Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 1. 2022,
18.00

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

liga NHL olimpijski hokejski turnir olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022

Ponedeljek, 10. 1. 2022, 18.00

2 leti, 3 mesece

Razprava o smiselnosti olimpijskega hokejskega turnirja v Pekingu

Pandemija covid-19 sprožila sestanek: potrebujemo še veliko odgovorov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
National Indoor Stadium | National Indoor Stadium bo prizorišče olimpijskih hokejskih tekem v Pekingu. Pred začetkom OI je vse več razprav o smiselnosti izvedbe olimpijskega hokejskega turnirja. | Foto Guliverimage

National Indoor Stadium bo prizorišče olimpijskih hokejskih tekem v Pekingu. Pred začetkom OI je vse več razprav o smiselnosti izvedbe olimpijskega hokejskega turnirja.

Foto: Guliverimage

Naraščajoče število okužb z novim koronavirusom močno hromi izvedbo hokejskih tekmovanj po svetu. Negotovost zvez in vodstev lig, ki iščejo rešitve, kako izpeljati sezono, so vse večje. Pojavljajo se skrbi, da bi olimpijske igre vse skupaj lahko le še otežile. Vodstvo Mednarodne hokejske zveze (IIHF), nacionalne zveze in predstavniki lig bodo zato na četrtkovem sestanku razglabljali o pereči problematiki, beseda bo tekla tudi o smiselnosti olimpijskega hokejskega turnirja, pa tudi o njegovi morebitni odpovedi.

NHL finale: Dallas Stars - Tampa Bay Lightning
Sportal Uradno: rdeča olimpijska luč za NHL-ovce

Slab mesec pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu se zaradi okužb z novim koronavirusom odpovedi hokejskih tekem po vsem svetu vrstijo druga za drugo. Z velikimi težavami se spoprijemajo že v ligi IceHL, v kateri so v nedeljo odigrali le eno od načrtovanih šestih tekem.

Pandemija covid-19 kroji urnik tudi v najmočnejši hokejski ligi na svetu NHL. Vodstvo te je tik pred božičem sporočilo, da najboljših hokejistov na olimpijske igre v Pekingu ne bo. V času teh bodo poskušali odigrati čim več prestavljenih tekem.

Vienna Capitals Graz 99ers
Sportal Na edini tekmi dneva "nogometna zmaga" Dunaja

Predsednik nemške hokejske zveze in član sveta IIHF Franz Reindl se zaveda skrbi nacionalnih zvez in vodstev lig. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Predsednik nemške hokejske zveze in član sveta IIHF Franz Reindl se zaveda skrbi nacionalnih zvez in vodstev lig. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Vse več skrbi, kako ob vsakodnevnih odpovedih izpeljati sezono, je po novem letu prisotnih tudi v drugih ligah, močno tudi v Nemčiji. Negotovost v nacionalnih zvezah in ligah je zaradi nepredvidljivih razmer, povezanih s pandemijo covid-19, tako velika, da se po poročanju nemških medijev pojavljajo razmišljanja o smiselnosti sodelovanja na olimpijskih igrah.

Odpoved olimpijskega hokejskega turnirja je sicer malo verjetna, zadnjo besedo bi tako imel Mednarodni olimpijski komite, a naj ne bi bila nemogoča. "Položaj se lahko spremeni iz dneva v dan, kar je nevarno. Menim, da se nekaj tako drastičnega ne bo zgodilo, a pomembno je, da se o tem pogovorimo. Moramo se spoprijeti s tem položajem," je za za nemško tiskovno agencijo dejal predsednik nemške hokejske zveze Franz Reindl, sicer tudi član sveta IIHF, izvršnega organa IIHF, ki se dobro zaveda skrbi hokejskih zvez.

HK Olimpija - HDD Jesenice Nik Zupančič
Sportal Nove alpske odpovedi, štirje bodo boj za polfinale začeli čez teden

"Kaj se bo zgodilo, če se okužijo na prizorišču ali med potjo?"

Gernot Tripcke | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V četrtek bo tako potekal neke vrste krizni sestanek. Na rednem srečanju vodstva IIHF, nacionalnih zvez in predstavnikov lig se bodo posvetili aktualni problematiki pandemije covid-19 in razpravljali o prednostih ter slabostih olimpijskega hokejskega turnirja. Čeprav bo na Kitajskem veljal strog režim, skrbi ostajajo.

"Nemško reprezentanco bi morali zastopati najboljši razpoložljivi igralci, a zavedamo se, da igre lahko predstavljajo določeno tveganje. Potrebujemo odgovore še na kar nekaj vprašanj. Kot na primer, kaj se bo zgodilo, če se bodo igralci okužili na prizorišču ali med vrnitvijo," je za MagentaSport dejal generalni direktor nemške prve lige DEL Gernot Tripcke. V DEL se prav tako ubadajo s prestavitvami tekem, skrbi pa jih, da bi bilo teh po vrnitvi iz Kitajske še več.

Nekateri nemški hokejisti, ki so v Pjongčangu presenetljivo postali olimpijski podprvaki, naj ne bi bili najbolj navdušeni nad igranjem v Pekingu, spet drugi, ki še niso bili na OI, pa se zavedajo, da je to ena redkih, če ne celo edina priložnost, da so del tekmovanja petih krogov.
Peking 2022
Sportal Strogi ukrepi pred olimpijskimi igrami, zaradi treh okužb zaprli milijonsko mesto

Naslov branijo Rusi. | Foto: Reuters Naslov branijo Rusi. Foto: Reuters

12 reprezentanc v treh skupinah

Na moškem hokejskem turnirju bo 12 reprezentanc razdeljenih v tri skupine. V skupini A bodo Kanada, ZDA, Nemčija in Kitajska. V skupini B branilka naslova Rusija, Češka, Švica, Danska. Skupino C pa bodo sestavljali Finska, Švedska, Slovaška in Latvija. Začetek olimpijskega turnirja na Kitajskem je predviden 9. februarja.

Severna Koreja - navijači
Sportal Športnikov Severne Koreje ne bo v Peking
Noriaki Kasai
Sportal Noriaki Kasai potuje na OI
Alisa Camplin
Sportal Vsi so se držali za glavo, kaj se bo zgodilo: sledila je epska zgodba
Ne spreglejte