Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 5. 2015,
9.37

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
svetovno prvenstvo Belorusija Ostrava

Natisni članek

Sobota, 2. 5. 2015, 9.37

5 let, 5 mesecev

Beloruski selektor bi Anžetu Kopitarju skril drsalke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Belorusi so prvi nasprotnik slovenske reprezentance na SP na Češkem. Kljub težavam s poškodbami in odpovedjo je v njihovem taboru po petkovem treningu vladalo, vsaj na videz, sproščeno vzdušje.

"Anže Kopitar, kaj? Kaj pa sploh dela tukaj (smeh, op. a.). Morda mu bomo pred tekmo skrili drsalke, da jih ne bo našel," se je selektor Dave Lewis pošalil, ko je po treningu izvedel, da peščica novinarjev, ki čaka nanj, prihaja iz Slovenije. Izkušeni kanadski strateg, 15 sezon je kot igralec preživel v ligi NHL, nato pa še več kot 20 let svoje znanje predajal moštvom najmočnejše hokejske lige – v sezoni 2007/2008 je bil pomočnik pri Kopitarjevih Kraljih –, se je po štirih letih spet vrnil k Belorusom, s katerimi ima visoke cilje.

Želijo si ponoviti lanski četrtfinale, ki bi jim lahko odprl pot do bojev za odličja. "Na začetku priprav sem fantom rekel, da moramo pogledovati visoko. Če nimaš ambicioznih želja, potem seti ne bodo nikoli uresničile. Bo pa za nas to prvenstvo zahtevno, saj ekipa ni podobna lanski (v domačem Minsku so končali na sedmem mestu, op. a.), manjka kar 11 hokejistov. A v naših mislim morajo ostati visoki cilji," razmišlja Lewis, ki ga je razžalostilo dejstvo, da New York Islanders edinemu beloruskemu NHL-ovcu Mihailu Grabovskemu niso prižgali zelene luči za nastop na SP: "Slišali smo, da bo prišel, želel si je, a nato so mu prepovedali, kar nas je res razočaralo. Je izjemno pomemben hokejist, tako na ledu kot v slačilnici, kjer je pravi vodja."

Za nastop proti Sloveniji, tekma se bo začela ob 16.15 je vprašljiv kapetan Aleksej Kaljužni ki so ga na beloruski hokejski zvezi odpisali že v četrtek, a 61-letni strateg je v petek še upal, da bo veteran lahko pomagal. In kaj pričakuje od uvodne tekme z risi? "Ogledali smo si nekaj videov. Igrajo zelo agresivno, trdo, zelo na moč. Dobro se znajdejo pred golom in verjamem, da imajo dober trenerski štab. Zagotovo bo to za nas težka tekma. Edino možnost bomo imeli, če bomo vsako menjavo igrali kot ekipa. Nimamo veliko izkušenj, ostala moštva imajo hitrejše in izkušenejše igralce, zato moramo biti v prvi vrsti ekipa. Zanesti se bomo morali na vratarja, veliko pa bo odvisno od igre z igralcem več in manj."

Soigralce opozoril na Muršaka

Belorusi se zadnji dve sezoni med vratnicama lahko zanašajo na naturaliziranega Belorusa Kevina Lalanda, ki dobro pozna našega napadalca Jana Muršaka, s katerim sta v zadnji sezoni igrala za moskovski CSKA. "Jan je odličen hokejist. Vem, da ustreli plošček res močno. Soigralce bom zagotovo opozoril, da morajo biti nanj še posebej pozorni," je nekaj besed hitremu Muršaku namenil 28-letni čuvaj mreže in priznal, da nestrpno pričakuje začetek: "Delali smo trdo, tako da komaj čakamo, da se začne. Zagotovo bo zanimivo. Gre za dve zelo enakovredni ekipi. Igrati bomo morali pametno in disciplinirano, iti tretjino po tretjino, paziti na malenkosti. Zmaga bi bila izjemno pomembna, a nočemo se preveč osredotočati na zmage in poraze, pač pa bolj na proces in potek prvenstva. Je pa res, da bi zmaga dobro vplivala na celotno ekipo."

Ne spreglejte