Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 5. 2017,
15.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Pariz risi slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2017

Sreda, 3. 5. 2017, 15.11

6 let, 7 mesecev

Slovenski hokejisti bodo v četrtek odpotovali na SP

"Cilj je jasen in realen. Imamo dovolj kakovosti."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Slovenija Madžarska pripravljalna tekma hokej | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Pudarjam, da kakovost imamo, kar smo pokazali tudi na zadnji pripravljalni tekmi. Lahko se kosamo z vsakim, če smo vseh 60 minut tako fizično kot psihično na sto odstotkih," pred četrtkovim poletom na prizorišče svetovnega prvenstva v Pariz pravi slovenski selektor Nik Zupančič.

Slovenska hokejska reprezentanca ima danes še zadnji prost dan pred svetovnim prvenstvom elitne divizije, v kateri bo igrala v skupini B v Parizu. Tja bo odpotovala v četrtkovih jutranjih urah, zgodaj popoldan že opravila prvi trening, prvo srečanje pa odigrala v soboto v času kosila (12.15) proti Švici.

Dobrodošel umik

Za risi je debel mesec skupnih priprav in šest pripravljalnih srečanj (štiri zmage, dva poraza). Zadnja dva preizkusa so opravili v Sankt Peterburgu, kjer so preživeli zadnji teden - norveško B-ekipo so premagali s 5:3, ruski B-ekipi pa priznali premoč s 3:5.

"Vse cilje, ki smo si jih med pripravami zadali, smo izpolnili. S trenerskega vidika je dobrodošlo, da se malo umakneš iz domače sredine. Vidi se, da je Rusija država, v kateri je hokej eden od športov pri vrhu, in taki so bili tudi pogoji. Turnir je bil organizaran na visoki ravni. Polna dvorana proti Rusom, ambient je bil dober. Na treningih smo imeli na razpolago vse, kar smo potrebovali, in mislim, da smo maksimalno izkoristili te zaključne priprave," o zadnjem delu priprav na pariške tekmece razmišlja selektor Nik Zupančič.



O tekmah v Rusiji

"Tekma z Rusi je bila pravi preizkus pred SP." | Foto: Hokejska zveza Slovenije "Tekma z Rusi je bila pravi preizkus pred SP." Foto: Hokejska zveza Slovenije

"Za tekmo z Norvežani bi si želel, da bi bila morda še nekoliko močnejša, a kljub temu smo tam videli kar nekaj stvari. Reakcije v zadnji tretjini so bile napačne. Tega si na prvenstvu ne smemo dovoliti. S fanti smo se o tem pogovorili. Mislim, da tudi sami vedo, da je na prvenstvu sojenje na visoki ravni, da tam ne dopuščajo neumnih prekrškov in kakšnega odgovarjanja. S tem, mislim, da ne bomo imeli težav. Tekma z Rusi pa je bila vsekakor najmočnejša v tem obdobju. Pravi preizkus pred SP."



Brez črnih lukenj je mogoče marsikaj

Osnovni cilj slovenske odprave je obstanek med najboljšimi 16 reprezentancami sveta. "Cilj je jasen in mislim, da tudi realen. Pudarjam, da kakovost imamo, kar je pokazala tudi zadnja tekma z mlado ekipo Rusije. Lahko se kosamo z vsakim, če smo na sto odstotkih tako fizično kot psihično vseh 60 minut. Lukenj vmes si ne bomo smeli privoščiti, saj lahko zaradi tega ostanemo brez točk," je odločen 48-letni strateg, ki bo izbrano vrsto med elito prvič vodil kot selektor.

 "Lahko se kosamo z vsakim, če smo na sto odstotkih tako fizično kot psihično vseh 60 minut." | Foto: Hokejska zveza Slovenije "Lahko se kosamo z vsakim, če smo na sto odstotkih tako fizično kot psihično vseh 60 minut." Foto: Hokejska zveza Slovenije

Kot pravi, nervoze ne občuti, saj je okusil že malo morje prvenstev (kot igralec in kot pomočnik selektorja).

S pristopom 25-erice je zadovoljen, a o postavah ostaja še nekoliko skrivnosten. Kdo od njegovih varovancev bo na prvi tekmi sedel na tribuni (nastopi jih lahko 22), še ni želel govoriti.

Niti ne o tem, kdo bo prvi vratar – zadnja leta je bil to Gašper Krošelj. "Mislim, da so vsi trije vratarji na visoki ravni. Šli bomo iz tekme v tekmo. Upam, da ne bo nevšečnosti s kakšnimi poškodbami. Kdo bo prvi vratar, bomo še določili. Imamo še nekaj dni. Imamo že neke ideje, a za zdaj še ne bi o tem."

Nik Zupančič o pripravah v Rusiji in tem, kako je zadovoljen s predstavo fantov


Slovenija bo prvo tekmo odigrala v soboto, ko jim bo nasproti stala Švica. Igre hokejistov iz alpske dežele so v slovenskem štabu že preučevali, ogledali pa si bodo tudi torkovo zadnjo tekmo Švicarjev, na kateri so z 1:4 izgubili proti Kanadi, ki bo na SP lovila tretji zaporedni naslov svetovnih prvakov. Kanadčani bodo drugi nasprotnik Slovenije, sledile pa bodo še tekme z Norveško, Češko, Finsko, Belorusijo in Francijo.

Končni seznam slovenske reprezentance za SP:

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (9): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (13): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija

Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada

Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška

Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija

Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija

Sobota, 13. maj: 16.15 Slovenija – Belorusija

Ponedeljek, 15. maj: 20.15 Francija – Slovenija

Ne spreglejte