Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 9. 2022,
20.15

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Mitja Šivic TPS Turku HK Olimpija hokejska liga prvakov

Petek, 2. 9. 2022, 20.15

1 leto, 7 mesecev

Hokejska liga prvakov, 1. krog

Olimpija ob hrabrem debiju v ligi prvakov namučila finske podprvake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
TPS Turku : HK SŽ Olimpija; hokejska liga prvakov | Hokejisti Olimpije so v ligi prvakov debitirali s porazom (2:3) pri finskih podprvakih. | Foto Domen Jančič/HK SŽ Olimpija

Hokejisti Olimpije so v ligi prvakov debitirali s porazom (2:3) pri finskih podprvakih.

Foto: Domen Jančič/HK SŽ Olimpija

Hokejisti HK SŽ Olimpija so v hokejski ligi prvakov debitirali s tesnim porazom pri finskem podprvaku TPS iz Turkuja (2:3). Olimpija je postala prvi slovenski klub v tem tekmovanju. Naslednja tekma jo čaka v nedeljo pri nemškem prvoligašu Wolfsburgu. V zadnji sezoni so se lovorike veselili hokejisti švedskega kluba Rögle.

HK SŽ Olimpija, začetek priiprav na sezono 2022/23
Sportal Olimpija na Finskem odpira novo poglavje

Letošnja izvedba je prav posebna za slovenski hokej, saj je del tekmovanja prvič tudi slovenski predstavnik HK SŽ Olimpija, ki so mu dodelili posebno vabilo (tako imenovano wild card) in je v tekmovanju nadomestil ukrajinsko ekipo HC Donbass Donetsk

Zmaji so v skupini B z dvakratnim zaporednim finskim podprvakom TPS Turku, dvakratnim zaporednim švicarskim prvakom EV Zug in polfinalistom nemškega prvenstva Grizzlys Wolfsburg

Zasedba glavnega trenerja Mitje Šivica se je ob debiju v ligi prvakov na Finskem v uvodni tretjini rezultatsko dobro držala. Gostitelji so sicer nadzirali potek srečanja, a jim iz 12 strelov na gol Žana Usa ni uspelo premagati. Na drugi strani vratar Lassi Lehtinen ni imel veliko dela, zaustavil je vse tri strele Ljubljančanov. Ekipi sta na odmor odšli pri začetnih 0:0. 

Jaka Sodja je dosegel prvi zadetek Olimpije v ligi prvakov, v 32. minuti je zadel za vodstvo z 1:0. | Foto: Domen Jančič/HK SŽ Olimpija Jaka Sodja je dosegel prvi zadetek Olimpije v ligi prvakov, v 32. minuti je zadel za vodstvo z 1:0. Foto: Domen Jančič/HK SŽ Olimpija Obe moštvi sta najprej zdržali z igralcem manj, po finski kazni pa je Olimpija, ki je v nadaljevanju zaigrala pogumneje, prišla do vodstva, pod katero se je podpisal četrti napad. Žiga Mehle je v napadalni tretjini prišel do ploščka, Jaka Šturm je poskušal z bližine, a je Lehtinen plošček odbil, vendar le do Jake Sodje, ki se je razveselil premiernega gola Olimpije v ligi prvakov.

A še preden se je veselje zmajev povsem poleglo, je na drugi strani sledil odgovor, Teemu Kivihalme je 16 sekund zatem izenačil, nato pa po treh minutah zadel še drugič in poskrbel za prvo vodstvo domačih. Ti so imeli takoj zatem znova igralca več, a je Olimpija zdrvela v protinapad, Chrisu Doderoju pa je izenačenje preprečil okvir vrat. Je pa na drugi strani zatem na 3:1 zvišal Mikael Pyyhtiä. Zdelo se je, da je Us plošček ustavil, a se mu je na koncu izmuznil v gol, tako da so Finci na zadnji odmor odšli s +2.

