUH (Olomuc/Češ), Luka MAVER (-), Robert SABOLIČ (Olimpija/Slo),  Rok TIČAR (Graz 99/Aut). Blaž TOMAŽEVIČ (Olimpija/Slo), Matic TÖRÖK (KooKoo/Fin), Jan URBAS (Bremerhaven/Nem), Miha VERLIČ (Bremerhaven/Nem).

Spored olimpijskih kvalifikacij, Riga 


Četrtek, 29. avgust
15.00 Francija – Ukrajina
19.00 Latvija – Slovenija

Petek, 30. avgust
15.00 Francija – Slovenija
19.00 Ukrajina – Latvija

Nedelja, 1. september
12.00 Slovenija – Ukrajina
16.00 Latvija – Francija

*slovenski čas

Slovenska hokejska reprezentanca : Avstrija
Sportal Slovenci izgubili na zadnjem testu pred odhodom v Latvijo
Slovenska hokejska reprezentanca : Avstrija, Edo Terglav
Sportal Edo Terglav določil seznam hokejistov, ki si bodo poskušali priboriti OI
 
Ne spreglejte