Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 4. 2016,
15.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

risi slovenska hokejska reprezentanca svetovno prvenstvo v hokeju Andrej Hebar hokej Rok Tičar Žiga Jeglič Nik Zupančič

Petek, 22. 4. 2016, 15.29

6 let, 6 mesecev

Andrej Hebar: Želel sem odigrati vsaj še kakšno reprezentančno tekmo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Andrej Hebar | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenska reprezentanca bo v soboto ob 13. uri proti Japonski odprla SP divizije I, skupine A. Na Poljskem bo risom pomagal tudi napadalec Andrej Hebar, ki je hvaležen, da je po štirih letih spet del reprezentance.

Pisalo se je leto 2012, ko je Slovenija zadnjič gostila drugokakovostno svetovno prvenstvo v hokeju ter si v Stožicah s petimi zmagami in brez poraza zagotovila vrnitev med najboljše reprezentance sveta. Takrat je z risi, ki jim je poveljeval Matjaž Kopitar, na velikem tekmovanju zadnjič drsal tudi Andrej Hebar. Od tedaj mesta v slovenski izbrani vrsti zanj ni bilo več.

 

Želel si je nastopiti vsaj še enkrat

Andrej Hebar | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Vse do te sezone, v katero je z vidno več osebnega elana in entuziazma kot v zadnjih letih krenil z Olimpijo, sredi decembra pa naredil križ čez mizerno stanje v Ljubljani in se preselil v Francijo.

 

Pri Grenoblu trenerja Eda Terglava, za katerega je v zadnji sezoni igral še en reprezentant Jakob Milovanovič, se je, kot pravi, počutil dobro. S svojimi predstavami je prepričal selektorja Nika Zupančiča, da je pripravljen spet obleči reprezentančni dres.

 

"Res je preteklo kar nekaj časa, odkar sem zadnjič sodeloval v reprezentanci. Vedno sem se ji rad pridružil, vedno sem se rad odzval vabilu, tako da sem vesel, da sem se vrnil in da sem dobil novo priložnost," je 31-letnik prešerne volje razlagal, da je vselej z veseljem igral za Slovenijo. Glede na to, da ga zadnja leta ni bilo zraven in da so v napad prihajali mlajši, je sploh še pomislil, da bo kdaj še v reprezentanci?

 

"Če sem iskren, nisem več resno računal na to, ampak pred sezono, med poletnimi treningi, sem si rekel, da bi preprosto rad vsaj še kakšno tekmo odigral za reprezentanco. Rekel sem si, da bom dal poleti vse od sebe, da se bom na sezono pripravil maksimalno, nato pa bomo videli, kaj se bo zgodilo. Sezona je bila dokaj v redu, selektor me je vprašal, ali bi bil pripravljen igrati, jaz pa sem odvrnil, da mi je bilo vedno v ponos nositi reprezentančni dres," je naš sogovornik spomin zavrtel nekaj mesecev nazaj, ko je začutil željo, da se pridruži risom.

 

Ob Tičarju in Jegliču

Ne le, da se je vrnil v reprezentanco, selektor ga je ob odsotnosti Roberta Saboliča postavil celo v prvi napad k Roku Tičarju in Žigi Jegliču.

Rok Tičar Žiga Jeglič | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Drugi je pred dnevi dejal, da je Hebar na začetku morda občutil nekoliko strahu, a da so se dobro ujeli, izkušeni napadalec pa o soigralcih v napadu pravi: "Ni bilo toliko strahu, saj s tema fantoma res ni težko igrati. Najbolje, kar lahko narediš, ko igraš z njima, je, da se odkrivaš, da si najdeš prostor, kjer te najdeta. Sta zelo inteligentna napadalca. Nista zastonj tam, kjer sta. Igrata odličen hokej. Na pripravah nam je šlo dobro. Ker Saboliča ni, sem trenutno jaz z njima, dal bom vse od sebe, da svoje delo v tem napadu opravim stoodstotno."

