Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2016,
10.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Euro 2016 Islandija Francija

Petek, 8. 7. 2016, 10.49

6 let, 6 mesecev

Slavje francoskih nogometašev po islandsko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Znameniti vikinški pozdrav, s katerimi so islandski navijači skupaj z reprezentanti proslavili vsak uspeh njihove izbrane vrste na Euru, je med ljudmi vzbudil ogromno simpatij. Sinoči so zdaj že dobro znani bojevniški pozdrav po zmagi nad Nemci izvedli tudi Francozi. Je šlo za golo kopiranje ali spoštljiv poklon islandskim nogometašem, ki so v Franciji spisali nepozabno nogometno pravljico?

Odmevi na družbenih omrežjih so različni. Nekateri so nad francosko reakcijo zgroženi, češ da gre samo za kopiranje, drugi so ji naklonjeni. Francoski reprezentanti - ti so sinoči na štadionu Velodrome v Marseillu Nemce premagali z rezultatom 2:0 - in njihovi številni navijači, ki so včeraj preglasili nemške, so se s huronskim vikinškim pozdravom najverjetneje poklonili reprezentanci, ki je brez dvoma največje presenečenje letošnjega evropskega nogometnega prvenstva.

Islandski nogometaši, ki v svoji državi te dni uživajo status superzvezdnikov, so z atraktivnim vikinškim pozdravom in usklajenim ploskanjem bučno proslavili tudi prihod v domovino. Sprejema naj bi se udeležil vsak deseti prebivalec te otoške države s komaj 330 tisoč prebivalci. Videoposnetek, ki je hitro zaokrožil po spletu, je v treh dneh od objave zabeležil že 20 milijonov ogledov.

Bučen sprejem za islandske navijače, ki je v Reykjavik privabil na tisoče Islandcev #video

Kdo je sploh avtor atraktivnega "vikinškega" pozdrava?

Vikinški pozdrav naj bi bila domislica škotskih navijačev, ki stiskajo pesti za nogometni klub Motherwell. Z njim so navdušili navijače islandskega Stjarnana, s katerimi so se predlani srečali v kvalifikacijah za ligo Europa, in ti so ga preprosto posvojili in prenesli na islandski teren.

Usklajeno ploskanje na melodijo Since I Was Young je postalo glavna atrakcija Eura in simbol navijačev, ki prihajajo z majhnega otoka na severu Evrope in ki so zaradi Eura mrzlično romali v Francijo, ter nogometašev, ki so se brez poraza prebili do četrtfinala, nato pa naleteli na močnejšo Francijo, ki jo v nedeljo čaka finale s Portugalsko.

Ne spreglejte