Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2015,
18.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings

Torek, 21. 4. 2015, 18.36

8 let

Anže Kopitar: Upam in tudi verjamem, da se bo letos delček sreče obrnil v našo korist

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Deset dni pred začetkom svetovnega prvenstva na Češkem je slovensko reprezentanco okrepil najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar in z risi v dvorani Tivoli opravil prvi trening.

Varovanci selektorja Matjaža Kopitarja so skupinske priprave na vrhunec sezone – na začetku maja bodo na svetovnem prvenstvu v Ostravi poskušali obstati v najkakovostnejšem hokejskem razredu (nazadovala bo najslabša reprezentanca v skupini) – začeli pred dobrima dvema tednoma na Jesenicah. Sledila je sprememba okolja, selitev v Ljubljano, kjer jim od danes pomaga tudi najbolj zveneče ime slovenskega hokeja Anže Kopitar.

Ko je postalo jasno, da se njegovemu moštvu Los Angeles Kings letos ni uspelo uvrstiti v končnico lige NHL, je eden od največjih hokejskih zvezdnikov na svetu s pritrdilnim odgovorom, da nastopi na Češkem, razveselil ljubitelje hokeja v deželici na sončni strani Alp in v torek zvečer opravil prvi trening. Za zdaj so noge še malce težke, a verjame, da bo ta težava kmalu za njim.

"Na ledu nisem bil že deset dni, tukaj je še časovna razlika, potovanje čez pol sveta … Vse to malce pripomore k težkim nogam, ampak saj imam še kar nekaj časa, da se noge popravijo in da se bom pripravil na svetovno prvenstvo, kot je treba," je po prvem treningu sedmi sili razlagal Kopitar, ki se kljub utrujenosti – v zadnjih štirih letih je odigral skoraj 400 tekem – veseli reprezentančnih izzivov.

Bolj realno kot v preteklih letih

"Seveda bi raje igral v končnici lige NHL, a je bilo lepo priti tudi v reprezentanco. Tukaj imam 25 prijateljev, s katerimi sem v preteklosti igral skupaj ali proti njim in s katerimi smo lani dosegli lep uspeh, zato se že veselim. Sicer se, po pravici povedano, še nismo veliko pogovarjali, pred treningom je bilo le malo časa, bomo pa v naslednjih dneh malo več skupaj in bomo kaj bolj konkretnega rekli," obžaluje, da so Kralji ostali brez najboljšega dela sezone, a misli že usmerja proti Ostravi.

Tudi on, kot preostala falanga risov, ne želi prehitevati dogodkov, pač pa želi iti korak za korakom. "Fantje so že povedali, kaj je naš cilj. To je vsekakor obstanek v eliti. Mislim, da je to malo bolj realen cilj, kot je bil prejšnja leta, ravno zaradi prikazane igre na olimpijskih igrah. Mislim, da se je samozavest po Sočiju dvignila, in vem, da se lahko kosamo z najboljšimi reprezentancami. Fantje so bili v preteklih letih že zelo blizu kakšnega takšnega uspeha, tako da upam in tudi verjamem, da je letos svetovno prvenstvo, ko se bo morda delček sreče obrnil v našo korist."

Slovenska reprezentanca je tako dobila vodjo, čigar kakovosti se ne da opisati z besedami, pravijo preostali reprezentanti, a v en glas zatrjujejo, da gre za osebo, ki "s svojo karizmo naredi slačilnico še bolj homogeno in še bolj samozavestno". Vloga vodje ga, kot pravi, ne skrbi, saj je že bil v podobnem položaju, upa pa, da so reprezentanti z njegovim prihodom dobili še več elana.

Skoraj popolni

Risi, danes se jim je pridružil tudi vratar Luka Gračnar, so zdaj skorajda popolni, pogledi so usmerjeni le še v drugo rusko ligo VHL, v kateri se branilec Andrej Tavželj bojuje za naslov prvaka - njegovo moštvo vodi s 3:2 v zmagah. V prestolnici bodo ostali do ponedeljka, ko se bodo odpravili v Berlin, kjer jih 29. aprila proti Nemcem čaka še zadnja pripravljalna tekma pred prvenstvom.

Najpomembnejšo reprezentančno akcijo sezone bodo v Ostravi, kjer bo lahko nastopilo 25 hokejistov, kar pomeni, da bosta s seznama odpadla še dva, začeli v soboto, 2. maja, proti Belorusiji. V skupinskem delu se bodo nato udarili še z Rusi, Slovaki, Finci, Norvežani in Danci.

Ne spreglejte