Zmaje naslednja tekma lige prvakov čaka v nedeljo v Nemčiji. | Foto: Domen Jančič/HK SŽ Olimpija Zmaje naslednja tekma lige prvakov čaka v nedeljo v Nemčiji. Foto: Domen Jančič/HK SŽ Olimpija Olimpija je tretjo tretjino začela s hitrim zadetkom, v 43. minuti je za znižanje na 2:3 po podaji Jake Šturma in natančno odmerjenem strelu z vrha krogov poskrbel Aljoša Crnovič. Us je v zadnji tretjini s svojimi obrambami nekajkrat rešil svojo ekipo, poskrbel, da je bilo negotovo vse do konca, v zadnjih minutah pa so imeli soigralci priložnost, da njegovo delo nadgradijo z izenačenjem. V zadnjih petih minutah so imeli dvakrat igralca več, oblegali vrata domačih, ob koncu poskušali tudi brez vratarja in s šestimi igralci v polju, a jim izenačujočega zadetka ni uspelo doseči. Us je zaustavil 31 strelov na svoja vrata, Olimpija pa jih je na gol tekmeca sprožila 19.

"Če bomo obdržali željo in nepopustljivost, lahko osvojimo kakšno točko"

"Igrali smo proti zelo močni ekipi, drsalno, individualno in v duelih. Dobro smo se pripravili na to, vedeli smo, kaj moramo delati, če hočemo iskati uspeh. Škoda. Nekaj časa smo tudi trpeli, kar smo tudi pričakovali, na koncu koncev pa smo bili en strel oddaljeni od točke. Na žalost se ni izšlo, a smo lahko zadovoljni. Če bomo obdržali to željo, nepopustljivost in voljo, lahko v ligi osvojimo kakšno točko, kar je naš cilj. Pričakujem, da bomo iz tekme v tekmo boljši, da bomo vsako tekmo bolj pripravljeni na moč in hitrost, ki jo kažejo ekipe v ligi," je po tesnem porazu dejal trener Šivic.

"Prvo tretjino se je videlo, da smo na petah. Pričakovali smo hitro ekipo, veliko igre na telo, a na koncu mislim, da smo odigrali korektno tekmo. Zmanjkal nam je zadetek, a z igro smo lahko zadovoljni. Mislim, da smo pokazali dober karakter, na koncu smo imeli priložnosti za izenačenje, na žalost jih nismo izkoristili," pa je misli po debiju strnil strelec prvega zadetka Sodja.

Vir: STA

V nedeljo pri Wolfsburgu

Olimpijo naslednji obračun v tekmovanju čaka že v nedeljo pri Wolfsburgu, v četrtek, 8. septembra, pa bo gostila prvi domači obračun tekmovanja. V Tivoliju se bo pomerila z današnjim finskim tekmecem.

Jan Muršak je s soigralci švedskega kluba Frölunda v četrtek premagal češkega prvoligaša Hradec Kralove. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jan Muršak je s soigralci švedskega kluba Frölunda v četrtek premagal češkega prvoligaša Hradec Kralove. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Muršakovi začeli z zmago, Kuraltovi občutili moč švicarskega podprvaka

V skupinskem delu igra precej klubov s slovenskim pridihom. V dresu večkratnega zmagovalca tekmovanja, švedskega kluba Frölunda, drsa izkušeni slovenski napadalec Jan Muršak. Na prvi tekmi so s 4:2 premagali češkega prvoligaša HK Hradec Kralove.

Anže Kuralt je z madžarsko Sapo gostil švicarskega podprvaka ZSC Lions in izgubili kar z 1:7. V skupini D je tudi branilec naslova Rögle, ki je sezono odprl s tesno zmago (5.4) na Poljskem.

Red Bull Salzburg, katerega član je Aljaž Predan, je po podaljšku s 3:2 premagal norveškega predstavnika Stavanger Oilers.

