Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2022,
22.44

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Asiago Alpska liga HDD Jesenice

Torek, 19. 4. 2022, 22.44

2 leti

Alpska liga, finale, 5. tekma

Boleč poraz Jesenic, Asiago je prvak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
HDD Jesenice Asiago 4. tekma finala Alpske lige David Planko | Hokejisti Asiaga so minuto in pol pred koncem rednega dela odločilne finalne tekme zadeli in postali prvaki. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Hokejisti Asiaga so minuto in pol pred koncem rednega dela odločilne finalne tekme zadeli in postali prvaki.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Hokejisti Asiaga so prvaki Alpske lige. Na odločilni peti finalni tekmi so HDD Sij Acroni Jesenice premagali z 2:1 in na prestolu nasledili Olimpijo. To je drugi naslov italijanske ekipe, prvič so bili alpski prvaki leta 2018.

HDD Jesenice Asiago 4. tekma finala Alpske lige
Sportal Asiago preprečil jeseniško veselico v napolnjeni Podmežakli

Železarji so finalno serijo odprli s porazom (1:4) v Italiji, nato z domačo zmago v podaljšku finale izenačili, na drugem gostovanju zmagali s 4:1 in si priigrali zaključni plošček za prvaka. Tega bi lahko izkoristili v soboto v domači dvorani Podmažakla, a so jim Italijani, ki so na Gorenjsko pripotovali brez poškodovanega prvega vratarja Gianluce Vallinija, to preprečili in odločitev o prvaku prestavili na današnji dvoboj v Asiagu, ki so ga dobili z 2:1.

Terensko premoč so imeli domači, gostje pa so se dobro branili, prežali na svoje priložnosti in se zanašali na vratarja Oscarja Fröberga, ki jih je tudi v tej finalni seriji večkrat reševal. Tudi danes v uvodni tretjini je imel več dela kot njegov tekmec Luca Stevan, a ga je v prvem delu opravil brez napak. Na jeseniški strani pa je imel najlepšo priložnost Gašper Glavič.

Nadaljevanje je prineslo tudi zadetke. Prvega v mreži železarjev, ko je Enrico Miglioranzi uprizoril pravi slalom v jeseniški obrambi in matiral še vratarja. A Jeseničani so odgovorili hitro, saj je Glavič manj kot minuto zatem s strelom pod prečko poskrbel za izenačenje. Ob prvi številčni prednosti gostov pa je Nejc Brus v 37. minuti zadel le okvir gola. Ob koncu druge in na začetku tretje tretjine so imeli gostje dvakrat igralca na klopi za kaznovane, a so zdržali, sami pa so bili celo blizu zadetku z igralcem manj, a Eric Pance ni bil dovolj natančen.

Hokejisti Asiago so prvaki Alpske lige. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Hokejisti Asiago so prvaki Alpske lige. Foto: Peter Podobnik/Sportida V zadnjem delu tretjine se je ponovil scenarij iz prve, ko so domači močno pritiskali, gostje pa so se branili. Pet minut pred koncem so imeli še en "power-play", ki pa je tudi ostal neizkoriščen. Ko se je že zdelo, da bo šla tekma drugič v tej seriji v podaljšek, pa je eno redkih napak naredil Fröberg. Ob prodoru Giordana Finora v 59. minuti je namreč domači napadalec spretno potisnil plošček v njegovo drsalko in v mrežo, potem ko je nakazal, da bo zavil za vrata in je šel jeseniški vratar že na drugo stran gola.

Drugi naslov Asiaga

Asiago je kot prvak drugega najmočnejšega regionalnega tekmovanja nasledil Ljubljančane. Alpska liga v tej obliki namreč poteka od sezone 2016/17. Prva zmagovalca sta bila italijanska Ritten in Asiago, zadnji dve izdaji v sezonah 2018/19 in 2020/21 pa je dobila SŽ Olimpija, ki pa se je po lanski zmagi nato preselila v za razred močnejše tekmovanje, ligo ICEHL.

Alpska liga, finale, 5. tekma

Torek, 19. april
Asiago : HDD Sij Acroni Jesenice 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)  /3:2/
Strelci: 1:0 Miglioranzi (Vankus, Ginnetti, 29.), 1:1 Glavič (P. Rajsar, Jenko 30.), 2:1 Finoro (59.)
Streli: Asiago 44, Jesenice 23
Kazenske minute: Asiago 6, Sij Acroni Jesenice 8

//Razmerje v zmagah, igrali so na tri zmage

Ne spreglejte