 

Brez neznank in z le enim ciljem

Ljubljančan je bil s potekom priprav zadovoljen. Kot pravi, je šlo vse po načrtih, nekoliko ga je presenetila le suverena pripravljalna zmaga nad prvimi nasprotniki na SP Japonci (4:0), saj je pričakoval bolj izenačeno tekmo: "Japonci so bili vedno neugodni. Lahko rečem, da jih še nikoli, ko sem igral proti njim, nismo tako nadigrali, kot smo jih tokrat. Mislim, da smo odigrali res dobo, držali smo se sistema, za katerega smo se dogovorili, in jim nismo pustili večjih priložnosti. Iz te tekme smo lahko odnesli veliko pozitivnega."

Ljubljančana je med pripravami nekoliko presenetila le suverena zmaga nad Japonci, proti katerim upa, da bodo tudi na prvenstvu (začeli ga bodo v soboto ob 13. uri) prikazali podobno predstavo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ljubljančana je med pripravami nekoliko presenetila le suverena zmaga nad Japonci, proti katerim upa, da bodo tudi na prvenstvu (začeli ga bodo v soboto ob 13. uri) prikazali podobno predstavo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Da bi s prvenstva prinesli pozitivo v obliki vstopnice za elito, se bodo morali sistema držati tudi v Katovicah, kjer bodo njihovi nasprotniki domačini Poljaki, Italijani, Avstrijci, Južni Korejci in omenjeni Japonci.

 

"Poznamo vse tekmece. Tudi za Italijo, ki naj bi bila še največja neznanka, vemo, da ima italijanske Kanadčane, vemo, kakšen stil igra. Velikih neznank ni, tako da bomo pripravljeni na vsakega tekmeca. Tudi večjega pritiska glede tega, ali bo prvo mesto dovolj za elito, ni. Če hočeš priti tja, moraš premagati vse. Dali bomo svoj maksimum, da dosežemo ta cilj in se uvrstimo v elito," je pred odhodom na SP obljubil Hebar.

Slovenska reprezentanca za SP*:

Vratarji (3): Robert Kristan (Pirati Chomutov, češka Extraliga), Gašper Krošelj (Medveščak Zagreb, liga KHL), Andrej Hočevar (Epinal, Ligue Magnus).

Branilci (7): Sabahudin Kovačević, Aleš Kranjc (Graz 99ers, liga EBEL), Luka Vidmar (Stjernen, Getligaen, Norveška), Blaž Gregorc (Pardubice, češka Extraliga), Jurij Repe (Kladno, liga WSM, druga češka), Klemen Pretnar (Vienna Capitals, liga EBEL), Jakob Milovanovič (Grenoble, Ligue Magnus).

Napadalci (13): Jan Urbas (Västeras, Allsvenskan, druga švedska liga), Rok Tičar, Žiga Jeglič (oba Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Andrej Hebar (Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek, Anže Kuralt (Epinal, Ligue Magnus), Žan Jezovšek (HK ECE Celje), Aleš Mušič, Žiga Pešut, Anže Ropret, Gregor Koblar (vsi HDD Olimpija, liga EBEL).

*Selektor bo čakal še na dogajanje na Češkem, kjer sta v klubskem pogonu še napadalec Robert Sabolič in branilec Miha Štebih. Če bo zadnji dobil zeleno luč za predčasen konec klubske sezone, bo zamenjal Jakoba Milovanoviča.

 

Slovenske tekme na SP divizije I, skupine A (Katovice, 23.–29. april):

Sobota, 23. april:

13.00 Japonska – Slovenija

Nedelja, 24. april:

13.00 Slovenija – Italija

Torek, 26. april:

20.00 Slovenija – Poljska

Sreda, 27. april:

16.30 Slovenija – Južna Koreja

Petek, 29. april:

16.30 Avstrija – Slovenija

Ne spreglejte