Robert Sabolič v novi sezoni igra za Beljak, ki je na Švedskem visoko izgubil. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Robert Sabolič v novi sezoni igra za Beljak, ki je na Švedskem visoko izgubil. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Beljačani trpeli pri švedskem prvaku

V petek je bila na delu še skupina F z močnim slovenskim pridihom. Beljak, ki je v svoje vrste privabil napadalca Roberta Saboliča in Blaža Tomaževiča, kot pomočnik trenerja pa tam deluje Marcel Rodman, je gostoval pri švedskem prvaku Färjestadu in izgubil z 0:7. Švedi so na vrata Korošcev sprožili kar 60 strelov, avstrijski klub pa jih je zmogel deset. Slovenca sta igrala dobrih 16 minut in odsedela vsak eno malo kazen.

Cracovia Krakow, za katerega brani vratar Rok Stojanovič, je gostil nemškega prvoligaša Straubing Tigers in mu priznal premoč z 0:4. Slovenski čuvaj mreže je zaustavil 36 od 40 strelov.

Liga prvakov, 1. krog (slovenski klub, klubi s slovenskimi igralci)

Petek, 2. september

Skupina B
TPS Turku : HK Olimpija 3:2 (0:0, 3:1, 0:1) 
0:1 Sodja (Šturm, Mehle, 32.), 1:1 Kivihalme (Rech, Ilomäki, 32.), 2:1 Kivihalme (Jasu, Tammela, 35.), 3:1 Pyyhtia (Steenbergen, Korpikoski, 38., PP1), 3:2 Crnovič (Šturm, Sodja, 43.)
Postava Turku: Lehtinen, Anttila; Kivihalme, Tuomisto, Skalicky, Intonen, Pyyhtiä; Anttalainen, Arell, Rech, Ilomaki, Kosmachuk; Pulli, Rafkin, Tammela, Munkki, Steenbergen; Suomi, Väisänen, Korpikoski, Jasu, Haapanen; trener:
Postava Olimpija: Us, Morrone; Crnovič, Neil, Vallerand, Simšič, Garreffa; Erving, K. Čepon, Pance, Dodero, Čimžar; Magovac, Stojan, Kapel, Kalan, Koblar; Mehle, Klofutar, Šturm, Sodja, Beričič. Trener: Mitja Šivic.


Grizzly Wolfsburg : Zug 2:5 (0:1, 2:3, 0:1)

Skupina F
Färjestad : VSV Beljak 7:0 (2:0, 2:0, 3:0)
Cracovia Krakow : Straubing Tigers 0:4 (0:0, 0:1, 0:3)

Četrtek, 1. september

Skupina D
Fehervar AV19 : Zürich 1:7 (1:3, 0:1, 0:3)
Anže Kuralt (Fehervar) je odigral 17:46 minut in na vrata Züricha sprožil dva strela.
Katowice : Rögle 4:5 (2:1, 1:0, 1:4)

Skupina E
Red Bull Salzburg :Stavanger Oilers 3:2* (0:0,1:0, 1:2, 1:0) - podaljšek
(Aljaž Predan/Salzburg je igral slabih šest minut.)

HC Fribourg-Gottéron : Ilves 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)

Skupina G
Frolunda : HK Hradec Kralove 4:2 (0:1, 3:0, 1:1)
(Jan Muršak/Frolunda je igral slabih 14 minut in pol, sprožil dva strela in si prislužil štiri kazenske minute.)

Grenoble : Eisbaren Berlin 2:8 (1:2, 0:5, 1:1)

HK Olimpija
Sportal Olimpija ugnala podprvaka ICE, Green Dragonsi se vračajo, Jeseničani slavili na Bledu
HK SŽ Olimpija, začetek priiprav na sezono 2022/23
Sportal Pred Olimpijo velik zalogaj, a hkrati čast: Uvrstitev na tekmovalni zemljevid
Ne spreglejte